Oculentum simplex FNA

Werkzame stof: vette oogzalf

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof vette oogzalf.

naar medicijnen

vette oogzalf

Wat doet vette oogzalf en waarbij gebruik ik het?

Vette oogzalf voorkomt uitdroging van het hoornvlies. De vette oogzalf schrijven artsen voor als het hoornvlies door droge ogen dreigt uit te drogen.

Behalve in het oog wordt deze zalf ook gebruikt op gevoelige huidgedeelten, zoals de oogleden en de wenkbrauwen.

Droge ogen

Vette oogzalf wordt gebruikt als het hoornvlies dreigt uit te drogen.

Oorzaak
Om het oogoppervlak te beschermen tegen uitdroging en beschadiging maken de traanklieren traanvocht aan. Dit traanvocht wordt door het knipperen van de oogleden over het oogoppervlak verdeeld. Als het oog onvoldoende wordt bevochtigd, kan het hoornvlies beschadigd raken en gaan ontsteken.

Behandeling
Droge ogen kunt u behandelen met `kunsttranen`. Dit zijn oogdruppels met een verdikkingsmiddel, zodat ze langer in het oog blijven. Wanneer het hoornvlies dreigt uit te drogen en te ontsteken is deze oogzalf te gebruiken. Ook kan het zijn dat u overdag kunsttranen moet gebruiken en `s nachts de oogzalf.

Werking
Deze vette oogzalf legt een dun laagje vet aan op het hoornvlies en gaat zo uitdroging van het hoornvlies tegen. Het kan het enkele dagen duren voor de irritatie van het hoornvlies over is.

Lees meer over droge ogen

Syndroom van Sjögren

Als u lijdt aan het syndroom van Sjögren kunt u last krijgen van droge ogen. Hierboven leest u wanneer vette oogzalf gebruikt wordt bij droge ogen.

Lees meer over syndroom van sjögren

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig

 • Direct na het aanbrengen kan het oog geïrriteerd of branderig aanvoelen. Dit hoort binnen een paar minuten over te zijn.
 • Wazig zicht, doordat de oogzalf een vet laagje op het oog achterlaat.

Zeer zelden

 • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen in deze oogzalf, zoals lanoline (wolvet). Dit merkt u aan rode jeukende ogen en huiduitslag rond het oog. Raadpleeg uw arts zodra uw klachten erger worden. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor oogzalf. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Breng contactlenzen pas acht uur ná het aanbrengen van de zalf weer in. Is dit bezwaarlijk voor u, overleg dan met uw (oog)arts.
 • Ga voor een spiegel staan.
 • Draai het dopje van de tube af en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem de tube in uw hand alsof u een pen vasthoudt. Zorg ervoor dat u de tuit van de tube niet aanraakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een ‘gootje’ ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover, maar blijf in de spiegel kijken.
 • Zet de hand met de tube op de hand die het gootje maakt.
 • Breng de tube boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat de tube uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en knipper een paar keer met het oog.
 • Door de oogzalf kunt u tijdelijk wazig zien. Dit verdwijnt vanzelf.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.   
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • Bewaar de oogzalf zoals op het etiket is aangegeven.

De meeste tubes met oogzalf zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?
Breng de oogzalf aan als het oog droog en geïrriteerd voelt. In een droge omgeving zult u dit vaker moeten doen. Als u ook oogdruppels gebruikt, is de oogzalf meestal bedoeld voor 's avonds en de druppels voor overdag.

Hoe lang?
U kunt dit middel gebruiken zolang uw hoornvlies te droog is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng de zalf aan zolang u het nodig heeft. Het is niet erg als u snel erna opnieuw zalf aanbrengt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Nee, de zalf legt een vet laagje op het hoornvlies aan, waardoor u wazig ziet. Dit duurt ongeveer een half uur.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik vette oogzalf gebruiken met andere medicijnen?

Andere oogdruppels of oogzalven. Wacht minstens drie minuten tussen het inbrengen van verschillende oogmiddelen. Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf: gebruik dan eerst de druppel en drie minuten later de oogzalf.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is vette oogzalf verkrijgbaar?

De werkzame stof vette oogzalf zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Een vette oogzalf bevat wolvet (lanoline), vloeibare paraffine, witte vaseline en soms cetostearylalcohol. Vette oogzalf is met een recept verkrijgbaar onder de merknaam Duratears Z en onder de namen voor de merkloze producten Oculentum simplex FNA, Oogzalfbasis en Fischers oogzalf.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 16-07-2013

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

22 januari 2014

Zalf loopt te gemakkelijk uit de tube, hierdoor raak je met de zalf/tube eerder je oog of iets anders aan. Waardoor zalf eerder bederft.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.