2 malariageneesmiddelen niet meer verkrijgbaar

2 malariageneesmiddelen niet meer verkrijgbaar

Trefwoord
naar actueel

2 malariageneesmiddelen niet meer verkrijgbaar

vergroot
terug naar boven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten om de vergunning van 2 malariageneesmiddelen te schorsen. Ze zijn vanaf 25 juli 2016 niet meer verkrijgbaar. Het gaat om geneesmiddelen van Sandoz en Teva met een combinatie van de stoffen atovaquon en proguanil in 2 sterktes. Er zijn geen aanwijzingen dat er met de werkzaamheid en veiligheid van deze producten iets mis is.

Lees het bericht op de website van CBG

Het CBG neemt deze maatregel omdat het onderzoek naar de gelijkwaardigheid van deze geneesmiddelen bij de vergunningaanvraag niet volgens de regels is uitgevoerd. Sandoz en Teva halen op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de 2 malariageneesmiddelen terug bij groothandels en apotheken. Het CBG, de 2 bedrijven en de IGZ nemen de maatregelen uit voorzorg. Er zijn voldoende andere malariageneesmiddelen beschikbaar.

Veelgestelde vragen en antwoorden

In een gezamenlijk Q&A-document raden het CBG, IGZ en ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de huidige gebruikers aan om de kuur af te maken. Wie stopt met de kuur loopt het risico malaria te krijgen. Bij eventuele vragen kunnen mensen contact opnemen met de apotheker.

Als mensen de geschorste middelen al hebben aangeschaft, maar nog niet hebben gebruikt, geldt het advies om dit aangeschafte middel gewoon te gebruiken, omdat er geen aanwijzingen zijn dat er met de werkzaamheid en veiligheid van deze producten zelf iets mis is.

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat jaarlijks ongeveer 100.000 mensen geneesmiddelen tegen malaria met de combinatie van de betreffende stoffen gebruiken. Hiervan zijn meerdere merken op de markt. Ongeveer de helft gebruikt een van de te schorsen middelen.

Meer informatie over malaria op Apotheek.nl

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord