Decapeptyl

Werkzame stof: triptoreline

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof triptoreline.

naar medicijnen

triptoreline

Belangrijk om te weten over triptoreline

 • Triptoreline is een hormoon. Het remt de aanmaak van sommige mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen.
 • Bij vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen (als onderdeel van een IVF-behandeling), prostaatkanker en bij een vleesboom in de baarmoeder. Verder bij endometriose (pijn in de buik door ‘verdwaalde’ stukjes baarmoederslijmvlies die meedoen met de menstruatie). Bij kinderen die te vroeg in de puberteit komen. En bij hyperseksualiteit (overmatige seksuele belangstelling bij mannen).
 • De arts injecteert triptoreline onder de huid of in een spier. U kunt ook leren uzelf te injecteren.
 • IVF-behandeling: tijdens een bepaalde periode in uw menstruatiecyclus elke dag een injectie.
 • Endometriose: 1 keer per 4 weken een injectie.
 • Prostaatkanker: 1 keer per dag of 1 keer per 4 weken een injectie.
 • Hyperseksualiteit: 1 injectie per 3 maanden.
 • Bijwerkingen prostaatkanker: de eerste weken kunnen klachten toenemen, zoals problemen met plassen, botpijn en spierzwakte. Daarna nemen de klachten af.
 • Andere bijwerkingen:impotentie, pijnlijke en gespannen borsten (mannen en vrouwen), opvliegers, zweten, buikpijn en hoofdpijn.
 • Vrouwen kunnen onttrekkingsbloedingen of andere vaginale bloedingen krijgen. Dit hoort vanzelf over te gaan. Raadpleeg anders een arts.
 • Bij vrouwen kunnen de eierstokken te sterk reageren op het medicijn. Er kunnen zich te veel eicellen ontwikkelen. Waarschuw uw arts bij ernstige buikpijn, diarree, braken of kortademigheid. 

Wat doet triptoreline en waarbij gebruik ik het?

Triptoreline behoort tot de groep geneesmiddelen die hypothalamushormonen worden genoemd. Het remt de aanmaak van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachthormonen.

Artsen schrijven dit middel voor bij een verminderde vruchtbaarheid (IVF-behandeling), endometriose, prostaatkanker, een te vroege puberteit (pubertas praecox), een vleesboom en hyperseksualiteit.

Verminderde vruchtbaarheid

Bij een IVF-behandeling (In Vitro Fertilisatie) vindt een bevruchting buiten het lichaam plaats. Hiervoor moeten rijpe eicellen uit het lichaam gehaald worden om ze vervolgens te laten bevruchten. Daarom wordt de eisprong eerst gestimuleerd met geneesmiddelen. Uw arts kan triptoreline voorschrijven als onderdeel van een IVF-behandeling.

Werking
Triptoreline vermindert de aanmaak van de geslachthormonen oestrogeen en progestageen. In combinatie met andere middelen ontstaat hierdoor een betere controle over de eisprong.

Lees meer over verminderde vruchtbaarheid

Endometriose

De baarmoeder is van binnen met een slijmvlies bekleed. Bij endometriose is het slijmvlies ook buiten de baarmoeder aanwezig, bijvoorbeeld in de buikholte, rond de darmen en de eierstokken, maar ook op nog grotere afstand van de baarmoeder. Door littekenvorming en verkleving kan het buikpijn geven, vooral tijdens de menstruatie, maar ook daarvoor of daarna.

Het kan een rol spelen bij ongewilde kinderloosheid. Eén op de twintig vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft endometriose, bij vrouwen die ongewild kinderloos zijn is dat één op de vier.

Behandeling
Hoe endometriose wordt behandeld, is afhankelijk van het feit of u zwanger wilt worden of niet. Als u geen zwangerschapswens heeft en de endometriose is ernstig, zal de arts eerder besluiten het baarmoederweefsel operatief te verwijderen. In andere gevallen kan uw arts eerst progestageenhormonen voorschrijven.

In sommige gevallen kan uw arts triptoreline voorschrijven. Uw arts kan triptoreline ook voorschrijven ter voorbereiding op een operatie.

Werking
Triptoreline vermindert de aanmaak van de geslachthormonen oestrogeen en progestageen. Hierdoor kan de groei van het baarmoederweefsel worden geremd en endometriose verminderen. Bij de vrouw blijft de menstruatie weg na de eerste maand van de behandeling en komt terug 7-12 weken na de laatste injectie.

Lees meer over endometriose

Kanker

Prostaatkanker
De prostaat is een klier die in de onderbuik om de urinebuis heen ligt. De prostaat maakt prostaatvocht dat bij de zaadlozing samen met de zaadcellen naar buiten komt. Prostaatkanker ontstaat in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Op de plaats van de tumor verhardt de prostaat. Door de tumor kan de prostaat ook vergroot zijn.

Prostaatkanker komt vooral voor bij oudere mannen.

Het stadium van de ziekte is bij prostaatkanker afhankelijk van: de grootte van de tumor, of de tumor door de prostaat is heen gegroeid, of er wel of geen uitzaaiingen zijn gevonden.

Behandeling
Mogelijke behandelingen van prostaatkanker zijn, afhankelijk van het stadium van de ziekte, operatie, bestraling en/of hormonale behandeling.

Met een hormonale behandeling alleen is het niet mogelijk om te genezen. De ziekte en de klachten worden wel afgeremd. Bij hormonale behandeling kan uw arts triptoreline voorschrijven.

Werking
Triptoreline vermindert de aanmaak van testosteron. De groei van prostaatkankercellen kan hierdoor worden afgeremd. Eventuele klachten worden hierdoor ook minder.

Lees meer over kanker

Voortijdig begin puberteit

Dit is een ontwikkelingsstoornis waarbij de puberteit zeer vroeg optreedt. Hierdoor stopt de groei vroeg en begint de productie van geslachtshormonen te vroeg. Deze geslachtshormonen zorgen ervoor dat de geslachtskenmerken ontstaan.

Behalve de uiteindelijke kleine gestalte veroorzaken de aanwezigheid van volwassen geslachtskenmerken op kinderleeftijd een grote psychische belasting voor deze kinderen.

Bij meisjes spreekt men van pubertas praecox als voor het achtste jaar de borstontwikkeling begint of wanneer voor het negende jaar de menstruatie is begonnen, bij jongens als de uiterlijke geslachtskenmerken zich voor het negende jaar beginnen te ontwikkelen.

Oorzaak
De hypofyse, een orgaan in de hersenen, kan de hormonen LH en FSH gaan produceren. Deze hormonen zetten de zaadballen of eierstokken aan tot het maken van geslachtshormonen. Vaak is onbekend wat de oorzaak is. Soms is de oorzaak een tumor, ontsteking of verwonding van de hersenen.

De oorzaak kan ook buiten de hersenen liggen, zoals een tumor in eierstok, zaadbal of bijnier of een schildklieraandoening.

Behandeling
Als een te vroege puberteit wordt veroorzaakt doordat in de hypofyse LH en FSH worden gemaakt, kan met geneesmiddelen de productie van geslachtshormonen worden geremd. Bij hormonale behandeling kan uw arts triptoreline voorschrijven.

Werking
Triptoreline vermindert de aanmaak van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtshormonen. De ontwikkeling van de puberteit wordt zo vertraagd of tijdelijk stilgezet. Op het moment dat het ontstaan van de puberteit geen bezwaren meer oplevert, stopt men de behandeling.

Lees meer over voortijdig begin puberteit

Vleesboom

Dit middel wordt gebruikt bij vleesbomen in de baarmoeder (myomen). Een vleesboom is een goedaardig gezwel. Het kan enkele millimeters groot zijn, maar ook een paar kilo wegen.

Oorzaak
De baarmoeder bestaat uit een dikke spierlaag. Bij een vleesboom ontstaat wildgroei van het spierweefsel van de baarmoeder.

Verschijnselen
De meeste vrouwen hebben geen klachten van de vleesboom. Grote gezwellen kunnen te zien zijn als een harde ronding van de onderbuik. Sommige vrouwen hebben meer bloedverlies en meer pijn tijdens de menstruatie.

Behandeling
Als u veel klachten van de vleesboom heeft, kan de arts opereren. Soms door de hele baarmoeder te verwijderen, soms door alleen de vleesboom weg te halen.

Enkele maanden voor deze operaties kan de arts u voorschrijven triptoreline te gebruiken.

Effect
Door triptoreline wordt de vleesboom kleiner, waardoor deze veiliger is weg te halen. Bovendien is er tijdens de operatie minder bloedverlies.

Als u dit middel gebruikt, blijft de menstruatie meestal weg. Als de baarmoeder bij de operatie niet is verwijderd, zal zeven tot twaalf weken na de operatie de menstruatie weer terugkeren.

Lees meer over vleesboom

Hyperseksualiteit

 

VerschijnselenTe veel mannelijke hormonen kunnen bij mannen een overmatige seksuele belangstelling of ongebruikelijke seksuele voorkeuren veroorzaken.

Behandeling
Als deze seksuele belangstelling te belastend is en problemen met de omgeving geeft, kan de arts triptoreline voorschrijven. De behandeling wordt altijd gecombineerd met psychotherapie.

Effect
Triptoreline vermindert de aanmaak van testosteron. Dit leidt soms, niet altijd, tot vermindering van de seksuele behoeftes.

Het duurt enkele weken tot enkele maanden voor u effect van de behandeling kunt merken. Het effect houdt aan zolang u het middel slikt.

 

Lees meer over hyperseksualiteit

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms, vooral in het begin van de behandeling kunnen klachten waarvoor u triptoreline voorgeschreven heeft gekregen, verergeren

 • Bij prostaatkanker: tijdelijke activering van de tumor, waardoor klachten als problemen met plassen, botpijn en spierzwakte kunnen ontstaan.

Door verminderen van vrouwelijke en mannelijke geslachthormonen kunnen verschillende klachten ontstaan.

 • Opvliegers, zweten, prikkeling van de huid. Deze klachten gaan na enige tijd vanzelf weer over.
 • Bij vrouwen: de eerste weken onttrekkingsbloedingen (vergelijkbaar met de menstruatie) en na enkele weken doorbraakbloedingen ('spotting'). Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
 • Seksuele klachten, zoals droge vagina, pijn bij het vrijen, impotentie en minder zin in vrijen.
 • Verandering van borstgrootte bij de vrouw en borstvorming bij de man.
 • Bij kinderen: pijn, stemmingsveranderingen, acne, vette huid, haaruitval en gewichtsveranderingen. Bij meisjes: vaginale afscheiding en bloedingen. Deze bijwerkingen verdwijnen in de loop van de behandeling. Raadpleeg uw arts, als uw kind hier last van blijft houden.

Zelden

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Als u dit middel in de toekomst niet meer mag gebruiken, geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor triptoreline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
 • Pijn en irritatie op de injectieplaats.

Na een aantal maanden

 • Verlies van botweefsel (osteoporose). De botten worden dan brozer, waardoor deze eerder breken. Vooral op oudere leeftijd zal het gebruik van triptoreline het natuurlijke afbraakproces van de botten versterken. Maar ook wanneer u de triptoreline op jonge of middelbare leeftijd gebruikt, heeft u op latere leeftijd meer kans op botontkalking. Het is daarom belangrijk veel kalk te gebruiken (in de vorm van zuivelproducten of eventueel als tabletten). Ook lichaamsbeweging zorgt voor een actieve opbouw van de botten.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Uw arts zal dit middel onder de huid of in de spieren injecteren. U kunt ook in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf moet injecteren.

Wanneer?

 • Bij een IVF-behandeling: tijdens een bepaalde periode van de cyclus zal er dagelijks een injectie worden gegeven.
 • Bij endometriose en ter voorbereiding op een operatie: er zal één keer per vier weken een injectie worden gegeven.
 • Bij prostaatkanker:afhankelijk van de dosering wordt dagelijks of één keer per vier weken een injectie gegeven.
 • Bij pubertas praecox: afhankelijk van het effect zal er één keer per drie of vier weken een injectie worden gegeven.
 • Hyperseksualiteit bij mannen: er zal één keer per drie maanden een injectie worden gegeven.

Hoe lang?
Afhankelijk van de reden waarvoor u het gebruikt, kunt u triptoreline gedurende enkele maanden tot jaren gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u uzelf injecteert: raadpleeg uw arts als u een dosis bent vergeten.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik triptoreline gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er is nog niet bekend of triptoreline schadelijk is voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit middel en denkt u erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Deze waarschuwing geldt niet als u triptoreline gebruikt bij een IVF- behandeling. Als u zwanger raakt, istriptoreline al uit uw bloed verdwenen.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is namelijk niet bekend of triptoreline in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, u kunt niet zomaar stoppen met een behandeling met triptoreline. Als u te vroeg stopt met de behandeling kunnen uw klachten verergeren of kunnen kankercellen weer gaan groeien. Wilt u stoppen, overleg dan altijd eerst met uw arts.

Bij een IVF-behandeling: als u te vroeg stopt loopt u de kans dat de behandeling niet werkt.

Onder welke namen is triptoreline verkrijgbaar?

De werkzame stof triptoreline zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Triptoreline is sinds 1987 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Decapeptyl, Pamorelin, Salvacyl en Triptofem in injecties.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 09-07-2013

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.