Canesten Gyno

Canesten Gyno

Werkzame stof: clotrimazol voor toepassing in de vagina

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof clotrimazol voor toepassing in de vagina.

Trefwoord
naar medicijnen

clotrimazol voor toepassing in de vagina

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over clotrimazol voor toepassing in de vagina

 • Clotrimazol doodt schimmels en gisten.
 • Bij vaginale schimmelinfecties.
 • Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak vanzelf over. Als de klachten blijven, kunt u clotrimazol gebruiken.
 • Gebruik dit medicijn voor u gaat slapen. Het medicijn kan dan de hele nacht werken.
 • Gebruik het liever niet wanneer u ongesteld bent. Dan werkt het minder goed.
 • Breng de crème, tablet of capsule diep in de vagina. Gebruik hiervoor de bijgeleverde applicator. Heeft u ook jeuk aan uw schaamlippen? Smeer de crème dan ook op uw schaamlippen.
 • De jeuk en afscheiding verdwijnen binnen enkele dagen.
 • De crème, tabletten of capsules kunnen het rubber van condooms beschadigen. Deze kunnen hierdoor scheuren. Dit kan duren tot 2 dagen na gebruik van dit medicijn.
 • Maak de hele kuur af. Ook als uw klachten al verdwenen zijn.
 • Vlak na inbrengen kan uw vagina branderig voelen, jeuken of irriteren. Dit verdwijnt vanzelf.

Wat doet clotrimazol voor toepassing in de vagina en waarbij gebruik ik het?

Clotrimazol is een antischimmelmiddel.

Het wordt gebruikt bij vaginale schimmelinfectie.

Vaginale schimmelinfectie

 • Bij een infectie

Verschijnselen
U merkt een vaginale schimmelinfectie aan jeuk in de vagina en aan de schaamlippen, een witte, brokkelige afscheiding, rood en gezwollen, soms pijnlijk, slijmvlies van de vagina en soms een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen of bij het vrijen. Maar schimmelinfecties hoeven niet altijd klachten te veroorzaken.

Oorzaak
De oorzaak is een gistinfectie met Candida. Deze gistsoort groeit altijd op onze huid en in de vagina en is daar in evenwicht met de normaal aanwezige bacteriën. Soms echter kan Candida gaan groeien en zo klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld door afname van de bacteriegroei door wassen met zeep of het gebruik van antibiotica. Een vochtige warme omgeving bevordert ook de groei van Candida (synthetisch ondergoed, inlegkruisjes). Ook kan een toename van vrouwelijk geslachtshormoon, bijvoorbeeld door pilgebruik of tijdens de zwangerschap, de groei van Candida bevorderen.

Soms is het slijmvlies van de vagina beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan. Het slijmvlies kan beschadigen door een te droge vagina bij het vrijen, of door het gebruik van tampons.

Behandeling
Behandeling is niet altijd nodig, een vaginale schimmelinfectie kan ook vanzelf overgaan. Als de klachten blijven, kunt u een kuur met een medicijn in vaginaalcrème of vaginaaltabletten gebruiken, zoals clotrimazol. Dit medicijn doodt de Candida, waardoor de schimmelinfectie verdwijnt en de klachten afnemen. De jeuk en afscheiding verdwijnen binnen enkele dagen.

Soms is het nodig de kuur te herhalen, omdat de infectie terug komt. Als de schaamlippen zijn geïnfecteerd kunt u de crème ook op de schaamlippen smeren. De crème is ook geschikt om de eikel van de mannelijke partner te behandelen, als deze ook klachten heeft.

Schimmelinfecties voorkomen
Verder is het belangrijk te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Hiervoor zijn de volgende maatregelen nodig.

 • Was de vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder  de douche of gebruik een zeepvrije wasemulsie. Gebruik geen vaginale douche of spoeling, vaginale sprays of deodorants.
 • Draag geen strak synthetisch ondergoed, maar katoenen slips. Gebruik ook geen inlegkruisjes of vervang inlegkruisjes vaak.
 • Gebruik geen tampons als u een schimmelinfectie heeft.
 • Vrij niet als u een pijnlijke vagina heeft, of gebruik een glijmiddel.
Lees meer over vaginale schimmelinfectie

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vlak na het inbrengen een branderig gevoel, jeuk of irritatie. Dit verdwijnt weer.
 • Bij vrijen vlak na het inbrengen kan bij de partner de penis tijdelijk geïrriteerd raken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Blaasjes op de huid, stekend gevoel.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts.
  In zeldzame gevallen kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden. U kunt dan last krijgen van duizeligheid, flauwvallen, benauwdheid, misselijkheid en diarree. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor clotrimazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • De vaginaalcrème, vaginaaltabletten en vaginaalcapsules worden geleverd met een speciale wegwerp-applicator. Hiermee kunt u de crème, de tablet of de capsule diep in de vagina inbrengen. De tablet en de capsule kunt u eventueel ook met uw vinger inbrengen. Ga hiervoor op de rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Breng de met de crème, een tablet of capsule gevulde applicator diep in de vagina in. Druk dan de applicator leeg en gooi hem weg.
 • U mag de crème ook op de schaamlippen smeren als u daar jeuk heeft.

Let op: de crème, de vaginaaltabletten en vaginaalcapsules kunnen het rubber van condooms aantasten. Wees erop bedacht dat condooms hierdoor makkelijker kunnen scheuren. Dit effect houdt aan tot 2 dagen na gebruik.

Wanneer?

 • Breng vóór het slapen in. Het medicijn kan dan de hele nacht in de vagina blijven werken.
 • Gebruik het liever niet wanneer u ongesteld bent, het kan dan namelijk minder goed werken. Start de behandeling wanneer uw bloeding niet meer zo hevig is.

Hoe lang?
Er zijn verschillende kuren mogelijk, namelijk een eenmalige dosis of een kuur van 3 tot 6 dagen.

Als u de vaginale crème op de schaamlippen gebruikt of als de partner ook een schimmelinfectie op de penis heeft, is de kuur voor beiden minimaal 7 dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Stop de kuur niet in de tussentijd en maak hem af. Als u te vroeg stopt kan de schimmelinfectie terugkeren. De jeuk en afscheiding verdwijnen binnen enkele dagen. Als u na 7 dagen nog altijd klachten heeft, moet u uw arts raadplegen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Volgt u een kuur van 3 of 6 dagen? Breng de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in. Dat kan eventueel ook 's ochtends.

Lukt dat niet, maak dan in elk geval de volledige kuur af door aan het eind de kuur te verlengen met de vergeten dosis. Bij onderbreken of te vroeg stoppen, kan de schimmelinfectie terug komen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik clotrimazol voor toepassing in de vagina gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Bent u zwanger? Gebruik dan de vaginaaltabletten of vaginaalcapsules, deze kunt u inbrengen met de vinger in plaats van met de applicator.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Gebruikt u dit medicijn als kuur van 3 of 6 dagen? Dan moet u de hele kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de schimmel waarschijnlijk nog niet verdwenen en kan de infectie terugkomen.

Gebruikt u dit medicijn een keer per maand om een schimmelinfectie te voorkomen? Dan is het niet verstandig voortijdig te stoppen. Als u voortijdig stopt, heeft u kans dat de infectie weer terugkomt.

Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.

Onder welke namen is clotrimazol voor toepassing in de vagina verkrijgbaar?

De werkzame stof clotrimazol voor toepassing in de vagina zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Clotrimazol is sinds 1973 internationaal op de markt. Voor toepassing in de vagina is het verkrijgbaar onder de merknaam Canesten Gyno. Het is dan verkrijgbaar in vaginaalcrème, in vaginaaltabletten en in vaginaalcapsules. Sommige sterktes zijn zonder recept verkrijgbaar en sommige alleen op recept.

Deze tekst gaat alleen over de vaginale toepassing.

Voor op de huid is het zonder recept verkrijgbaar in crème, huidspray en strooipoeder. Zie hiervoor de tekst Clotrimazol op de huid.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

clotrimazol voor toepassing in de vagina is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

27 May 2020

Capsule 3 dagen geleden gebruikt, met vlagen nu extreme jeuk en branderig bij vagina opening. Hoop dat t minder wordt nu.. wellicht een bijwerking, ook vee...

15 January 2020

Ik heb de capsule gisteren ngebracht en nu voel heb ik al meteen minder last. Heb wel veel meer afscheiding en moet zelfs maandverband gebruiken om het op ...

6 December 2019

Na ingebracht te hebben, kreeg ik het benauwd, alsof er iets op mijn luchtpijp drukte. Apotheker en huisarts gebeld, die vertelde dat het daar niet van ko...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!