Thema

Medicijnen op reis

naar thema's

Medicijnen op reis

Gaat u op reis? Uw apotheek adviseert u graag. Over de inhoud van uw reisapotheek, medicijnen (bewaren) onderweg en het tegengaan van de meest voorkomende kwaaltjes op reis.

Voorbereiding

Wat gaat er mee in de reisapotheek? In de eerste plaats de receptmedicijnen en vrij verkrijgbare medicijnen die u gewoonlijk gebruikt.

Tips

 • Controleer of u ruim voldoende heeft voor de reisperiode en de week erna. Ga zo nodig op tijd naar uw huisarts voor een recept.
 • Lees eventueel de bijsluiters van uw medicijnen nog eens door over bewaarvoorschriften, wat te doen bij diarree of braken en dergelijke.

Verschillen tussen Nederland en buitenland
In verre landen kunnen de andere hygiënische omstandigheden en de andere voeding een gezondheidsrisico vormen. In de tropen komen ziekten voor die in Nederland nauwelijks meer bestaan, zoals buiktyfus, malaria, cholera en gele koorts.

Een dokter of tandarts zit niet altijd in de buurt en is soms (bijvoorbeeld in sommige derdewereldlanden) niet toegerust om patiënten hygiënisch te behandelen. Dan is er kans op besmetting met ziekten als hepatitis B of aids.

U kunt sommige problemen voorkomen: zorg dat u op de hoogte bent van de risico's in het land van bestemming, zorg dat uw gebit in orde is en wees bedacht op een goede hygiëne.

Inentingen nodig?
Gaat u een lange reis maken of gaat u reizen onder primitieve omstandigheden? Ga dan enkele maanden voor uw vertrek naar de GGD. Stap voor een korte reis zonder grote risico's toch ten minste 5 weken van te voren naar uw arts, apotheker of de GGD. Zij kunnen vertellen of u tabletten nodig heeft om malaria te voorkomen, hoe u die moet gebruiken en of u vaccins nodig heeft tegen andere ziekten.

Overzicht van uw medicijnen
Uw apotheek kan een overzicht van uw medicijnen voor u printen op papier. Dit overzicht kunt u meenemen naar het buitenland. Het is een document waarin alle gegevens over uw medicijngebruik bij elkaar staan. Ook staan er eventuele andere bijzonderheden in, bijvoorbeeld als u ergens allergisch voor bent. Makkelijk als u in het buitenland een apotheker of een arts nodig heeft.

Mogen uw medicijnen mee naar buitenland?
Bij de douane heeft u een speciale verklaring nodig van een arts als u medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen (bijvoorbeeld sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen, medicinale cannabis, medicijnen tegen ADHD en sommige medicijnen tegen epilepsie). Vraag uw apotheker of u dit soort medicijnen gebruikt. 

Er zijn 2 soorten verklaringen die u nodig kunt hebben: een Schengenverklaring, of een Engelstalige medische verklaring. Welke verklaring u nodig heeft, hangt af van het land waar u naartoe gaat. Let op: het aanvragen van een verklaring kan 4 weken duren.

Naar een Schengenland?
Als u naar een Schengenland gaat, dan heeft u een zogenaamde Schengenverklaring nodig. Hierin staat dat u de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. Uw arts moet de verklaring ondertekenen en het CAK moet het vervolgens goedkeuren.

Een Schengenverklaring is geldig voor een periode van 30 dagen. Voor een reis langer dan 30 dagen zijn dus 2 of meer Schengenverklaringen nodig. Onderstaande landen zijn een Schengenland.

 

België  Letland Portugal
Denemarken Liechtenstein Slovenië
Duitsland  Litouwen Slowakije
Estland Luxemburg Spanje
Finland  Malta Tsjechië
Frankrijk  Nederland IJsland
Griekenland  Noorwegen Zweden
Hongarije  Oostenrijk Zwitserland
Italië Polen 

Naar een NIET-Schengenland?
Als u naar een NIET-Schengenland (alle landen BEHALVE bovenstaande landen) gaat, dan moet u toestemming vragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar u heen gaat. U heeft hiervoor een Engelstalige artsenverklaring nodig.

Meer informatie vindt u op de website van het CAK

Houdbaarheid
Op de verpakking van elk medicijn staat tot welke datum u het kunt gebruiken; controleer dit voor u op reis gaat. Haal nieuwe medicijnen als de oude 'over de datum' zijn. Oude medicijnen kunt u het beste afgeven bij de apotheek of bij de gemeente inleveren als chemisch afval.

Zonlicht en medicijnen?
Bepaalde receptmedicijnen kunnen als bijwerking een hevige zonnebrand veroorzaken, ook bij mensen die doorgaans niet erg verbranden. Die bijwerking komt voor bij sommige antibiotica - zoals doxycycline - en bepaalde medicijnen tegen huidaandoeningen, reuma en hartklachten.

Gebruikt u die medicijnen, kom dan zo min mogelijk in de zon en zorg buiten voor extra bescherming: dicht geweven kleding, iets op het hoofd en een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor - ook bij bewolkt weer, want dan is de schadelijke UV-straling tóch aanwezig.

Soms is er een vergelijkbaar medicijn dat minder kans geeft op die overgevoeligheidsreactie. Dat zoekt het apotheekteam graag voor u uit.

Verbanddoos verplicht
Reist u per auto of per vliegtuig, dan hoort in uw reisbagage een verbanddoos. In een aantal landen is dit wettelijk verplicht in de auto. U kunt op de site van de ANWB kijken voor welke landen dit geldt. Er zijn complete verbanddozen te koop; u kunt ook zelf een doos samenstellen of onderdelen los kopen.

Tips

 • Controleer voor vertrek of de inhoud nog compleet en bruikbaar is. Op steriel verband en op het ontsmettingsmiddel staat een uiterste gebruiksdatum.
 • In de verbanddoos horen: povidonjood voor ontsmetting, pleisters, verband, een schaar, een pincet en een onbreekbare koortsthermometer als u met kinderen reist. Zie verder de checklist.

Voorbehoedsmiddelen

 • Wie veilig wil vrijen, neemt condooms mee; ze zijn niet op elke vakantiebestemming te koop.
 • Pilgebruiksters nemen gewoonlijk op een vast moment eens per 24 uur een pil, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Bij tijdverschil tussen Nederland en het vakantieland is het innemen te verschuiven; vraag eventueel advies bij uw apotheek. De pil kan minder betrouwbaar worden als je hem te laat inneemt.
 • De pil kan minder betrouwbaar worden bij waterdunne diarree; gebruik dan een extra voorbehoedmiddel, bijvoorbeeld een condoom.
 • Wie de menstruatie wil uitstellen, kan zonder tabletvrije periode doorgaan met een nieuwe pilstrip. Ga bij 3-fasepillen door met de laatste kleur pillen van een nieuwe strip.

Onderweg

Op reis zijn de omstandigheden voor medicijnen vaak niet ideaal. Een paar tips.

In het vliegtuig
Gaat u vliegen? Pak uw medicijnen en contactlensbenodigdheden in de handbagage, want in het bagageruim van het vliegtuig kan het vriezen. Draag medicijnen liever niet direct op het lichaam, bijvoorbeeld in een broekzak, want dat kan te warm zijn.

Sinds 6 november 2006 gelden nieuwe richtlijnen voor handbagage. Vloeistoffen en gels mogen alleen nog worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 ml. Deze verpakkingen moeten worden verpakt in een doorzichtige plastic zak die niet groter is dan 1 liter. Vloeibare medicijnen mogen wel worden meegenomen in hoeveelheden groter dan 100 ml. Wel moet dan aantoonbaar zijn dat de medicijnen op naam staan. Bijvoorbeeld door een verklaring van de arts of apotheek.

Koel bewaren
In de auto, caravan of tent kan het erg warm worden, zodat zetpillen zacht worden, crèmes en oogdruppels bederven en de houdbaarheid van andere medicijnen achteruit kan gaan. Voor medicijnen die koel moeten worden bewaard , bijvoorbeeld insuline en zetpillen, biedt een koel-etui of de koelbox uitkomst.

Reisongemakken

Advies op reis
Als u op reis ziek wordt, wilt u waarschijnlijk graag advies. U kunt dan een plaatselijke huisarts bezoeken. Maar soms is die niet in de buurt, of spreekt u de taal niet. Of u wilt zelf nog meer informatie opzoeken. Het kan ook voorkomen dat u van een plaatselijke huisarts een medicijn krijgt voorgeschreven, en dat u daar informatie over wilt. Voor deze informatie kunt u terecht op deze site:

 • Wilt u informatie over een medicijn? Kijk dan wat de werkzame stof van het medicijn is: deze staat op de verpakking onder de merknaam. Zoek dan op deze site door de werkzame stof in te vullen in de zoekbalk. De merknaam kan in het buitenland namelijk anders zijn dan de merknaam in Nederland, maar de werkzame stof heeft altijd dezelfde naam. 
 • Op deze site vindt u ook verschillende ‘thema's’ over medicijnen en gezondheid tijdens vakanties en reizen. Bijvoorbeeld verre reizen en uw gezondheid, zon en wintersport, zonnen zonder zorgen
 • Wilt u informatie over de klachten die u heeft? Kijk dan hieronder in de tekst of uw klacht er bij staat, of kijk bij ‘klachten&ziektes’ op deze site. 

 

Antibiotica in het buitenland
In het buitenland wordt vaker een antibioticum gebruikt dan in Nederland. Teveel gebruik van antibiotica kan echter zorgen voor ‘antibioticumresistentie’. Dit betekent dat bacteriën dan niet meer door het antibioticum gedood worden. En in veel gevallen is een antibioticum helemaal niet nodig. Of het werkt zelfs helemaal niet tegen de kwaal, bijvoorbeeld bij een simpele griep. Om deze redenen zijn artsen in Nederland streng in het voorschrijven van antibiotica: alleen als het echt nodig is. Hierdoor is er in Nederland minder antibioticumresistentie dan in andere landen, en werken de meeste antibiotica gelukkig nog goed. Wees dus kritisch als u in het buitenland een antibioticum krijgt voorgeschreven. Probeer erachter te komen of een huisarts in Nederland u hier ook een antibioticum voor zou geven. Kijk eventueel op de website van de huisartsen www.thuisarts.nl.

 

Vaak voorkomende kwaaltjes en ongemakken

Diarree en verstopping
Reizigersdiarree gaat meestal vanzelf weer over binnen 3 tot 5 dagen.

 • Het grootste probleem bij diarree is de kans op uitdroging, vooral bij kleine kinderen en ouderen. Drink verdeeld over de dag minstens 1.5 liter (kinderen 1 liter). Water, thee, vruchtensap (geen grote hoeveelheden appelsap), heldere soep of rijstewater. In heel warme landen heeft u nog meer vocht nodig. Het beste middel tegen uitdroging is orale rehydratievloeistof (ORS). Dit is verkrijgbaar als poeder dat moet worden aangemaakt met (schoon) leidingwater of mineraalwater zonder koolzuur.

Wanneer naar de huisarts?

 • Als u te weinig vocht vasthoudt.
 • Als de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt.
 • Ouderen boven de 70 jaar en kinderen onder de 2 jaar op dezelfde dag dat de waterdunne diarree begint.
 • Ga ook naar de dokter als de patiënt aanhoudend braakt, koorts heeft, bloed bij de ontlasting heeft, of bijna niets drinkt.

Wie niet wil wachten tot de diarree vanzelf over gaat, kan loperamide nemen; geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar. Niet gebruiken bij koorts of als er bloed in de ontlasting zit. Niet langer dan 2 dagen achtereen gebruiken.

Voorkom diarree: ga hygiënisch om met eet- en drinkwaren. Was uw handen vaak en goed met zeep. Twijfelt u aan de kwaliteit van het drinkwater, neem dan mineraalwater, verpakt vruchtensap, vers gekookt water of thee en vermijd het gebruik van ijsblokjes. Vermijd schepijs, ongekookt voedsel, afgekoeld voedsel, zoals schelpdieren, ongeschild rauw fruit, salades en onvoldoende doorbakken vlees. Doe de vaat in heet sop en gebruik schone droogdoeken. Bewaar restjes alleen in een koelkast.

Ander voedsel, een vreemd toilet of spanningen kunnen het ontlastingpatroon verstoren en verstopping veroorzaken. Drink veel (6 tot 8 glazen water per dag), eet vezelrijk en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. U kunt lactulose in de vorm van poeder of drank of bisacodyl in de vorm van tabletten, dragees of zetpillen nemen.

Druk op de oren
Tijdens een vliegreis kunt u bij het dalen pijnlijke druk op de oren vermijden: zuig op een snoepje of neem kauwgum en slik regelmatig. Neem bij verkoudheid eventueel xylometazoline neusspray of neusdruppels.

Jeuk
Bij jeuk veroorzaakt door insectenbeten of aanraking met een kwal of brandnetel: gebruik lidocaïne-gel of lidocaïne-menthol-gel.

Pijn en koorts
Kies paracetamol om pijn te stillen en koorts te weren. Voor kinderen: zetpillen of tabletten.

Reisziekte
Bent u binnen 4 uur op de bestemming, kies dan cyclizine. Duurt de reis langer, neem dan onderweg nog een keer cyclizine of neem een iets langer werkend middel: meclozine of cinnarizine.

 • Deze middelen kunnen slaperigheid of sufheid als bijwerking hebben. Ze zijn dus niet aan te raden voor iemand die gaat rijden.
 • Wie een middel zoekt dat niet versuft, kan capsules met gemberpoeder proberen.
 • Lees de bijsluiter: middelen tegen reisziekte zijn alleen effectief als je ze enige tijd voor vertrek inneemt.

Teken
De teek komt voor in bosrijke gebieden. Hij lijkt op een spinnetje, zuigt zich vast op de huid om zich tegoed te doen aan je bloed en kan daarbij ongemerkt een vervelende ziekte overdragen. Bedekkende kleding en een insectenafweermiddel met DEET houdt teken tegen. Met een 'tekentang' - verkrijgbaar bij de apotheek - is de teek te verwijderen.

Wondjes en schrammen
Gebruik voor ontsmetting povidonjood-oplossing (prikt niet).

Zonnebrand
Voorkomen: kies een zonnebrandmiddel met een voldoend hoge beschermingsfactor en neem voor kinderen ook een petje mee. Uw apotheker geeft informatie over verstandig zonnen en beschermingsfactoren.

Goed om te weten: als u een zonnebrandmiddel smeert en ook een insectenafweermiddel dat DEET bevat, werkt het zonnebrandmiddel minder lang en minder goed. Meer informatie kunt u vinden op de thema's ‘zon en wintersport` en ‘zonvakantie zonder zorgen` op deze site.

Checklist

Ik ga op reis en ik neem mee ... Dit kan per persoon verschillen. Gebruik de checklist voor de reisapotheek als geheugensteuntje.

Algemeen

Eigen medicijnen

 • Voldoende voorraad
 • Voldoende lange houdbaarheidsdatum
 • Anticonceptiepil (extra strip)
 • Overzicht van uw medicijnen 
 • Eventueel Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring (Opiumwetmedicijnen mee naar het buitenland)
 • Laat de medicijnen in de orignele verpakking zitten met het etiket erop

Pijn en/of koorts

 • Paracetamol
 • Kinder-paracetamol
 • Koortsthermometer

Reisziekte

 • Cyclizine, meclozine of cinnarizine
 • Gemberpoeder-capsules

Diarree

 • ORS-poeder
 • Loperamide

Verstopping

 • Lactulose 
 • Bisacodyl

Jeuk

 • Lidocaïne-(menthol)gel (let op: gel met menthol niet in de buurt van de neus en mond gebruiken bij kinderen)

Oorpijn bij vliegreis

 • Snoepje, kauwgum
 • Xylometolazine neusspray of -druppels

Wondontsmetting

 • Povidonjood-oplossing

Zonnebrand

 • Zonnebrandcrème
 • Lipbalsem met UV-filter
 • Aftersun-product

Verbanddoos

 • Wondpleisters (per stuk verpakt)
 • Blarenpleisters
 • Steriele gaasjes
 • Rolletje hechtpleister of kleefpleister
 • Snelverband
 • Fixatiewindsel (hydrofiel)
 • Elastische zwachtel (bij verstuikingen)
 • Verbandklemmetjes
 • Schaar
 • Koortsthermometer (onbreekbaar)
 • Splinterpincet
 • Tekentang
 • Handschoenen
 • Isoleerdeken
 • Driekante doeken

Diversen

 • Condooms
 • Contactlensbenodigdheden
 • Reservebril
 • Insectenafweermiddel met DEET (diëthyltoluamide)
 • Geluiddempers (oren)

Ver of lang weg
Overleg met uw apotheek of met de GGD wat u extra moet meenemen naar exotische bestemmingen of op langere reizen.

Voorkoming ziekten

 • Inentingen
 • Malariatabletten
 • Klamboe (geïmpregneerd)

Desinfectie drinkwater

 • Natriumhypochloriet

Verbanddoos (extra)

 • Mitella
 • Zwaluwstaartjes
 • Spuiten en naalden (ontwikkelingslanden)

Links

www.lcr.nl
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) houdt zich bezig met preventie van ziekte bij reizigers, ook wel reizigersadvisering genoemd.

www.knmi.nl
De website van het KNMI geeft informatie over zonkracht, zonkrachtverwachtingen voor Nederland, Europa en de wereld. Ook vindt u op deze site Informatie over hooikoorts en pollen.

Het CAK
U vindt hier informatie over het meenemen van medicijnen naar het buitenland. U kunt via deze site ook de benodigde verklaringen aanvragen.

Laatst bijgewerkt: 23-03-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op verschillende (wetenschappelijke) bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.