Niet altijd rode ring bij ziekte van Lyme door tekenbeet

Niet altijd rode ring bij ziekte van Lyme door tekenbeet

naar actueel

Niet altijd rode ring bij ziekte van Lyme door tekenbeet

Bron: RIVM

De huiduitslag die ontstaat door de ziekte van Lyme, veroorzaakt door een tekenbeet, is niet altijd een karakteristieke 'rode ring'. Het kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme krijgt zo'n egaal gekleurde vlek. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van het LymeProspect-onderzoek.

Het is belangrijk de eerste tekenen van de ziekte van Lyme te herkennen, omdat tijdige behandeling ernstiger klachten kan voorkomen. De egale huiduitslag is moeilijker te herkennen dan de rode ring. Wel worden beide steeds groter. Het is ook mogelijk dat er helemaal geen huiduitslag te zien is.

Denkt u dat u een huiduitslag of andere klachten heeft na een tekenbeet? Ga dan op tijd naar de dokter.

Onder behandeling voor ziekte van Lyme? Doe mee aan het onderzoek naar langdurige klachten

Bent u begonnen met een behandeling voor de ziekte van Lyme? Dan kunt via Tekenradar.nl meedoen aan het LymeProspect-onderzoek. Dit is een onderzoek naar langdurige klachten na de ziekte van Lyme en de oorzaken daarvan. Aanmelden kan bij de start van een antibioticakuur, of tot maximaal 4 dagen daarna. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar gevolgd.

Tekenbeten en Lyme

Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 25.000 mensen  per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden.

Meer over de ziekte van Lyme op deze website

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.