podofyllotoxine

naar medicijnen

podofyllotoxine

Belangrijk om te weten over podofyllotoxine

 • Podofyllotoxine remt de groei van cellen. In aanstipvloeistof en crème. Collodium is een sterke aanstipvloeistof. Deze mag alleen uw arts aanbrengen.
 • Bij wratten aan de geslachtsdelen (genitale wratten).
 • Na 4 tot 6 weken zijn de meeste wratten verdwenen. Vaak komen de wratten wel na enige tijd weer terug.
 • De aanstipvloeistof of crème moet u meestal iedere week 3 dagen achter elkaar aanbrengen. Daarna volgt een pauze van 4 dagen. Zorg dat het niet in uw ogen komt of op uw oogleden. Het medicijn is zeer irriterend.
 • De collodium kan meer irriteren. Dit brengt de arts 1 maal per week aan op uw wratten.
 • Nadat u dit medicijn heeft aangebracht kan de plek even pijn doen en een branderig aanvoelen. Dit verdwijnt na enkele minuten. Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
 • Op de tweede en derde dag kan het op of rond de wrat rood en pijnlijk worden. Dat is normaal en geeft aan dat de wrat aan het verdwijnen is.
 • De aanstipvloeistof en de collodium zijn brandbaar. Gebruik deze niet in de buurt van vuur (sigaretten, geiser).
 • Niet gebruiken als u zwanger bent.

Wat doet podofyllotoxine en waarbij gebruik ik het?

Podofyllotoxine remt de groei van cellen.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij genitale wratten, een bepaald soort wratten aan de geslachtsdelen.

Genitale wratten

Podofyllotoxine wordt toegepast bij condylomata acuminata, ofwel genitale wratten. Deze wratten bevinden zich vooral rond de penis, vagina, schaamlippen of de anus.

De wratten zijn vergroeiingen van de huid, die ontstaan door besmetting met een virus. Het zijn huidkleurige bobbels met een ruw bloemkoolachtig oppervlak. Door seksueel contact kunt u anderen besmetten.

Behandeling
De wratten kunnen worden aangestipt met bijvoorbeeld podofyllotoxine of kunnen worden verwijderd door de arts.

In de polikliniek gebruiken artsen soms podofylline collodium. Podofylline is een hars waarin podofyllotoxine zit. Artsen gebruiken podofylline collodium alleen als andere behandelingen niet werken.

Werking
Podofyllotoxine remt de groei van de huidcellen en doodt de met virus besmette cellen. Daardoor verdwijnt de wrat. Na 4 tot 6 weken is meestal driekwart van de wratten verdwenen. Bij ongeveer de helft van de mensen zijn alle wratten na 4 weken verdwenen.

Bij de helft van de mensen komen de wratten na verloop van tijd wel weer terug. Kinderen mogen dit middel niet gebruiken.

Lees meer over genitale wratten

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms

 • Roodheid, jeukbranderig gevoel en andere irritatie als u het medicijn aanbrengt. Dit verdwijnt meestal na enkele minuten. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier te veel last van heeft.
 • Op de tweede en derde dag van de behandeling: roodheid en pijn op of rond de wrat. Dit is een normaal verschijnsel en geeft aan dat de wrat begint te verdwijnen. Als deze verschijnselen echter aanhouden en niet verdwijnen of als u hier te veel last van heeft, moet u contact opnemen met uw arts. Breng het medicijn NIET aan op grote delen van slijmvlies.

Zeer zelden

 • U kunt de gezonde huid rondom de wrat beschadigen als het medicijn er op komt. Bescherm daarom de gezonde huid, door op de gezonde huid rond de wrat een beetje zinkolie of vaseline te smeren.
 • Pijn, bloeding en zwelling van het gebied waar u het medicijn heeft aangebracht. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier te veel last van heeft. Mogelijk moet de dosering worden aangepast.
 • Zweervorming op of rond de wrat, soms met wat zwelling of ontsteking.
 • Een versnelde hartslag, een verlaagde bloeddruk en kortademigheid. Neem dan direct contact op met uw arts. U heeft meer kans hierop bij gebruik op grote oppervlakken of bij opgezette bloedende wratten. Ook kinderen hebben hier meer kans op. Kinderen mogen dit medicijn daarom niet gebruiken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

Aanstipvoeistof (applicatievloeistof)

 • Was de aangedane huid met water en zeep en droog goed af.
 • Bescherm de huid rond de wrat met behulp van een laagje vaseline of zinkzalf.
 • Bedek de wrat met een beetje aanstipvloeistof met een penseeltje of wattenstaafje. Laat de vloeistof goed opdrogen.
 • Sluit het flesje goed af, om verdampen van de inhoud te voorkomen.
 • Dit medicijn is brandbaar. Pas daarom op met gebruik in de nabijheid van open vuur, zoals de geiser.
 • Was de handen grondig na gebruik.
 • Na aanbrengen het medicijn goed aan de lucht laten drogen.

Crème

 • Was de aangedane huid met water en zeep en droog goed af.
 • Breng de crème met uw vingertop aan. Zorg ervoor dat u alleen de wrat aanraakt en niet de omringende gezonde huid. Wrijf de crème daarna in.
 • Was de handen grondig na gebruik. Ook kunt u voor het aanbrengen een `vingercondoom` gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
 • Als de crème per ongeluk toch in aanraking komt met de omringende huid, was het er dan weer af met water en zeep.

Collodium

 • Uw arts brengt het collodium aan.
 • Uw arts brengt rond de wrat vaseline of zinkzalf aan om de huid te beschermen.
 • Was het collodium na 1 tot 4 uur af met water en zeep. Gebruikt u het collodium al langer dan 4 weken? Dan mag u het collodium 6 uur laten zitten, en daarna afwassen met water en zeep.

Laat het medicijn NIET in het oog of op de oogleden komen. Dit is zeer irriterend voor de ogen. Laat het product ook niet in de mond, neus of in een wondje komen. In al deze gevallen direct met veel water spoelen.

Wanneer?
Meestal moet u de aanstipvloeistof of crème gedurende 3 opeenvolgende dagen per week aanbrengen. Daarna volgt een pauze van 4 dagen.

Het collodium wordt 1x per week door de arts bij u aangebracht.

Hoe lang?
Afhankelijk van het product de aanstipvloeistof of crème niet langer dan 4 of 5 weken achter elkaar gebruiken (telkens maximaal 3 dagen per week).
Het collodium wordt meestal niet langer dan 3 tot 6 weken gebruikt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Gebruikt u de aanstipvloeistof of crème? 
Sla de vergeten dosis dan over en ga gewoon verder met uw schema. De vergeten dosis haalt u aan het eind van de 3 dagen dat u het per week gebruikt weer in. Daarna volgen 4 dagen pauze.

Gebruikt u het collodium?
Bent u de afspraak vergeten? Neem dan contact op met de polikliniek om een nieuwe afspraak te maken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik podofyllotoxine gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Gebruik op de behandelde huiddelen echter alleen andere producten in overleg met uw arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan schadelijk zijn voor de baby. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander medicijn kunt gebruiken of de wratten operatief kunt laten verwijderen.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Dit medicijn is schadelijk voor de baby als het in de moedermelk komt. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken of kunt u de wratten operatief laten verwijderen.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is podofyllotoxine verkrijgbaar?

De werkzame stof podofyllotoxine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Podofyllotoxine is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar met de merknaam Condyline en Wartec. Het is verkrijgbaar in een crème en in een aanstipvloeistof opgelost in aceton of alcohol. Podofylline is op recept verkrijgbaar als het merkloze Podofylline collodium FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 20-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.