ActueelOverheid verstuurt na de zomer jodiumtabletten per post

Overheid verstuurt na de zomer jodiumtabletten per post

ActueelOverheid verstuurt na de zomer jodiumtabletten per post

Overheid verstuurt na de zomer jodiumtabletten per post

    26 april 2017

    Om te beschermen tegen een eventuele kernramp krijgen bepaalde doelgroepen in Nederland na de zomer jodiumtabletten in hun brievenbus. Dit heeft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) laten weten aan de Tweede Kamer.

    De overheid bepaalt de doelgroepen aan de hand van de woonafstand tot de kerncentrales. In de eerste ring (tot 20 kilometer van de kerncentrale) gaat het om mensen tot en met 40 jaar. In de tweede ring (tot 100 kilometer van de kerncentrale) om mensen tot 18 jaar.

    Dit is samen een groep van 1,2 miljoen huishoudens. Zij ontvangen in 2 weken de jodiumtabletten. Mensen buiten de doelgroep kunnen terecht bij de apotheek of drogist om jodiumtabletten te kopen. Ook zwangere vrouwen worden geadviseerd daar hun tabletten halen.

    Bescherming schildklier

    Bij een kernramp komt radioactief jodium vrij in de lucht. Na inademen neemt de schildklier deze schadelijke radioactieve jodium op. Dit kan later schildklierkanker veroorzaken. Jodiumtabletten voorkomen dat de schildklier het schadelijke radioactieve jodium opneemt. Als er namelijk voldoende (niet-radioactief) jodium in de schildklier aanwezig is, neemt de schildklier geen nieuw jodium meer op. Dus ook geen radioactief jodium. 

    Lees meer over jodiumtabletten (kaliumjodide) op deze website

    Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium. De kans op schildklierkanker door radioactief jodium neemt af naarmate mensen ouder zijn. Mensen vanaf 41 jaar krijgen daarom geen jodiumtabletten van de Rijksoverheid.

    Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

    In de pas met buurlanden

    Met deze maatregel wordt het beleid in Nederland hetzelfde als dat in buurlanden. De kans op een kernramp is bijzonder klein, laat de overheid weten.

Informatie wordt bijgewerkt: