tiotropium inhalatie

naar medicijnen

tiotropium inhalatie

Belangrijk om te weten over tiotropium inhalatie

 • Tiotropium verwijdt de luchtwegen. Het vermindert de verkramping in de luchtwegen, waardoor de ademhaling makkelijker gaat.
 • Bij COPD (chronisch obstructieve longziekten) en astma.
 • Als u het elke dag gebruikt, bent u minder vaak benauwd. U moet het vaak langdurig gebruiken.
 • Binnen een half uur na inhalatie merkt u dat u minder benauwd bent. Het effect duurt 24 uur.
 • Inhaleren is niet makkelijk. Laat een apotheekmedewerker het u voordoen. Of bekijk het instructiefilmpje op deze website. Laat elk jaar in de apotheek controleren of u nog juist inhaleert.
 • Er zijn verschillende inhalatie-apparaatjes. Heeft u moeite met het gebruik? Vraag uw arts of apotheek of een ander soort apparaatje geschikter voor u is.
 • Na 3 tot 5 weken kunt u een droge mond krijgen. Dit verdwijnt meestal weer vanzelf als u doorgaat met het gebruik. Blijft u last van een droge mond houden? Kauw dan op kauwgom of zuig op een ijsblokje. Hierdoor maakt u extra speeksel aan. Raadpleeg uw arts, als dit niet voldoende helpt. 

Wat doet tiotropium inhalatie en waarbij gebruik ik het?

Tiotropium behoort tot de groep geneesmiddelen die luchtwegverwijders worden genoemd.

Artsen schrijven het voor bij COPD en astma.

Chronische obstructieve longziekten (COPD)

Verschijnselen
COPD is de Engelse afkorting voor chronisch obstructieve longziekte. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en heeft u last van slijm in de luchtwegen. U moet daardoor veel hoesten en u bent vrijwel altijd benauwd. De klachten kunnen af en toe verergeren of juist verminderen. De oorzaak van COPD is meestal een beschadiging van de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken.

Werking
Tiotropium vermindert aanvallen van benauwdheid doordat het de verkramping in de luchtwegen opheft. Het werkt binnen 30 minuten De werking houdt 24 uur aan.

Lees meer over chronische obstructieve longziekten (copd)

Astma

Verschijnselen
Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor u kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar u allergisch voor bent. Er zijn periodes waarin u gevoeliger bent voor deze prikkels.

Behandeling
Tiotropium is een luchtwegverwijder en wordt meestal gebruikt in combinatie met een andere luchtwegverwijder en een luchtwegbeschermer. De luchtwegverwijders nemen de prikkels niet weg. Daarvoor wordt de luchtwegbeschermer gebruikt.

Werking
Tiotropium vermindert aanvallen van benauwdheid doordat het de verkramping in de luchtwegen opheft. Het optimale effect wordt na enkele dagen bereikt.

 

Lees meer over astma

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Het komt echter rechtstreeks in uw luchtwegen terecht en heeft daarom maar weinig bijwerkingen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden

 • Een droge mond. Deze bijwerking ontstaat meestal drie tot vijf weken na het begin van de behandeling, maar verdwijnt ook meestal weer als u langer doorgaat met de behandeling. Als u aan het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door op ijsblokjes te zuigen. Als de bijwerking niet verdwijnt of u heeft veel last van de bijwerking, raadpleeg dan uw arts. Als u langdurig last heeft van deze bijwerking, kunnen zich hierdoor eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren.

Zeer zelden

 • Verstopping. Gebruik, als dat mogelijk is, vezelrijke voeding en drink veel. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verstopping.
 • Duizeligheid, hoofdpijn en wazig zien.
 • Bemoeilijkte ademhaling en hoesten. Neem dan contact op met uw arts.
 • Problemen met plassen en hartkloppingen. Raadpleeg uw arts als u last heeft van deze bijwerkingen.
 • Overgevoeligheid voor dit middel. Als u na inhalatie plotseling last krijgt van gezwollen oogleden, lippen of gezicht, benauwdheid, rode huid, galbulten en/of jeuk bent u misschien overgevoelig voor dit middel. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, geef dit dan altijd door aan de apotheek. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit (of een verwant) middel niet opnieuw krijgt.
 • Keelpijn, heesheid, veranderde smaak of verkoudheid.
 • Ontsteking van tong en tandvlees en van de slijmvliezen van de mond. U merkt dit aan een vuurrode kleur van de slijmvliezen en pijnlijke tong. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook smaakveranderingen komen voor.
 • Schimmelinfectie in de mond en keel. Dit ontstaat als tiotropium vaak in de mond en keel achterblijft. Een schimmelinfectie in de mond merkt u aan een witte aanslag in de mond. Raadpleeg in dat geval uw arts.

Advies bij schimmelinfectie, heesheid en keelpijn en droge mond: vaak helpt het in deze gevallen om anders te inhaleren, zodat minder tiotropium in de keel en mond terechtkomt. Vraag uw apotheek of arts om uw manier van inhaleren te controleren.

Ook voorkomt u schimmelinfecties, keelpijn en heesheid door na de inhalatie met een slok water uw mond te spoelen en dat vervolgens uit te spugen. Daarna neemt u nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. Als u na het inhaleren gaat eten of uw tanden poetst zal dit effect nog groter zijn.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in uw longen terechtkomen. In de apotheek kunt u een checklist krijgen waarop voor uw inhalatieapparaat alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen en oefen een keer in zijn bijzijn. Deze persoon kan dan nagaan of u alle handelingen goed uitvoert. Laat regelmatig, bijvoorbeeld ieder jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Er zijn verschillende typen inhalatieapparaatjes. Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor u. Vraag uw arts of apotheek om advies.
 • U kunt tiotropium in twee vormen inhaleren: als poeder of als spray.
 • Het inhalatiepoeder zit in capsules. Deze plaatst u in het speciaal voor tiotropium bedoelde inhalatieapparaatje. Met het inhalatieapparaatje prikt u de capsules kapot, waarna u het poeder kunt inhaleren. Het apparaatje kan na verloop van tijd slijten, waardoor de capsules niet meer goed wordt open geprikt. Bij een normaal gebruik is dat na ongeveer één jaar. Overleg daarom in de apotheek over vervanging van het apparaat als u het al een jaar gebruikt.
 • De inhalatiespray zit in een patroon. Dit patroon plaats u in het speciaal voor tiotropium bedoelde inhalatieapparaat. U moet tegelijkertijd de spray indrukken en inademen. Bij deze inhalatiespray heeft u geen voorzetkamer nodig.

Wanneer?
U mag het middel inhaleren op elk moment van de dag. Kies wel een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
Meestal moet u dit middel langdurig blijven gebruiken tegen uw benauwdheid. Gebruikt u dit middel, maar blijft u last houden van benauwdheid? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u een inhalatie vergeet, kunt u die alsnog nemen. Als het minder dan acht uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen, sla dan de vergeten dosis over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik tiotropium inhalatie gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Het is niet bekend of dit middel veilig is voor het ongeboren kind. Meld het in ieder geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is tiotropium inhalatie verkrijgbaar?

De werkzame stof tiotropium inhalatie zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Tiotropium is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Spiriva in inhalatiepoeder en inhalatiespray.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 09-04-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

25 maart 2015

Geweldig kan weer vooruit. Ben wel wat gejaagd in functioneren. Kan bijwerking zijn volgens arts. Inhaler werkt prima.

26 februari 2015

Extreme droge mond en lippen,zo erg dat ik moeite heb met slikken ,veel wakker geworden snachts....

20 februari 2015

Fantastisch, een verademing, letterlijk

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.