Roxitromycine

Werkzame stof: roxitromycine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof roxitromycine.

naar medicijnen

roxitromycine

Belangrijk om te weten over roxitromycine

 • Roxitromycine remt de groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij luchtweg infecties, zoals van longen, middenoor, bijholtes en legionella (veteranenziekte). En bij de geslachtsziekten chlamydia en gonorroe.
 • Slik de tablet heel door met een glas water. Doe dit op een lege maag (een half uur voor het eten). Voedsel vermindert namelijk de opname van roxitromycine. Het werkt minder goed met voedsel.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, huiduitslag, misselijkheid, buikpijn en diarree. Raadpleeg uw arts als u veel klachten heeft.
 • De kuur duurt meestal tussen de 7 tot 10 dagen .Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want er kunnen nog bacteriën over zijn.

Wat doet roxitromycine en waarbij gebruik ik het?

Roxitromycine is een macrolide-antibioticum. Macrolide-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (longontsteking, legionella, acute bronchitis, middenoorontsteking, bijholteontsteking), Chlamydia en gonorroe.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Werking
Roxitromycine remt de groei van vele soorten bacteriën, doordat het de eiwitaanmaak binnen de bacterie belemmert. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Na inname verspreidt dit middel zich via het bloed in het lichaam en komt vervolgens in de meeste weefsels terecht.

Behandeling
Roxitromycine wordt vooral gebruikt:

 • tegen bacteriën die ongevoelig zijn (of zijn geworden) voor andere antibiotica (zoals penicillines);
 • tegen infecties op plaatsen waar andere antibiotica niet goed doordringen;
 • bij mensen die overgevoelig zijn voor penicillines.

Toepassingen zijn onder andere infecties van keel en luchtwegen.

Effect
De bacterieremmende werking begint 1 tot 2 uur na inname en houdt 12 tot 24 uur aan. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
 

Lees meer over infecties met bacteriën

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie

Roxitromycine kan worden toegepast bij keelontsteking, voorhoofdsholte- en bijholteontsteking (sinusitis), middenoorontsteking, bronchitis en lichte tot matige longontsteking. Verder heeft het ook een werking bij zeldzamere veroorzakers van luchtweginfecties, namelijk de Legionella-bacterie (veteranenziekte) en de kinkhoestbacterie.

Lees meer over luchtweginfecties

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd.

Behandeling
In dat geval kan de arts roxitromycine voorschrijven om de bacteriën te bestrijden.

Hoe roxitromycine werkt, kunt u lezen in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën.

Lees meer over longontsteking

Veteranenziekte

Verschijnselen
Infectie met de Legionella-bacterie veroorzaakt de veteranenziekte. Deze ziekte is zo genoemd omdat de ziekte voor het eerst is beschreven bij een groep oorlogsveteranen, die bijeen waren in een hotel.

De infectie wordt verspreid via besmet water, bijvoorbeeld in waterleidingen en zwembaden. Het veroorzaakt een ernstige ontsteking van de longen. Bij oudere of verzwakte personen kan de infectie ernstig verlopen.

Behandeling
Artsen schrijven bij een Legionella-infectie een macrolide-antibioticum voor, zoals roxitromycine.

Lees meer over veteranenziekte

Acute bronchitis

Verschijnselen
Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. Ook kunt u koorts hebben. Een acute bronchitis kan veroorzaakt worden door een bacterie of een virus.

Behandeling
Bij ernstige benauwdheid door een infectie met bacteriën kan de arts een antibioticum voorschrijven, zoals roxitromycine. Hoe roxitromycine werkt, kunt u hierboven lezen.

Lees meer over acute bronchitis

Middenoorontsteking

Verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Bij een ontstoken middenoor kan de doorgang tussen het oor en de keel, de buis van Eustachius, verstopt zijn. Hierdoor loopt het pus niet goed weg naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Soms schrijft uw arts echter een antibioticum voor, zoals roxitromycine. Hoe roxitromycine werkt, kunt u lezen in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën.

Lees meer over middenoorontsteking

Bijholteontsteking

Verschijnselen
De bijholtes zijn ruimtes in de botten rond de neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan in verbinding met de neus. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet sinusitis. Er ontstaat pus en vocht in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben.

Behandeling
Als de bijholteontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, kan roxitromycine helpen. Hoe roxitromycine werkt, kunt u lezen in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën.

Lees meer over bijholteontsteking

Chlamydia

Verschijnselen
De Chlamydia-infectie is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Vaak merkt u niet dat u een Chlamydia-infectie hebt. Drie op de tien vrouwen krijgen last van pijn en jeuk aan de vagina, vijf op de tien mannen krijgen last van een ontstoken plasbuis.

Toch kan een Chlamydia-infectie nare gevolgen hebben. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid als de infectie zich uitbreidt naar de baarmoeder en eileiders. Bij mannen kunnen de prostaat en de bijballen geïnfecteerd raken.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met Chlamydia te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk om anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Hoe roxitromycine werkt, kunt u lezen in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën.

Lees meer over chlamydia

Gonorroe

Verschijnselen
Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Soms merkt u niet dat u een gonorroe hebt. Drie tot zes op de tien vrouwen krijgen last van pijn, een gekleurde afscheiding en pijn bij het plassen. Acht op de tien mannen met gonorroe krijgen last van een ontstoken plasbuis met afscheiding.

Gonorroe kan nare gevolgen hebben. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid, doordat de infectie zich heeft uitgebreid naar de baarmoeder en eileiders. Bij mannen kunnen de prostaat en de bijballen geïnfecteerd raken.

Gonorroe komt soms samen met andere seksueel overdraagbare aandoeningen voor, bijvoorbeeld met een Chlamydia-infectie. Een zwangere vrouw die besmet is met gonorroe, kan tijdens de bevalling de baby besmetten. Een oogontsteking van de baby is dan het gevolg.

Voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met gonorroe te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk om anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Behandeling
Artsen kunnen roxitromycine voorschrijven als u het eerste-keuzemiddel ceftriaxon niet verdraagt. Hoe roxitromycine werkt bij gonorroe kunt u lezen in bovenstaande tekst over infecties met bacteriën.

Lees meer over gonorroe

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, kramp, diarree en winderigheid. Met name kinderen zijn hier gevoelig voor.
 • Duizeligheid en hoofdpijn. Als u hier veel last van blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en overgevoeligheid voor zonlicht. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Er bestaat een kans dat u ook overgevoelig bent voor soortgelijke antibiotica (macrolide-antibiotica) Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor roxitromycine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit, of soortgelijke middelen, niet opnieuw krijgt. Reageerde u ooit allergisch op een eerder gebruik van een macrolide-antibioticum (een middel met als werkzame stof erytromycine, azitromycine, claritromycine of roxitromycine). Begin dan niet meteen met de kuur, maar raadpleeg eerst uw arts. De kans bestaat dat u ook overgevoelig bent voor roxitromycine. In een heel enkel geval ontstaat een ernstige allergische reactie, met benauwdheid en bewusteloosheid. Krijgt u last van benauwdheid, zwelling van mond, tong, keel of strottenhoofd, ernstige huiduitslag of galbulten, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

Zelden, vooral bij gebruik gedurende verschillende weken

 • Schimmel- of gistinfecties van de slijmvliezen, zoals mond of vagina. Dit komt doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen schimmels, gisten en bacteriën kan verstoren. De schimmels en gisten kunnen dan tijdelijk de overhand krijgen. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Tijdelijke smaak- of reukveranderingen.
 • Tijdelijk gehoorverlies of oorsuizen.
 • Leverafwijkingen, voornamelijk bij volwassenen. U merkt dit aan een gele verkleuring van het oogwit. Neem dan contact op met uw arts.
 • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.
 • In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts.
 • Bloedafwijking, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. Deze bijwerking is zeer zeldzaam, maar wel ernstig. Als u ineens koorts, keelpijn, blaasjes in de mond of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.
 • Verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Hierdoor heeft u een verhoogde kans op bloedingen. Heeft u onverklaarbare blauwe plekken of vaker dan normaal een bloedneus? Neem dan contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de tablet in zijn geheel door met een half glas water.

Wanneer?
Neem de tabletten het beste in op een lege maag een 0.5 uur voor het eten of 2 uur na het eten. Voedsel vermindert namelijk de opname van roxitromycine waardoor het minder goed werkt.

Als u het 1 keer per dag gebruikt, neem het dan wel elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam. Dit is nodig voor een optimaal resultaat. Als u het 2 keer per dag gebruikt, neem het dan 's ochtends en 's avonds in.

Hoe lang?
Normaal gesproken duurt een kuur 7 tot 10 dagen. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Gebruikt u dit middel 1 keer per dag? Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
 • Gebruikt u dit middel 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik roxitromycine gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Digoxine, een middel tegen hartfalen en hartritmestoornissen. Roxitromycine kan de bijwerkingen van digoxine versterken. Overleg hierover met uw arts. Misschien kan deze u een ander antibioticum voorschrijven.
 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, kan de instelling op de bloedverdunner worden ontregeld. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
 • Dit middel maakt het buiktyfusvaccin onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en het antibioticum zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is roxitromycine verkrijgbaar?

De werkzame stof roxitromycine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Roxitromycine is sinds 1989 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Roxitromycine in tabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

18 mei 2013

Af en toe hevige jeuk aan de binnenkant van de handen.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.