artemotil

artemotil

Trefwoord
naar medicijnen

artemotil

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over artemotil

  • Artemotil doodt malariaparasieten.
  • Bij malaria.
  • U krijgt de injecties van een verpleegkundige of arts in uw bovenbeen. Afwisselend links en rechts. De kuur duurt meestal 3 of 4 dagen. De eerste keer krijgt u 2 injecties tegelijk. Daarna elke dag 1 injectie. Soms is daarna nog een kuur nodig. De arts zal hiermee wachten tot 2 weken na de laatste dosis van de eerste kuur.
  • U kunt last krijgen van maagdarmklachten, een grieperig gevoel, koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en verkoudheid. Heeft u veel last van deze bijwerkingen of maakt u zich zorgen over andere bijwerkingen? Overleg dan met uw arts.

Wat doet artemotil en waarbij gebruik ik het?

Artemotil is een malariamiddel. Het doodt de malariaparasieten in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij malaria.

Malaria

Oorzaak
Bij reizen naar, of verblijf in, de tropen moet u rekening houden met malaria. Malaria ontstaat door besmetting met een parasiet. Deze parasiet komt via de steek van een besmette mug in het bloed.

Een groot deel van de muggen in tropische landen is besmet met de malariaparasiet. De parasieten nestelen zich eerst in de lever. Als ze het volwassen stadium bereiken, verhuist een deel van deze parasieten naar de rode bloedcellen. In de rode bloedcellen ontwikkelen de parasieten zich verder, waardoor de rode bloedcellen kapot gaan. Dit veroorzaakt de malaria-aanval. De parasieten die in de lever zijn achtergebleven, kunnen weken tot maanden later op dezelfde manier een nieuwe malaria-aanval veroorzaken.

Verschijnselen
Als de parasiet in de rode bloedcellen zit, ontstaat koorts. U merkt malaria dan ook aan een grieperig gevoel, gevolgd door koude rillingen en koortspieken. Er bestaan verschillende soorten malariaparasieten.

Het ziekteverloop is afhankelijk van de soort parasiet. Malaria tropica komt het meest voor en verloopt het hevigst. Deze wordt veroorzaakt door de malariasoort falciparum.

Een malaria-aanval behandelen
U merkt dat u malaria heeft door griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en diarree. Koortspieken met daartussen perioden waarin u geen koorts heeft zijn typerend voor malaria.

Gebruikte u medicijnen om malaria te voorkomen en krijgt u toch malaria? Dan hoeft u geen koorts op te merken en heeft u soms alleen last van een grieperig gevoel.Raadpleeg altijd bij griepverschijnselen een arts, ook als u al weken of maanden thuis bent na uw reis naar de tropen. Een malaria-aanval kan namelijk nog weken of maanden na terugkomst optreden.

Uw arts zal u een medicijn voorschrijven om de parasiet te bestrijden. Bij malaria tropica kan dat artemotil zijn. U krijgt dan gedurende enkele dagen injecties met dit medicijn. Om er zeker van te zijn dat alle malariaparasieten worden gedood, zal de arts daarna vaak adviseren door te gaan met een malariamiddel dat u moet slikken. In zeldzame gevallen is één kuur niet voldoende en moet u twee of meer weken later de kuur herhalen.

Lees meer over malaria

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

  • Pijn op de injectieplaats.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree.
  • Grieperig gevoel, koorts, vermoeidheid, spierpijn en verminderde eetlust.
  • Hoofdpijn, duizeligheid en jeuk.
  • Hoesten en verkoudheid. In zeldzame gevallen kan een longontsteking ontstaan.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De injecties zullen door een verpleegkundige of arts in de spieren van een bovenbeen worden toegediend. Men zal afwisselend in het linker en in het rechter bovenbeen spuiten. De eerste keer krijgt u 2 injecties tegelijk.

Hoe lang?
Meestal krijgt u gedurende 3 tot 4 dagen in totaal 5 keer een injectie met dit medicijn. Soms is nog een tweede kuur nodig, deze mag u niet eerder dan 2 weken na de laatste dosis gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Meestal zult u dit medicijn krijgen toegediend door een arts of verpleegkundige in het ziekenhuis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik artemotil gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn nog geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Een malaria-aanval vormt een groot risico voor zowel de moeder als de ongeboren baby. Het is daarom erg belangrijk dat de malaria wordt behandeld. Echter, over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn van dit medicijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Maak de kuur af, anders is de kans groot dat u alsnog last krijgt van een infectie met de malariaparasiet. Wel kunt u tussentijds overstappen op een ander malariamiddel.

Stop wel als u een allergische reactie of ernstige bijwerkingen krijgt van het medicijn. Raadpleeg in dat geval uw arts.

Onder welke namen is artemotil verkrijgbaar?

De werkzame stof artemotil zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Artemotil was met recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Artecef. Artemotil is sinds november 2018 uit de handel.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-12-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

artemotil is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!