Strumazol

Werkzame stof: thiamazol

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof thiamazol.

naar medicijnen

thiamazol

Belangrijk om te weten over thiamazol

 • Thiamazol remt een te snel werkende schildklier af. Hierdoor vermindert de hoeveelheid schildklierhormoon.
 • Bij te veel schildklierhormoon. Teveel van dit hormoon veroorzaakt hartkloppingen, een gejaagd gevoel, transpireren, diarree en vermagering.
 • Binnen 6 weken merkt u dat uw klachten verminderen. Meestal moet u thiamazol minstens een jaar gebruiken.
 • Neem de tablet in op een vast tijdstip, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het ontbijt. U vergeet dan minder snel een dosis.
 • Meest voorkomende bijwerkingen: misselijkheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn, huiduitslag en jeuk. Deze verdwijnen binnen enkele weken. Is dat bij u niet het geval? Raadpleeg dan uw arts.
 • Ook kan de schildklier in uw hals groter worden (struma) of kunnen uw ogen gaan uitpuilen. Raadpleeg dan uw arts.
 • Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren. Dit is nodig om de hoeveelheid schildklierhormoon te meten. Ook kan de arts dan controleren op zeldzame bijwerkingen van dit medicijn in het bloed.

Wat doet thiamazol en waarbij gebruik ik het?

Thiamazol remt een te snel werkende schildklier af.

Artsen schrijven het voor bij een te snel werkende schildklier.

Te snelle schildklierwerking

Als de schildklier te hard werkt, maakt hij te veel schildklierhormoon aan. Hierdoor ontstaan klachten als hartkloppingen, kortademigheid, transpireren, diarree en vermagering bij een normale eetlust. Een te snelle schildklierwerking wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd.

Werking
Thiamazol remt de aanmaak van schildklierhormoon in de schildklier, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.

Artsen combineren de behandeling met thiamazol vaak met het schildklierhormoon levothyroxine. Op deze manier is de werking van de schildklier beter onder controle te houden.

Soms schrijft uw arts u in de eerste weken als thiamazol nog onvoldoende effect heeft, een hartmiddel voor, zoals propranolol of metoprolol. Deze gaat dan de verschijnselen van de te hoge schildklierwerking, zoals hartkloppingen, tegen.

Effect
Het kan enkele dagen tot weken duren voor u effect merkt, omdat de schildklier altijd wat hormoon op voorraad heeft en thiamazol de vrijgifte van deze voorraad niet kan tegenhouden. Hoe snel thiamazol werkt, hangt daarom vooral af van de hoeveelheid schildklierhormoon dat nog in uw lichaam en schildklier aanwezig is. Meestal is de schildklierwerking binnen zes weken stabiel.
 

Lees meer over te snelle schildklierwerking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

Zelden

 • Koorts, misselijkheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, huiduitslag en jeuk. Deze klachten verdwijnen vaak na enige weken. Is dit niet het geval, raadpleeg dan uw arts.
 • Vergroting van de schildklier (struma) en uitpuilende ogen; overleg dan met uw arts, het kan zijn dat de behandeling moet worden aangepast.


Zeer zelden

 

 • Maagdarmklachten, haaruitval en smaakverlies. Dit herstelt zich als u stopt met het gebruik. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
 • Bloedafwijking, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. De kans hierop is het grootst in de eerste drie maanden van de behandeling. Omdat dit middel ingrijpt op een belangrijk stofwisselingsproces, zult u regelmatig op controle moeten gaan. Uw arts zal meestal ook uw bloed controleren op eventuele afwijkingen. Als uw schildklier groter wordt of als u ineens koorts, keelpijn of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.

Voor vrouwen met een kinderwens geldt een extra waarschuwing: dit middel kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Raadpleeg uw arts bij kinderwens en zorg voor goede anticonceptie.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen. Dan vergeet u minder snel een dosis. 's Ochtends is daarvoor vaak het beste tijdstip, zeker wanneer u ook het schildklierhormoon levothyroxine gebruikt.

Hoe lang?
Na vier tot zes weken kan de arts beoordelen of de dosering moet worden veranderd. Meestal duurt de behandeling daarna een jaar tot anderhalf jaar. De schildklierwerking moet namelijk ten minste twaalf maanden achtereen stabiel blijven. Mogelijk moet u op een gegeven moment ook levothyroxine (schildklierhormoon) gebruiken, om de schildklierwerking beter onder controle te houden.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik thiamazol gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Thiamazol kan de werking van de bloedverdunner verminderen. Vertel de trombosedienst dat u thiamazol gebruikt. Ook als de hoeveelheid thiamazol die u gebruikt verandert of als u stopt met thiamazol moet u dit aan de trombosedienst melden.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Er kan bij de baby een verminderde schildklierwerking en struma (krop) ontstaan. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wil worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk met dit middel stoppen of overstappen op een ander veiliger middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen met dit middel. De kans is groot dat uw klachten terugkeren. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

Onder welke namen is thiamazol verkrijgbaar?

De werkzame stof thiamazol zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Thiamazol is sinds 1950 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Strumazol.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 18-06-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

29 maart 2015

Na2 maanden gebruik heb ik haaruitval en smaakverlies.

17 februari 2015

Ik heb sinds 28-8-2014 een maagperforatie gehad. Per toeval werd ontdekt dat ik ook een te snelwerkend schildklier had en ik doorverwezen werd naar de inte...

13 februari 2015

Na een week of 4 netelroos.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.