calciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

calciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Colecalciferol, ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium is nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

Artsen schrijven de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D voor bij kinderen met:

 • vitamine- en mineralengebrek, zoals een tekort aan calcium en vitamine D;

Vitamine- en mineralengebrek

Voor voldoende vitamines en mineralen heeft uw kind dagelijks gemiddeld tweehonderd gram groente en twee stuks fruit nodig. Ook volkorenproducten, vlees en vis bevatten belangrijke vitamines en mineralen.
De meeste kinderen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen via hun voedsel. Calcium zit onder andere melk(producten), groenten, noten en peulvruchten. Vitamine D zit in vette vissoorten en dierlijk vet. Het is ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. 

Oorzaken
Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van botten en gebit. Calcium is ook nodig voor de bloedstolling, het samentrekken van de spieren, een goede werking van het zenuwstelsel en voor de aanmaak van verschillende soorten enzymen en hormonen. Colecalciferol is een vorm van vitamine D. Vitamine D zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. 
Te weinig calcium of vitamine D in het voedsel is meestal nooit de enige oorzaak van een tekort. Meestal is er sprake van:

 • Een verminderde bijschildklierwerking. Er is een evenwicht tussen de hoeveelheid vitamine D, calcium (kalk), fosfaat en bijschildklierhormoon. Mensen met een verminderde bijschildklierwerking produceren onvoldoende of geen bijschildklierhormoon.
 • Nierziekten. Bij mensen met nierfunctiestoornissen is het evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen in het bloed verstoord.
 • Een aandoening waardoor calcium en vitamine D minder makkelijk uit het voedsel opgenomen kan worden.

Verschijnselen 
Meestal merkt uw kind tekort aan calcium of vitamine D niet of nauwelijks op. Bij een ernstig tekort kan uw kind last krijgen van spierkrampen, spierzwakte, spierpijn, botpijn en botbreuken door verzwakte botten. Bij een langer durend tekort kan bij uw kind een afwijking in de botgroei en tanden ontstaan. Dit heet 'Engelse ziekte' of 'rachitis'.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Ervaring bij kinderen

De combinatie calciumcarbonaat met vitamine D is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen vanaf 1 maand werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D ook voor bij kinderen vanaf 1 maand. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

De combinatie calciumcarbonaat en vitamine D herstelt het evenwicht tussen de hoeveelheid vitamine D, calcium (kalk), fosfaat en bijschildklierhormoon. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Kauwtabletten: laat uw kind de tablet goed fijnkauwen voor het doorslikken.

Wanneer?

 1. Het beste kunt u voor uw kind vaste tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel de dosis.
 2. Laat uw kind bij voorkeur het medicijn met calcium niet tegelijk innemen met spinazie, zemelen en graanproducten. Deze voedingsmiddelen verminderen de opname van de calcium. Uw kind kan deze voedingsmiddelen natuurlijk wel nemen op een ander tijdstip van de dag.

Hoe lang?

Uw kind zal de combinatie calciumcarbonaat met vitamine D moeten gebruiken zolang de oorzaak van te weinig calcium en vitamine D aanwezig is.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over calciumcarbonaat met vitamine D bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

De combinatie calciumcarbonaat met vitamine D is voor kinderen te verkrijgen in:

 • kauwtabletten;

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij calciumcarbonaat met vitamine D bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 25-05-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

calciumcarbonaat met vitamine D bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!