Onjuist: betalen voor bijsluiter in apotheek

Onjuist: betalen voor bijsluiter in apotheek

naar actueel

Onjuist: betalen voor bijsluiter in apotheek

Bron: KNMP, 22 april 2015

Op Facebook circuleert een bericht waarin staat dat apothekers hun patiënten extra zouden laten betalen voor een uitdraai van de bijsluiter. Dat bericht is onjuist. Het meegeven van schriftelijke informatie is maar een onderdeel van de zorg die u van de apotheek ontvangt wanneer u een receptmedicijn meekrijgt. U betaalt niet extra voor een bijsluiter.

Veiligheidscontroles

Iedere keer wanneer u medicijnen op recept ophaalt, is de apotheker wettelijk verplicht de bijbehorende zorg aan u te leveren. De zorg door de apotheek bestaat vooral uit veiligheidscontroles. Die vinden plaats achter de schermen. Daar merkt u niet direct iets van. Uw apotheker verleent deze zorg aan u volgens de richtlijnen van de beroepsgroep. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat u uw medicijn goed en veilig kunt gebruiken.

Voor receptmedicijnen betaalt u - naast de kosten van het medicijn - ook de daarbij behorende zorg van de apotheek. Uw zorgverzekeraar heeft hierover afspraken gemaakt met uw apotheker.

Voorbeelden werkzaamheden apotheek

Voorbeelden van de veiligheidscontroles en andere werkzaamheden van de apotheek zijn:

  • Controleren of u ook nog andere medicijnen gebruikt.
  • Beoordelen of u het medicijn kunt gebruiken in combinatie met andere medicijnen.
  • Nagaan of u mogelijk allergisch voor het medicijn bent.
  • Indien nodig contact opnemen met de arts die het recept heeft voorgeschreven.
  • Uw gegevens, het gebruik en eventuele waarschuwingen op het etiket zetten.
  • Schriftelijke uitleg van het medicijn meegeven. Meestal is dit overigens de bijsluiter.
  • Extra begeleiding geven wanneer u voor een medicijn voor het eerst meekrijgt, of als u voor het eerst in 12 maanden weer nieuwe medicijnen ophaalt. Tijdens het zogenoemde ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’ (ook wel ‘eerste uitgifte’ genoemd) licht de apotheker of apotheekmedewerker een en ander verder toe. Hij of zij spreekt met u over de (bij)werking en het gebruik van het medicijn. U kunt tijdens dit baliegesprek ook zelf vragen stellen.

Vragen?

Twijfelt u over de (bij)werking van uw medicijn? Of heeft u vragen over het gebruik? Neem dan gerust contact op met uw apotheek.

Het kan zijn dat u op het declaratieoverzicht dat u van uw zorgverzekeraar ontvangt, de kosten terugziet voor uw medicijnen en de bijbehorende zorg van de apotheek. Heeft u vragen over die kosten? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Meer weten over wat de apotheek doet?

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.