Injectienaalden Terumo mogen weer gebruikt worden

Injectienaalden Terumo mogen weer gebruikt worden

naar actueel

Injectienaalden Terumo mogen weer gebruikt worden

Bron: KNMP, 20 april 2015

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft haar advies ingetrokken om 2 typen injectienaalden van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken. Dat besluit is genomen op basis van onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eind maart gaf IGZ zorgverleners het advies de naalden uit voorzorg te laten liggen, omdat er lijmdeeltjes in zaten.

Minder dan 1%

In opdracht van IGZ heeft het RIVM de afgelopen weken onderzoek gedaan naar de naalden. In minder dan 1% van de onderzochte injectienaalden van Terumo is lijm gevonden. Ook bij naalden van andere fabrikanten is lijm aangetroffen - ook in minder dan 1%. Vanwege deze uitkomsten is er geen reden meer om de 2 typen naalden van Terumo niet te gebruiken.

In totaal heeft het RIVM tot nu toe ruim 5000 naalden onderzocht, zowel van Terumo als van andere fabrikanten. In het onderzoek zijn behalve lijm ook plasticdeeltjes aangetroffen in de naalden van verschillende fabrikanten.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek moet de komende tijd uitwijzen wat de mogelijke gezondheidsrisico’s zijn. Dit richt zich ten eerste op de lijmresten. Het RIVM hoopt dit onderzoek binnen 2 weken klaar te hebben.

Update 8 mei: 'Risico injectienaalden Terumo verwaarloosbaar'

Bekijk het IGZ-bericht: 'Advies Terumo-injectienaalden ingetrokken'

EenVandaag

De IGZ en het RIVM adviseerden zorgverleners eind maart om de naalden uit voorzorg voorlopig niet te gebruiken, omdat er lijmdeeltjes in zaten. Dit gebeurde naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag.

Bekijk het bericht van 26 maart over de Terumo-naalden

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.