Rosacea

Rosacea

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Rosacea

vergroot
terug naar boven

Wat is rosacea?

Een rode huid (blozen), bultjes en puistjes in het gezicht zijn de belangrijkste verschijnselen van rosacea. Ze komen vooral voor op de wangen, het voorhoofd, de kin en de neus. 

De klachten kunnen vervelend zijn, maar los daarvan heeft rosacea geen ernstige gevolgen.

Rosacea komt vooral voor bij vrouwen vanaf ongeveer 30 jaar. Mensen met een licht huidtype hebben deze aandoening vaker dan mensen met een donkere huid. 

De ziekte ontwikkelt zich sluipend, de klachten nemen langzaam maar zeker toe. Het verloop is wisselend: soms zijn er meer klachten, soms minder.

Het is niet bekend wat de oorzaak is van rosacea.

Bij ongeveer een derde van de patiënten komt de aandoening vaker voor in de familie. 

Sommige factoren verergeren de klachten van rosacea (zoals zonlicht, bepaalde medicijnen en alcoholgebruik). Maar het is nooit aangetoond dat deze factoren de oorzaak zijn van de aandoening. 

Kijk voor meer informatie over Rosacea op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik rosacea?

De belangrijkste verschijnselen van rosacea zijn:

 • blozen
 • blijvende roodheid in het gezicht
 • bultjes
 • puistjes
 • uitgezette bloedvaatjes, die als vlekkerige rode uitslag op de huid zichtbaar zijn

Deze verschijnselen zijn vooral zichtbaar op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. 

Ongeveer de helft van de mensen met rosacea krijgt ook last van oogafwijkingen: 

 • ontstekingen van de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld droge of branderige ogen, tranende ogen en het gevoel alsof er zand in de ogen zit. 

Naast deze verschijnselen kunt u ook last krijgen van eczeem, vochtophopingen in de huid (oedeem) en meer bindweefsel in de huid (waardoor de huid hard aanvoelt). Dit laatste kan met name bij oudere mannen leiden tot een 'bloemkoolneus', maar dat is zeldzaam.

De huid kan extra gevoelig zijn voor aanraking en invloeden van buiten, zoals warmte. 

Kijk voor meer informatie over Rosacea op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Bepaalde omstandigheden en factoren verergeren de klachten van rosacea, bijvoorbeeld:

 • warmte
 • koude
 • wind
 • hete dranken
 • inspanning
 • gekruid eten
 • alcohol
 • emoties
 • huidreinigingsmiddelen
 • medicijnen die de huid irriteren
 • medicijnen die blozen veroorzaken of verergeren

Als u merkt dat een of meer van deze factoren bij u de klachten verergeren, is het verstandig om ze te vermijden:

 • Gebruik bijvoorbeeld een goede zonnebrandcrème (factor 30 of hoger).
 • Blijf uit de wind, ga niet in een sauna of onder een (erg) hete douche.
 • Pas uw voeding aan.
 • Gebruik geen make-up als u hier extra klachten van krijgt. Er zijn wel camouflerende crèmes die de huid niet irriteren. Vraag uw apotheek wat u het beste kunt gebruiken. 

Gebruikt u een huidcrème met corticosteroïden (hormooncreme)? Dan kunt u daar beter mee stoppen. Houd er rekening mee dat de klachten dan tijdelijk wat verergeren, maar dit gaat weer over. 

Kijk voor meer informatie over Rosacea op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij rosacea?

Metronidazol
Waarom metronidazol werkt bij rosacea is niet bekend. Een arts zal eerst een kuur metronidazol op de huid voorschrijven voor twee tot vier maanden. Wanneer dit onvoldoende helpt, zal de arts een langdurige antibioticakuur om in te nemen voorschrijven.

Tetracycline-antibiotica
Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze worden goed opgenomen in het lichaam en worden daarom wel gebruikt bij infecties van de huid, zoals rosacea. Meestal zal de arts eerst antibiotica in een crème voorschrijven, maar als de klachten ernstig zijn worden ook wel antibiotica om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline en tetracycline.

Retinoïden
Retinoïden beïnvloeden de groei en de rijping van huidcellen. De huidcellen laten daardoor los, waardoor de oude cellen verdwijnen. Retinoïden worden gebruikt wanneer andere medicijnen niet voldoende helpen. Voorbeeld is tretinoïne op de huid.

Azelaïnezuur
Het is niet bekend hoe azelaïnezuur werkt bij rosacea. Wel is bekend dat de roodheid en puistjes bij de meeste mensen na enkele weken verminderen.

Laatst bijgewerkt KNMP: 24-01-2018
Laatst bijgewerkt NHG: 14-05-2013

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord