Netelroos

Netelroos

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Netelroos

vergroot
terug naar boven

Wat is netelroos?

Netelroos (urticaria) is een jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen vlekken, ook wel galbulten genoemd.

De uitslag lijkt veel op de bultjes die u krijgt als u brandnetels heeft aangeraakt. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen.

Netelroos komt veel voor.

Netelroos ontstaat doordat u ergens overgevoelig op reageert. Bijvoorbeeld op prikkels waar u allergisch voor bent (zoals een medicijn of voedingsmiddel). Of prikkels die direct op uw huid inwerken (zoals zonlicht of brandnetels). Soms ook door een virusinfectie. Er zijn heel veel verschillende prikkels waarvoor iemand overgevoelig kan zijn. De precieze oorzaak blijft vaak onduidelijk.

Dit zijn enkele voorbeelden van prikkels waardoor bij sommige mensen netelroos kan ontstaan:

 • geneesmiddelen zoals antibiotica of aspirine;
 • voedingsmiddelen zoals chocolade, eieren, schaaldieren, noten of fruit;
 • voedseltoevoegingen zoals kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers;
 • warmte, koude, druk of zonlicht op de huid;
 • contact met plantaardige of chemische stoffen;
 • insectensteken, bijvoorbeeld van wespen, muggen, luizen of bedwantsen.

Bloedonderzoek naar allergische prikkels heeft meestal geen zin.

Ook psychische factoren kunnen een rol spelen, zoals drukte en spanning.

  Wanneer u met de prikkel in aanraking komt, komt er in uw huid een stof vrij die de uitslag veroorzaakt. Deze stof heet histamine.

  Kijk voor meer informatie over Netelroos op www.thuisarts.nl

  Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Als u weet of vermoedt wat de uitslag veroorzaakt heeft, kunt u proberen de oorzaak te vermijden.
  • Alcohol, aspirine, stress, hitte en krabben kunnen de uitslag verergeren. Dat moet u dus vermijden.
  • Bij jeuk kan een lauwe douche verkoeling geven. U kunt de huid ook afdeppen met een oplossing van water en een scheutje azijn. Draag luchtige, losjes zittende kleding.
  Kijk voor meer informatie over Netelroos op www.thuisarts.nl

  In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

  Neem contact op met uw huisarts als u heeft gekrabd en de krabplekjes ontstoken raken. Als de uitslag na drie weken nog niet over is, maak dan opnieuw een afspraak.

   Bel direct met de praktijk als:

  • de jeuk steeds erger wordt en de uitslag zich over het hele lichaam uitbreidt;
  • uw lippen en oogleden opzwellen;
  • u last krijgt van benauwdheid.
  Kijk voor meer informatie over Netelroos op www.thuisarts.nl

  Wat kan de apotheker voor mij doen?

  Algemeen

  Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

  De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

  Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

  Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

  Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

  De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

  Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

  Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

  Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

  Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

  Welke medicijnen worden gebruikt bij netelroos?

  Anti-allergiemiddelen
  Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine, promethazine en rupatadine.

  Omalizumab
  Omalizumab vermindert de klachten bij netelroos. Het is niet volledig bekend hoe omalizumab werkt.

  Montelukast
  Montelukast vermindert de klachten bij netelroos. Artsen schrijven montelukast voor in combinatie met anti-allergiemedicijnen.

  Prednison
  Prednison vermindert de klachten bij netelroos. Artsen schrijven prednison voor in combinatie met anti-allergiemedicijnen, als deze medicijnen onvoldoende effect hebben.

  Laatst bijgewerkt KNMP: 18-05-2016
  Laatst bijgewerkt NHG: 22-02-2018

  Disclaimer

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  Thuisarts.nl

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

  Naar thuisarts.nl

  Vraag het de webapotheker

  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

  Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
  Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
  Scan uw medicijn

  Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

  Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

  Barcode Scanner Logo
  Gelukt
  We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
  Barcode Scanner Logo
  Helaas
  Het scannen van de barcode is niet gelukt.
  Barcode Scanner Logo
  Probeer het opnieuw
  Of zoek handmatig naar uw medicijn
  Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
  Barcode Scanner Logo

  Helaas.

  De barcode is niet bekend.

  Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

  Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

  Barcode Scanner Logo
  Probeer het opnieuw
  Of zoek handmatig naar uw medicijn
  Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord