gonadoreline bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

gonadoreline bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Gonadoreline is een hypothalamus-hormoon. De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen. Gonadoreline stimuleert de aanmaak van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachthormonen.

Artsen schrijven gonadoreline voor bij een vertraagde puberteit bij jongens.

Vertraagde puberteit

Als bij jongens rond hun 15e jaar nog geen mannelijke kenmerken zijn ontstaan, spreekt men van een vertraagde puberteit.

Oorzaken
De oorzaak hiervan kan liggen in een verminderde aanmaak van hormonen door de hypofyse of door de hypothalamus. De hypothalamus is een deel van de hersenen dat de hypofyse stimuleert en de hypofyse is een klier in de hersenen die andere hormonen aanmaakt. Deze hypofyse-hormonen stimuleren uiteindelijk de zaadballen.

Behandeling
Meestal schrijven artsen in dat geval testosteron voor om de ontwikkeling van geslachtskenmerken te stimuleren. Indien dit niet voldoende effect heeft, kan de arts andere hormonen voorschrijven, zoals HCG (humaan choriongonadotropine) of gonadoreline. 

Lees meer over vertraagde puberteit

Ervaring bij kinderen

Gonadoreline is officieel geregistreerd bij jongens met een vertraagde puberteit. Registratie betekent dat de fabrikant gonadoreline bij vertraagde puberteit uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij jongens met een vertraagde puberteit werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Gonadoreline is een hormoon. Het stimuleert de zaadballen om testosteron aan te maken, waardoor mannelijke kenmerken ontstaan.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Dit medicijn wordt via een infuuspompje onder de huid toegediend. De arts of verpleegkundige zal u uitleg geven over het infuuspompje. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.

Wanneer?

Het infuuspompje wordt ingesteld op een afgifte van een kleine dosis per anderhalf of 2 uur. De hoeveelheid in het pompje is genoeg voor ongeveer 3 dagen. Daarna moet de cassette met de infuusvloeistof worden verwisseld.

Hoelang?

Bij vertraagde puberteit gebruikt uw zoon het medicijn tot het gewenste effect is bereikt.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over gonadoreline bij volwassenen.

Een bijwerking waarvan bekend is dat deze bij kinderen kan voorkomen, is:

  • Haarverlies. Deze bijwerking komt zelden voor en verdwijnt in de loop van de behandeling. Raadpleeg de arts, als uw kind hier last van blijft houden.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Gonadoreline is voor kinderen te verkrijgen in een infuuspompje.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij gonadoreline bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 01-04-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

gonadoreline bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!