Apothekers lanceren 40 nieuwe iconen voor laaggeletterden

Apothekers lanceren 40 nieuwe iconen voor laaggeletterden

Trefwoord
naar actueel

Apothekers lanceren 40 nieuwe iconen voor laaggeletterden

vergroot
terug naar boven

Apothekersorganisatie KNMP heeft in de Week van de Alfabetisering 40 nieuwe medicijn-iconen voor laaggeletterden gelanceerd. Dit gebeurde tijdens de opening van de tentoonstelling 'Kunt u dat even uitleggen?' op dinsdag 6 september in Bibliotheek Utrecht Overvecht. Op dat moment vond ook de première plaats van de mini-documentaire 'De bijsluiter die lees ik niet' – Goede zorg voor laaggeletterde medicijngebruikers.

Om medicijnen goed en veilig te gebruiken, is het belangrijk om de uitleg te begrijpen. Voor laaggeletterden is dat niet vanzelfsprekend. Vaak weten zij niet welk medicijn er in welk doosje zit. De iconen van de apothekers helpen hierbij. De 40 nieuwe iconen zijn ontwikkeld met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ze zijn onderdeel van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ die de KNMP vorig jaar in samenwerking met Pharos startte om goed medicijngebruik onder laaggeletterde patiënten te bevorderen. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gaf het startschot.

Naar de iconen

Première van de mini-documentaire: ‘De bijsluiter die lees ik niet’

Hoe de KNMP-iconen de laaggeletterde patiënt kunnen helpen, is te zien in de mini-documentaire ‘De bijsluiter die lees ik niet’ die de KNMP maakte met steun van de gemeente Rotterdam. Ex-laaggeletterde Ria Lucke vertelt in de film hoe het gebeurde dat zij als meisje laaggeletterd van school kwam. Zij groeide op in een gesloten gezin waar zij lichamelijk en geestelijk werd mishandeld. Dat leidde tot slechte schoolprestaties en later tot onveilig medicijngebruik. ‘Er stond op mijn doosje 2 maal daags 1 tablet na de maaltijd. Dat is voor mij met warm eten’, aldus Lucke. ‘Dus nam ik ’s avonds 2 pillen in. Daardoor werd ik ’s middags misselijk en draaierig.’

‘Je kunt niet op iemands gezicht zien: die is laaggeletterd’, aldus apotheker Joost van Roosmalen. Het herkennen van laaggeletterden is een uitdaging voor het apotheekteam, verpleegkundigen en verzorgenden. Dat geldt ook voor de communicatie met deze doelgroep. De KNMP-iconen en andere ontwikkelde tools helpen hierbij.

Begrijpelijke medicijninformatie voor de doelgroep

De KNMP lanceerde op 6 september naast 40 nieuw ontwikkelde iconen: 100 ingesproken medicijnteksten; hoorbare uitleg bij moeilijke begrippen; en animatiefilmpjes met uitleg over het gebruik van medicijnen (zoals ‘geen grapefruitsap’ en ‘na openmaken beperkt houdbaar’). Al deze tools staan vanaf de Week van de Alfabetisering op www.apo.nl, een verkorte url van Apotheek.nl, en zijn vanaf dan te zien op de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’.

Naar www.apo.nl

Dit is er te zien op de tentoonstelling

  • De experience laat bezoekers in de huid kruipen van moeilijk lezende medicijngebruikers.
  • De documentaire vertelt de ‘medicijnverhalen’ van laaggeletterden en zorgverleners (apotheker, huisarts en wijkverpleegkundige).
  • De e-learning geeft apothekersassistenten, verpleegkundigen en verzorgenden instrumenten in handen om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen bij hun medicijngebruik.
  • De iconen met filmpjes leggen begrippen over medicijngebruik uit. Wat betekent bijvoorbeeld ‘3 maal daags’? Of ‘heel inslikken’?
  • Het boek ‘Kunt u dat even uitleggen?' – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers biedt een inkijkje in de levens van Koos, Ria, Anita en anderen en beschrijft de moeite die zij hadden met lezen en schrijven. Het laat zien hoe dit kan leiden tot onveilig medicijngebruik en hoe incidenten kunnen worden voorkomen.

De expositie is van 6 t/m 29 september gratis te bezoeken in Bibliotheek Overvecht.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!