RIVM zoekt patiënten voor Lyme-onderzoek

RIVM zoekt patiënten voor Lyme-onderzoek

naar actueel

RIVM zoekt patiënten voor Lyme-onderzoek

Bron: KNMP, 6 augustus 2015

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt voor een onderzoek patiënten die starten met een kuur tegen de ziekte van Lyme. Onderzocht wordt waarom sommige mensen langdurige klachten houden na behandeling tegen de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan ontstaan na een tekenbeet.

Het RIVM zoekt met name patiënten met een rode ring- of vlekvormige uitslag na een tekenbeet. Dit heet ook wel ‘erythema migrans’. Dit is de vroege vorm van de ziekte van Lyme.

Patiënten van 18 jaar en ouder kunnen zich tot 4 dagen na start van de behandeling aanmelden via Tekenradar.nl of de huisarts. De gezondheid van deelnemers wordt na aanmelding een jaar lang gevolgd via bloedafnames en vragenlijsten. Er zijn voor deelnemers geen kosten aan verbonden.

Achtergrond onderzoek

Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen na een tekenbeet de ziekte van Lyme. Vaak werkt een antibioticabehandeling, maar 1000 tot 2500 mensen houden langdurige klachten na de ziekte van Lyme. Waarom sommige mensen deze klachten krijgen en anderen niet, is nu nog onbekend. Met de onderzoeksresultaten krijgen de onderzoekers inzicht in welke patiënten klachten houden na behandeling en wat daarvoor de verklaringen zijn. Het ‘LymeProspect’-onderzoek is een samenwerkingsverband tussen het RIVM, Amsterdams Medisch Centrum, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

Meer informatie over het onderzoek op Tekenradar.nl

Lymeziekte

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken. Controleer uzelf altijd goed op teken als u in de natuur bent geweest.

Lees meer over de ziekte van Lyme

erythema_migrans_medium.jpg

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.