Iconen ondersteunen uitleg aan laaggeletterde patiënt

Iconen ondersteunen uitleg aan laaggeletterde patiënt

Trefwoord
naar actueel

Iconen ondersteunen uitleg aan laaggeletterde patiënt

vergroot
terug naar boven

Bron: KNMP, 17 september 2015

Apothekersorganisatie KNMP heeft 24 iconen ontwikkeld waarmee het apotheekteam de uitleg aan laaggeletterde patiënten tijdens het begeleidingsgesprek bij een nieuw geneesmiddel kan verduidelijken. De nieuwe iconen zijn samen met andere tools voor laaggeletterden beschikbaar via Apo.nl, een makkelijk te onthouden afkorting van Apotheek.nl.

De tools zijn ontwikkeld in het kader van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’. Met de campagne wil de KNMP goed medicijngebruik door laaggeletterde patiënten bevorderen.

Bekijk de tools en informatie over de campagne

iconendetailapo_medium.png

Beschikbare tools

Patiënten die niet goed kunnen lezen en schrijven hebben vaak moeite om de instructies over hun medicijnen te begrijpen. De 24 nieuwe iconen op apo.nl verduidelijken lastige begrippen en geven uitleg over de werking van medicijnen. Er zijn bijvoorbeeld pictogrammen over ‘1, 2 of 3 maal daags’, ‘vermindert uw reactievermogen’ en ‘verlaagt de bloeddruk’. Bij aanklikken van een pictogram verschijnt geschreven en gesproken uitleg.

In het woordenboek worden moeilijke woorden uitgelegd, zoals ‘anticonceptie’, ‘capsules’ en ‘inhaleren’. De uitleg bij elk woord wordt voorgelezen. Daarnaast is aan veel medicijnteksten een uitlegknop toegevoegd. Een stem leest de korte uitleg bij een medicijn dan voor.

Voor laaggeletterden

In Nederland is 1 op de 9 mensen laaggeletterd. Daarnaast heeft 25% moeite met het lezen en begrijpen van schema’s en formulieren of gezondheidsinformatie zoals bijsluiters.

Laaggeletterden hebben vaak moeite om medicijnuitleg te begrijpen. Dat kan leiden tot therapie-ontrouw en verkeerd geneesmiddelgebruik. Onder het motto ‘Kunt u dat even uitleggen?’ wil de KNMP het taboe doorbreken. Het moet gewoon worden voor een patiënt – laaggeletterd of niet – om extra uitleg te vragen wanneer hij deze niet begrijpt.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord