cyclizine bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

cyclizine bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Cyclizine vermindert misselijkheid.

Kinderen kunnen cyclizine gebruiken bij:

 • misselijkheid en braken;
 • reisziekte.

Misselijkheid en braken

Oorzaken
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen afkomstig zijn uit het evenwichtsorgaan, ergens vanuit de hersenen, of van de maag en darmen. Uw kind kan daarom misselijk worden door ongewone bewegingen en duizeligheid, maar ook door een infectie of doordat het iets verkeerds heeft gegeten. Ook kan uw kind misselijk zijn als het ernstig ziek is.

Lees meer over misselijkheid en braken

Reisziekte

Verschijnselen
Door de beweging tijdens rijden, varen of vliegen kan het evenwichtsorgaan van het kind van slag raken. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen, waardoor misselijkheid en braakneigingen ontstaan.

Voorkomen
Probeer deze misselijkheid bij uw kind te voorkomen. Laat uw kind voorafgaand aan het vertrek een lichte maaltijd eten en laat uw kind tijdens de reis naar buiten kijken en regelmatig frisse lucht scheppen. Werkt dit niet voldoende dan kan het kind een medicijn tegen reisziekte gebruiken, zoals cyclizine.

Lees meer over reisziekte

Ervaring bij kinderen

Cyclizine is officieel geregistreerd bij kinderen vanaf 6 jaar. Registratie betekent dat de fabrikant cyclizine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Cyclizine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De werking begint binnen een half uur en houdt 4 tot 6 uur aan. Dit medicijn is bij reisziekte daarom vooral geschikt voor kortdurende reizen. Voor lange reizen kan uw kind beter een ander medicijn gebruiken, zoals meclozine.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

Hoe?

 • Tabletten: laat uw kind een halve of een hele tablet innemen met een half glas water.
  • Heeft uw kind moeite met het doorslikken van een tablet? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kan u zien hoe een kind de tablet het beste kan innemen.
  • Heeft dat onvoldoende effect? Neem dan contact op met de apotheker. Sommige tabletten mag u fijnstampen. Maar let op: er zijn ook tabletten die u niet mag fijnstampen omdat het medicijn dan minder goed of zelfs niet meer werkt. Soms kan door het fijnmaken het medicijn vies smaken. Of uw kind krijgt eerder last van bijwerkingen, zoals maagklachten. Vraag dit dus eerst aan de apotheker.

Wanneer?

 • Reisziekte: laat uw kind de eerste dosis 1 tot 2 uur voor vertrek met wat voedsel innemen. Na 4 uur kan uw kind eventueel weer een dosis nemen. Laat uw kind het medicijn niet vaker dan 3 keer per dag innemen.
 • Misselijkheid bij ernstige ziekte: geef uw kind bij misselijkheid een dosis. Laat uw kind het medicijn niet vaker dan 3 keer per dag innemen.

Hoe lang?

 • Reisziekte: laat uw kind dit medicijn om de 4 tot 6 uur gebruiken zolang u verwacht dat het kind last heeft van reisziekte. Laat het kind het medicijn niet vaker dan 3 keer per dag innemen.
 • Misselijkheid door ernstige ziekte: laat uw kind dit medicijn gebruiken zo lang hij zich misselijk voelt.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over cyclizine bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • sufheid, slaperigheid, duizeligheid en vermindering van het reactie-, concentratie- en coördinatievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij oplettendheid nodig is, zoals tijdens het fietsen, spelen, leren of op school.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Cyclizine is voor kinderen te verkrijgen in tabletten.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij cyclizine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 11-08-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

cyclizine bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!