2 malariageneesmiddelen niet meer verkrijgbaar

2 malariageneesmiddelen niet meer verkrijgbaar

Trefwoord
naar actueel

2 malariageneesmiddelen niet meer verkrijgbaar

vergroot
terug naar boven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten om de vergunning van 2 malariageneesmiddelen te schorsen. Ze zijn vanaf 25 juli 2016 niet meer verkrijgbaar. Het gaat om geneesmiddelen van Sandoz en Teva met een combinatie van de stoffen atovaquon en proguanil in 2 sterktes. Er zijn geen aanwijzingen dat er met de werkzaamheid en veiligheid van deze producten iets mis is.

Lees het bericht op de website van CBG

Het CBG neemt deze maatregel omdat het onderzoek naar de gelijkwaardigheid van deze geneesmiddelen bij de vergunningaanvraag niet volgens de regels is uitgevoerd. Sandoz en Teva halen op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de 2 malariageneesmiddelen terug bij groothandels en apotheken. Het CBG, de 2 bedrijven en de IGZ nemen de maatregelen uit voorzorg. Er zijn voldoende andere malariageneesmiddelen beschikbaar.

Veelgestelde vragen en antwoorden

In een gezamenlijk Q&A-document raden het CBG, IGZ en ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de huidige gebruikers aan om de kuur af te maken. Wie stopt met de kuur loopt het risico malaria te krijgen. Bij eventuele vragen kunnen mensen contact opnemen met de apotheker.

Als mensen de geschorste middelen al hebben aangeschaft, maar nog niet hebben gebruikt, geldt het advies om dit aangeschafte middel gewoon te gebruiken, omdat er geen aanwijzingen zijn dat er met de werkzaamheid en veiligheid van deze producten zelf iets mis is.

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat jaarlijks ongeveer 100.000 mensen geneesmiddelen tegen malaria met de combinatie van de betreffende stoffen gebruiken. Hiervan zijn meerdere merken op de markt. Ongeveer de helft gebruikt een van de te schorsen middelen.

Meer informatie over malaria op Apotheek.nl

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!