Risico injectienaalden Terumo verwaarloosbaar

Risico injectienaalden Terumo verwaarloosbaar

naar actueel

Risico injectienaalden Terumo verwaarloosbaar

Het mogelijke gezondheidsrisico van injectienaalden van het merk Terumo, en van andere fabrikanten, is verwaarloosbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eind maart gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zorgverleners het advies de naalden uit voorzorg te laten liggen, omdat er lijmdeeltjes in zaten.

Op 20 april werd al bekend dat de injectienaalden van Terumo weer gebruikt mochten worden.

Vervolgonderzoek

Op 7 mei zijn de resultaten van vervolgonderzoek van het RIVM, in opdracht van de IGZ, bekendgemaakt. Het RIVM onderzocht de deeltjes die werden aangetroffen in de naalden van Terumo en andere merken. Dit blijken er zo weinig te zijn dat hiervan geen gezondheidsschade is te verwachten.

Inspectie bij fabrikant

Een internationaal team voerde ook een inspectie uit bij de fabrikant van Terumo in Leuven. Vastgesteld is dat Terumo een aantal zaken moet verbeteren in het productieproces van de naalden. De vastgestelde tekortkomingen vormen echter geen gezondheidsrisico’s.

Onrust Terumo

Eind maart berichtte actualiteitenprogramma EenVandaag dat er lijmresten in de injectienaalden van Terumo zouden zitten. De IGZ liet het RIVM hierop onderzoek doen naar de gezondheidsrisico’s van injectienaalden van Terumo en van andere merken.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.