Sunmedabon

Sunmedabon

Werkzame stof: mifepriston met misoprostol

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof mifepriston met misoprostol.

Trefwoord
naar medicijnen

mifepriston met misoprostol

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over mifepriston met misoprostol

 • Mifepriston met misoprostol zorgt ervoor dat een zwangerschap wordt afgebroken.
 • Om een vroege zwangerschap af te breken als deze ongewenst of medisch niet verantwoord is. Voor een overtijdbehandeling: als u niet meer dan 16 dagen overtijd bent. Bij een abortus: als u niet meer dan 5 weken overtijd bent.
 • U slikt eerst de mifepriston-tablet. 1 tot 2 dagen later gebruikt u de 4 misoprostol-tabletten.
 • De misoprostol-tabletten moet u met 1 of 2 vingers hoog in de vagina te brengen. Uw arts kan u ook aanraden de tabletten onder uw tong of in uw wangzak te houden, minstens een half uur lang. Daarna doorslikken.
 • Binnen 1 tot 2 dagen komt de bloeding op gang. Meestal al binnen 4 tot 6 uur.
 • Na ongeveer 3 weken zal de arts controleren of er niets van de zwangerschap is achtergebleven.
 • Buikkramp en buikpijn horen bij het effect. U kunt deze klachten verminderen met een pijnstiller, zoals ibuprofen.
 • Andere bijwerkingen: misselijkheid, braken of diarree. Deze gaan vanzelf over.
 • Krijgt u koorts, spierpijn, koude rillingen of hartkloppingen, of wordt u duizelig? Waarschuw dan uw arts.

Wat doet mifepriston met misoprostol en waarbij gebruik ik het?

De combinatie van mifepriston met misoprostol zorgt ervoor dat een zwangerschap wordt afgebroken.

Artsen schrijven mifepriston met misoprostol voor om een zwangerschap af te breken als deze ongewenst of medisch niet verantwoord is.

Artsen moeten zich daarbij houden aan de 'Wet afbreking zwangerschap' (abortuswet). In deze wet staan de voorwaarden vermeld waaronder het is toegestaan een zwangerschap af te breken.

Afbreken van zwangerschap

De combinatie mifepriston met misoprostol is bedoeld om een zwangerschap af te breken die niet langer heeft geduurd dan 9 weken. Dit wordt geteld vanaf de eerste dag van uw laatste menstruatie. Als u een menstruatiecyclus heeft van ongeveer 28 dagen, is dat tot 5 weken nadat u ongesteld had moeten worden. Men noemt dat 5 weken overtijd.

Abortus en overtijdbehandeling
Het afbreken van een zwangerschap die 16 dagen of minder overtijd is, heet in de wet een “overtijdbehandeling”. Bij een zwangerschap die al langer duurt, heet het een abortus.

Uw arts begeleidt u bij uw beslissing. Het is belangrijk dat u uw besluit zorgvuldig neemt. Als u meer dan 16 dagen overtijd bent, zegt de wet dat u 5 dagen bedenktijd moet nemen. Pas dan mag u definitief voor een abortus kiezen. Deze bedenktijd geldt niet voor een overtijdbehandeling, dus als u 16 dagen of minder overtijd bent.
Volgens de Nederlandse wet mag alleen een arts in een abortuskliniek of ziekenhuis mifepriston met misoprostol voorschrijven. Mogelijk kan in de toekomst ook uw huisarts het voorschrijven bij een overtijdbehandeling. Als u langer 16 dagen overtijd bent, moet u naar een arts in een abortuskliniek of ziekenhuis.
Om de juiste behandeling te kiezen, moet uw arts weten hoe lang u zwanger bent. Dus zorg dat u bij uw bezoek de datum van uw laatste menstruatie weet. Uw arts kan ook met een echo vaststellen hoelang u al  zwanger bent. Bovendien is op de echo te zien of de zwangerschap per ongeluk in de eierstokken is blijven steken (een buitenbaarmoederlijke zwangerschap). In dat geval is mifepriston met misoprostol namelijk niet geschikt.

Werking
Mifepriston. De behandeling gaat als volgt: u slikt eerst de mifepriston-tablet. Dit medicijn remt de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron, een hormoon dat nodig is om de zwangerschap in stand te houden. Ook maakt de mifepriston de baarmoedermond zacht, zodat deze wat meer open gaat staan. Bovendien zorgt het dat de baarmoeder gevoelig wordt voor de werking van misoprostol, het andere medicijn.
Misoprostol. De misoprostol gebruikt u 1 tot 2 dagen na de mifepriston-tablet. U brengt dan 4 tabletten ófwel diep in uw vagina of u legt ze onder uw tong of in uw wangzak. Dat is afhankelijk van het advies van uw arts. Misoprostol laat de baarmoeder samentrekken (wekt weeën op). Nadat u misoprostol heeft ingebracht krijgt u krampen en bloedverlies. Dit verwijdert de zwangerschap uit de baarmoeder.

Effect
U merkt het effect doordat u buikkramp krijgt nadat u de misoprostol-tabletten heeft ingebracht. De bloeding begint binnen 1 tot 2 dagen, meestal al na 4 tot 6 uur. De bloeding kan 2 tot 3 weken duren, soms korter en een enkele keer langer.
Een enkele keer komt de bloeding al op gang na inname van het eerste medicijn, de tablet mifepriston. Dat betekent niet dat de zwangerschap dan is afgebroken. Daarom moet u altijd ook de misoprostol-tabletten gebruiken.
De combinatie van mifepriston en misoprostol beëindigt de zwangerschap. Als het gebruikt wordt bij zwangerschappen die niet langer dan 5 weken overtijd zijn, werkt het in ongeveer 95 van de 100 keer. Bij de 5 zwangerschappen waarbij het niet heeft gewerkt, is alsnog een curettage nodig. Hoe verder de zwangerschap is gevorderd, hoe vaker een curettage nodig is.
Het is belangrijk dat de arts na ongeveer 3 weken controleert of u niet meer zwanger bent. Dat kan met een zwangerschapstest of dat kan de arts doen met een echo.

Manieren van zwangerschapsafbreking
Het afbreken van een zwangerschap kan met medicijnen, zoals met de combinatie van mifepriston en misoprostol, of met een ‘curettage’.
Bij de behandeling met mifepriston en misoprostol ontstaat een bloeding, waarmee de zwangerschap via de vagina naar buiten komt. Bij een curettage wordt de zwangerschap via de vagina met een soort zuigbuis weggehaald. Deze ingreep vindt in een abortuskliniek of ziekenhuis plaats.

Lees meer over afbreken van zwangerschap

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Buikkramp, buikpijn tijdens de eerste uren na inname. Dit komt door de weeën die deze medicijnen opwekken. In sommige gevallen ontstaat de buikkramp direct na het inslikken van de mifepriston-tablet. Bij de meeste mensen echter ontstaat de buikkramp na het inbrengen van de misoprostol-tabletten. De buikpijn is erger naarmate u al langer zwanger bent. U kunt hiertegen een pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen of naproxen.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree. Dit gaat vanzelf over.
 • Bloedverlies uit de vagina, meestal binnen 4 tot 6 uur na gebruik van de misoprostol-tabletten. Dit hoort bij de werking en duurt vaak 2 tot 3 weken.
  Het bloedverlies is forser naarmate u langer zwanger was. Bij de meeste overtijdbehandelingen (tot en met 16 dagen overtijd) zal het bloedverlies meevallen.
  Zelden is er zeer veel bloedverlies. Er is dan een curettage nodig om de bloeding te stoppen. Waarschuw uw arts als uw bloeding zo fors is dat 2 uur achtereen meer dan 2 grote maandverbanden per uur volledig met bloed doordrenkt zijn. Of als u grote bloedklonten verliest met een doorsnee van meer dan 2,5 cm (de grootte van een 2-euromuntstuk).
  Heeft u een stoornis in de bloedstolling? Overleg dan met uw arts voor u dit medicijn gebruikt. Mogelijk is het niet geschikt voor u.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid, opvliegers en hoofdpijn.
 • Koorts of koude rillingen. Lichte koorts trekt vanzelf weer weg. Heeft u meer dan 4 uur lang koorts boven de 38 graden? Of merkt u een stinkende afscheiding uit de vagina? Waarschuw dan een arts. Er is kans op een baarmoederinfectie.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Toxische shock-syndroom. Zeer zelden kunnen bacteriën vanuit de baarmoeder in de bloedbaan komen. U krijgt dan hoge koorts, spierpijn of u bent duizelig en voelt zich erg ziek. Waarschuw dan direct een arts.
 • Meer kans op hartritme-stoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de hartritmestoornis 'verlengd QT-interval' hebben hier kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft.
 • Een sikkelcelcrisis bij mensen met sikkelcelziekte. Sikkelcelziekte is een aangeboren afwijking van de rode bloedcellen. Bij een sikkelcelcrisis verslechtert de ziekte plotseling. U merkt dit aan hevige pijn en zwelling rond botten en gewrichten, buikpijn, pijn op de borst en kortademigheid. Als u dit merkt, neem dan direct contact op met uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag of galbulten. Raadpleeg uw arts zodra u huidklachten krijgt.
  In zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huiduitslag met een rode huid en blaren op de huid. Waarschuw dan direct een arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dan aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u een andere bijwerking ervaart waar u zich zorgen over maakt. U krijgt van de arts een telefoonnummer mee dat u in noodgevallen kunt bellen, of als u zich zorgen maakt over de behandeling.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U slikt eerst de mifepriston-tablet. Een of 2 dagen later gebruikt u 4 tabletten misoprostol (in de vagina of onder uw tong).
Om de methode te laten slagen is het belangrijk dat u zich aan het voorschrift van de arts houdt. Meestal geeft de arts aan om de 4 misoprostol-tabletten 1 tot 2 dagen na de mifepriston-tablet te gebruiken. Vraag uw arts hoe laat u dat precies moet doen.

Waar?
Soms gebeurt de behandeling in een abortuskliniek of ziekenhuis. U neemt daar de mifepriston-tablet en 1 of 2 dagen later gaat u terug voor de vaginale misoprostol-tabletten.
Soms kunt u de misoprostol-tabletten thuis inbrengen. U heeft dan een duidelijke instructie nodig wat u moet doen bij onverwacht grote bloedingen en bij hevige pijn. Bovendien mag u alleen de tabletten thuis inbrengen als dat niet te ver is van de kliniek of het ziekenhuis. Bij een onverwacht grote bloeding moet u namelijk snel naar de abortuskliniek of het ziekenhuis kunnen komen. Ook is het belangrijk dat u thuis ondersteuning heeft van een volwassene.

Hoe?
Vraag een duidelijke instructie aan uw arts of verpleegkundige.

Mifepriston-tablet

 • Slik de tablet door met een half glas water. Als u meer dan 16 dagen overtijd bent, slikt u de tablet meestal in het bijzijn van een arts of verpleegkundige.

Misoprostol-tabletten

 • Inbrengen in de vagina: was eerst uw handen. Duw daarna met een of twee vingers de tabletten hoog in uw vagina. De tabletten werken het best als u daarna nog een half uur op uw rug blijft liggen.
 • In de mond: uw arts kan u hebben gezegd de tabletten onder uw tong of in uw wangzak te houden. Dat werkt dan even goed als inbrengen in de vagina. Houd de tabletten gedurende minstens een half uur in uw mond. Zijn de tabletten na een half uur nog niet helemaal opgelost? Slik de tabletresten dan door.

Bij de meeste vrouwen begint binnen 4 tot 6 uur hierna de bloeding. Neem contact op met uw arts als u geen buikkrampen krijgt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u vergeten naar de kliniek te komen voor de misoprostol-tabletten of bent u vergeten ze op tijd thuis te gebruiken? De methode zal niet volledig werken. Bel direct uw arts als u merkt dat u te laat bent.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik mifepriston met misoprostol gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Het is mogelijk dat de behandeling niet heeft gewerkt. U weet dit zeker bij een controle na 3 weken. Blijkt tijdens deze controle dat u nog zwanger bent? Dan moet een arts de zwangerschap met een curettage weghalen.
Als u de zwangerschap toch wilt voortzetten, moet uw arts u en de baby intensief controleren. Het is namelijk niet bekend of dit middel beschadigingen bij de baby kan veroorzaken.
Omdat niet bekend is of dit medicijn veilig is tijdens de zwangerschap, mag u de eerste weken na de behandeling niet opnieuw zwanger worden. Overleg hierover met uw arts. Uw arts zal met u bespreken welke anticonceptiemethode voor u geschikt is. Bijvoorbeeld de anticonceptiepil, prikpil of implantatietablet. Na enkele weken is vaak ook een spiraaltje mogelijk.

Borstvoeding
Na inname van de mifeprison-tablet kunt u veilig borstvoeding geven.
Na de misoprostol-tabletten mag u de eerste 4 uur geen borstvoeding geven. Dit medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Het kan dan diarree veroorzaken bij de baby.
Na deze 4 uur kunt u weer veilig borstvoeding geven. U kunt de moedermelk afkolven voordat u de misoprostol-tabletten gebruikt. U kunt de melk dan in de tussentijd gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Onder welke namen is mifepriston met misoprostol verkrijgbaar?

De werkzame stof mifepriston met misoprostol zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Mifepriston is sinds 1988 internationaal op de markt. Misoprostol sinds 1985. De combinatie mifepriston met misoprostol was met recept verkrijgbaar als tablet onder de merknaam Sunmedabon. De combinatie mifepriston met misoprostol is sinds april 2017 uit de handel.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 21-12-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

mifepriston met misoprostol is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!