cromoglicinezuur inhalatie bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

cromoglicinezuur inhalatie bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Cromoglicinezuur is een anti-allergiemiddel en een luchtwegbeschermer.

Artsen schrijven cromoglicinezuur inhalatie voor bij kinderen met astma.

Astma bij kinderen

Verschijnselen
Als een kind astma heeft, is het af en toe benauwd en kortademig. Ook kan het last hebben van hoesten of slijm opgeven. Kinderen hebben er vooral last van als ze in contact komen met koude lucht, rook, stoffen waar ze allergisch voor zijn, of bij inspanning.

Oorzaak
De luchtwegen zijn omringd met spiertjes en aan de binnenkant bekleed met slijmvlies. Bij astma zijn de luchtwegen overgevoelig voor bepaalde prikkels: de spiertjes trekken samen, de slijmvliezen zwellen op en maken meer slijm aan. Daardoor worden de luchtwegen nauwer, kan er minder lucht door en ontstaat benauwdheid.

Astma gaat vaak samen met allergie. Allergische prikkels die een astma-aanval kunnen geven, zijn bijvoorbeeld huisstofmijt, huidschilfers van dieren, schimmels en stuifmeel.

Behandeling
Cromoglicinezuur werkt in het algemeen minder goed dan andere medicijnen bij astma. Artsen schrijven cromoglicinezuur daarom niet vaak meer voor.

Lees meer over astma bij kinderen

Ervaring bij kinderen

Cromoglicinezuur inhalatie is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 2 jaar. Registratie betekent dat de fabrikant cromoglicinezuur bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Cromoglicinezuur voorkomt dat de stoffen vrijkomen die de luchtwegen laten samentrekken. Als een kind in contact komt met prikkels die de benauwdheid veroorzaken, krijgt het zo minder snel een aanval.

U kunt dit medicijn niet gebruiken om een aanval van benauwdheid direct op te heffen. De stoffen die de benauwdheid veroorzaken zijn dan immers al vrijgekomen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Binnen 4 weken kunt u merken dat het aantal benauwdheidsaanvallen minder wordt. Na 1 tot 2 maanden is het effect van cromoglicinezuur optimaal. Het kind moet het dan wel consequent gebruiken, meestal is dat 4 keer per dag, soms vaker.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per type inhalator hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Goed inhaleren vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in de longen van het kind terechtkomen. In de apotheek kun je een checklist krijgen waarop alle handelingen staan die nodig zijn bij het inhaleren. Vraag de apotheekmedewerker of arts om het voor te doen. Laat uw kind het ook een keer oefenen in het bijzijn van de medewerker. Samen met de medewerker kunt u nagaan of uw kind alle handelingen goed uitvoert. Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, controleren of uw kind nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het uw kind niet goed te inhaleren? Er zijn verschillende typen inhalatieapparaten. Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor uw kind. Vraag de arts of apotheek om advies.
 • Een inhalatiespray wordt ook wel dosisaerosol of verstuiver genoemd.
 • Voor elke verstuiving moet u het spuitbusje stevig schudden, zodat de inhoud zich goed verdeelt. Alleen dan komt elke keer evenveel cromoglicinezuur vrij. Om een inhalatiespray beter of makkelijker te inhaleren, kan het kind ook gebruikmaken van een voorzetkamer.
  Dit is een grote buis, waar u de inhalatiespray in spuit. Uw kind kan dan rustig meermalen via de buis inademen. Controleer van deze voorzetkamer regelmatig of de kleppen nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat beschreven in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Als de kleppen niet meer goed werken, kunt u in de apotheek een nieuwe voorzetkamer krijgen. Hier hoeft u niet voor te betalen als u deze samen met het recept voor de spray ophaalt. Vindt het kind het lastig om de voorzetkamer mee te nemen naar school of een andere plek? Vraag dan de arts 2 apparaten voor te schrijven. Uw kind kan ze dan op beide plekken achterlaten. Bij de meeste inhalatiesprays is het belangrijk de spray in te drukken en tegelijk in te ademen.

Wanneer?

 • Gebruik de inhalaties met regelmatige tussenpozen. Als het kind 4 keer per dag moet inhaleren: ongeveer om de 6 uur, bijvoorbeeld bij het ontbijt, bij de lunch, bij het avondeten en voor de nacht.
 • Gebruikt uw kind ook regelmatig een luchtwegverwijder? Dan kan het cromoglicinezuur het best vlak daarna inhaleren. De luchtwegverwijder maakt de luchtwegen 'ruimer', waardoor cromoglicinezuur dieper in de longen kan komen.
 • Gebruikt uw kind dit medicijn alleen om benauwdheidsaanvallen door inspanning te voorkomen, bijvoorbeeld tijdens het sporten? Gebruik het dan 15 tot 30 minuten voor de inspanning.

Hoe lang?

Binnen 4 weken zult u merken dat uw kind minder erg en minder vaak benauwd is. Pas na 1 tot 2 maanden is het effect optimaal.

Laat uw kind dit medicijn gebruiken zolang hij last heeft van benauwdheid en zolang de arts het voorschrijft.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over cromoglicinezuur inhalatie bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Cromoglicinezuur inhalatie is voor kinderen te verkrijgen in inhalatiespray (dosisaerosol).

Deze tekst gaat alleen over cromoglicinezuur om te inhaleren.

Cromoglicinezuur is ook te verkrijgen in neusspray, drank en korrels.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij cromoglicinezuur inhalatie bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 16-08-2019

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

cromoglicinezuur inhalatie bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!