ketoconazol crème bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

ketoconazol crème bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Ketoconazol is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven ketoconazol crème voor bij kinderen met

 • seborroïsch eczeem of berg;
 • schimmelinfecties van de huid, zoals
  • voetschimmel;
  • pityriasis versicolor.

Seborroïsch eczeem

Verschijnselen
Bij deze aandoening heeft uw kind last van gelige, schilferende plekken, vooral op de hoofdhuid (roos), rond de mond en neus en tussen de wenkbrauwen. Dit zijn plaatsen waar veel talg (huidvet) vrijkomt.

Oorzaak
Het huidvet van mensen met seborroïsch eczeem is anders dan van mensen zonder deze aandoening. Dit huidvet is een goede voedingsbodem voor de gistcellen, die bij iedereen op de huid voorkomen. Daardoor groeien de gistcellen harder dan normaal. Hun uitscheidingsproducten irriteren de huid.  Dit is vervelend omdat de hoofdhuid hier erg van kan jeuken, maar verder is het een onschuldige aandoening. Hoofdroos kan een milde vorm van seborroïsch eczeem zijn.

Soms komt seborroïsch eczeem ook bij baby’s voor. Dat wordt 'berg' genoemd.  Het verdwijnt meestal binnen een paar weken tot maanden vanzelf.

Behandeling
Meestal schrijft de arts uw kind een shampoo of crème voor die werkzaam is tegen gisten, bijvoorbeeld met ketoconazol. Meestal is een kuur van 2 tot 4 weken nodig. Als de plekken vooral op de behaarde huid zitten, kan de arts arts een shampoo voorschrijven die werkzaam is tegen gisten, zoals ketoconazolshampoo.

Lees meer over seborroïsch eczeem

Schimmelinfecties van de huid

Verschijnselen
Uw kind merkt een schimmel- of gistinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn, zoals tussen de tenen (‘zwemmerseczeem’), in de oksels of liezen (‘smetten’).

Oorzaak
De oorzaak is een infectie met bepaalde schimmels of gisten, zoals de Candida-gist. Deze schimmels en gisten zijn altijd wel aanwezig op de huid. Als de omstandigheden voor hen gunstig zijn, gaan ze groeien. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld vocht en warmte. Soms is de huid beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan, bijvoorbeeld door strakke, schurende kleding. Ook kan het ontstaan door een verminderde afweer.

Schimmels en gisten vormen sporen die later weer opnieuw kunnen uitgroeien. Daarom kunnen schimmel- en gistinfecties steeds terugkomen.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Het wordt ook zwemmerseczeem genoemd.

Lees meer over voetschimmel

Pityriasis versicolor

Een speciale gistinfectie is pityriasis versicolor. Hierbij zijn er veel kleine verkleurde vlekjes die donker zijn op een lichte huid en licht op een donkere huid. De vlekjes kunnen schilferen en jeuken. Deze infectie is niet besmettelijk.

De verkleuring bij pityriasis versicolor komt doordat de vorming van huidkleurstof verstoord raakt.

Als uw kind veel vlekjes over het hele lichaam heeft, kunt u ook een shampoo met seleensulfide gebruiken. 

Lees meer over pityriasis versicolor

Ervaring bij kinderen

Ketoconazol crème is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant ketoconazol crème niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is wel ander onderzoek gedaan naar ketoconazol crème bij kinderen met seborroïsch eczeem en schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel en pityriasis versicolor. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts ketoconazol crème ook voor bij kinderen. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Ketoconazol doodt de schimmels waardoor de infectie verdwijnt. U merkt dat het werkt doordat roodheid, jeuk en schilfering afnemen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Seborroïsch eczeem, huidinfecties en voetschimmel: Uw kind merkt dat de jeuk snel afneemt en dat de roodheid binnen enkele dagen minder wordt. De schilfering zal dan ook verminderen of verdwijnen. Het duurt echter een aantal weken voordat de schimmelinfectie echt is genezen. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind nog enige tijd doorgaan met smeren.
 • Pityriasis versicolor: de jeuk en schilfers verminderen binnen enkele dagen. Het kan wel 3 tot 4 maanden duren voordat uw kind weer voldoende huidkleurstof (pigment) aanmaakt.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Seborroïsch eczeem en huidinfecties: De schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek. Dek de ingesmeerde plekken NIET af met bijvoorbeeld een verband, een pleister of een luier. Uw kind heeft dan namelijk meer kans op bijwerkingen. Smeer de crème alleen op advies van de arts op de oogleden of rond de neus of mond. Uw kind heeft dan ook meer kans op bijwerkingen. Mocht het toch in de ogen komen, spoel dan met veel water.
 • Voetschimmel: voor elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen. Smeer de crème 2 cm breder dan de ontstoken plek.

Wanneer?

Breng dit medicijn 1 of 2 keer per dag bij uw kind aan. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel ketoconazol te gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends na het wassen of douchen en/of 's avonds voor uw kind gaat slapen.

Hoe lang?

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die uw kind niet mag onderbreken en helemaal moet afmaken. Als uw kind te vroeg stopt, kan de schimmelinfectie terugkeren. De kuur duurt meestal 2 tot 4 weken.

 • Seborroïsch eczeem: meestal 2 tot 4 weken.
 • Huidinfecties en voetschimmel: meestal 4 tot 6 weken. Smeer door tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
 • Pityriasis versicolor: meestal 2 weken.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over ketoconazol crème bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Irritatie van de huid, branderig gevoel, roodheid, droge huid. Meestal trekt dit snel weer weg. Blijft uw kind last houden? Raadpleeg dan de arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Uw kind merkt dit aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Stop dan het gebruik en raadpleeg de arts.
  In zeldzame gevallen kan uw kind last krijgen van zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. Uw kind kan daarbij erg benauwd worden. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.
  Als uw kind overgevoelig is, mag hij dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat uw kind overgevoelig is voor ketoconazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat uw kind dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Ketoconazol voor op de huid is voor kinderen te verkrijgen in crème.

Ketoconazol is ook te verkrijgen in shampoo. Zie hiervoor de tekst ketoconazol voor op de hoofdhuid bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij ketoconazol crème bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 24-08-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

ketoconazol crème bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!