ActueelVergoeding speciaal voor u gemaakte medicijnen blijft hetzelfde in 2020

Vergoeding speciaal voor u gemaakte medicijnen blijft hetzelfde in 2020

ActueelVergoeding speciaal voor u gemaakte medicijnen blijft hetzelfde in 2020

Vergoeding speciaal voor u gemaakte medicijnen blijft hetzelfde in 2020

  12 december 2019

  De zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt dat zij vanaf 1 januari 2020 dezelfde apotheekbereidingen vergoeden als in 2019.

  Apotheekbereidingen zijn medicijnen die de apotheek speciaal voor een patiënt maakt of laat maken en die soms nodig zijn wanneer een standaardmedicijn niet voldoet. Voor bereidingen gelden aparte regels voor vergoeding door de zorgverzekering, bijvoorbeeld dat deze bewezen werkzaam en effectief zijn. Sinds 2016 besluiten alle zorgverzekeraars gezamenlijk welke bereidingen zij vergoeden. Om tot hun beslissing te komen, krijgen de verzekeraars informatie van apothekers, artsen en patiëntenorganisaties. Uiteindelijk is het echter aan de zorgverzekeraars om te besluiten of zij een bereiding vergoeden of niet.

  Vergoeding

  Voor de vergoeding van bereidingen zijn er verschillende opties:

  • Zorgverzekeraars vergoeden de bereiding.
  • Zorgverzekeraars vergoeden de bereiding alleen onder bepaalde aanvullende voorwaarden.
  • Zorgverzekeraars vergoeden de bereiding niet.

  In dit laatste geval kan de arts eventueel nog een speciaal machtigingsformulier invullen. Op dit formulier geeft hij aan waarom u juist dit medicijn moet gebruiken. De zorgverzekeraar beoordeelt deze informatie en kan in uitzonderingsgevallen besluiten dat u de bereiding toch vergoed krijgt.

  Geen wijzigingen

  Per januari 2020 zijn er geen wijzigingen in de vergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen. Het blijft hetzelfde als in 2019. 

  Lees meer over de vergoeding van speciaal voor u gemaakte medicijnen

Informatie wordt bijgewerkt: