Tilavist oogdruppels

Tilavist oogdruppels

Werkzame stof: nedocromil in het oog

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof nedocromil in het oog.

Trefwoord
naar medicijnen

nedocromil in het oog

vergroot
terug naar boven

Wat doet nedocromil in het oog en waarbij gebruik ik het?

Nedocromil een anti-allergiemiddel. Het voorkomt het vrijkomen van lichaamseigen stoffen die bij een allergische reactie ontstaan.

De oogdruppels zijn te gebruiken bij allergie in de ogen, zoals hooikoorts en ontstoken ogen door allergie.

Allergie

 • Tegen allergieën

Bij een allergie kunnen uw ogen te sterk reageren op prikkels uit uw omgeving. U heeft last van ogen die jeuken, tranen, rood zijn en branderig aanvoelen. Meestal heeft u ook last van uw neus, zoals van niezen en een loopneus.

Bij hooikoorts zijn de prikkels die dit veroorzaken gras- en boompollen. De allergie kan ook komen door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren.

Effect
Nedocromil werkt pas als u het een aantal dagen heeft toegediend in de ogen. Het voorkomt dan jeuk, roodheid, tranen en een branderig gevoel. U kunt dit middel dus niet gebruiken om plotseling opkomende allergische klachten te verhelpen. Wel kunt u het toepassen als u weet dat u bijvoorbeeld in een bepaald jaargetijde allergisch reageert op pollen. U kunt dan op tijd met dit middel starten.

Voor plotseling opkomende allergische klachten zijn andere anti-allergiemiddelen beter geschikt, die vrijwel meteen werken. Vraag uw apotheker of arts om advies.

Meestal werkt dit middel binnen een week, maar bij sommige mensen kan het drie weken duren.

Lees meer over allergie

Hooikoorts

Bij hooikoorts heeft u vaak last van rode, tranende, branderige en jeukende ogen. U kunt tegen deze klacht nedocromil gebruiken. Hoe dit middel werkt kunt u hierboven in de tekst over allergie lezen.

Lees meer over hooikoorts

Ontstoken ogen door allergie

 • Tegen allergieën

Ontstoken ogen kunnen veroorzaakt worden door een allergie. U heeft dan last van rode, tranende, branderige en jeukende ogen. Is er bij u sprake van een allergie dan kunt u hiertegen oogdruppels met nedocromil gebruiken. Hoe dit middel werkt, kunt u hierboven in de tekst over Allergie lezen.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Direct na gebruik prikkelende, branderige ogen. Hier heeft u meestal na enkele dagen gebruik geen last meer van.
 • Smaakverandering. U kunt de kans op deze bijwerking verminderen door de traankanaaltjes na het druppelen één tot drie minuten dicht te drukken. Dit doet u door met duim en wijsvinger in de neus te knijpen ter hoogte van de binnenooghoek.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor nedocromil of voor het gebruikte conserveermiddel. Dit merkt u doordat de klachten niet over gaan en het oog rood blijft of door huiduitslag rond het oog. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts of apotheek. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor nedocromil of het conserveermiddel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel of u uw contactlenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Harde contactlenzen kunt u eventueel na toedienen van de druppels weer indoen.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat één druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?

 • Verdeel de toediening zo goed mogelijk over de dag. U bent dan gedurende de hele dag beschermd. Eén dosis beschermt uw ogen zeker zes uur tegen allergische reacties.
 • Hooikoorts: start op tijd met dit middel. Meestal werkt het binnen een week. Bij sommige mensen kan het drie weken duren.

Hoe lang?

 • Het kan 1 tot 3 weken duren voordat de werking optimaal is. Wanneer u na 3 weken nog geen effect merkt, heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit middel. Raadpleeg dan uw arts.
 • Hooikoorts: ga door met de behandeling totdat het pollenseizoen voorbij is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn 2 tot 4 keer per dag. Het is belangrijk dat consequent te doen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: neem de vergeten dosis alsnog. Wacht daarna tenminste 2 uur voor u de volgende dosis neemt. Het heeft namelijk geen zin een dubbele hoeveelheid te druppelen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik nedocromil in het oog gebruiken met andere medicijnen?

Ja, met andere oogdruppels of oogzalven. Wacht minstens drie minuten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en drie minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u twee soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel 'uittraant'.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Maar de ervaring tot nu toe met het gebruik van dit medicijn door vrouwen die borstvoeding geven, laat geen schadelijke gevolgen voor het kind zien.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Dit middel werkt pas nadat u het enkele weken elke dag heeft gebruikt. Stop dus niet te snel als u geen effect merkt.

Wanneer u na 3 weken nog geen effect merkt, heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit middel. Heeft u het niet meer nodig, dan kunt u op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Onder welke namen is nedocromil in het oog verkrijgbaar?

De werkzame stof nedocromil in het oog zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Nedocromil is sinds 1986 internationaal op de markt. In oogdruppels is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Tilavist.

Nedocromil is ook verkrijgbaar in producten om te inhaleren, voor gebruik bij astma. Deze tekst gaat alleen over de oogdruppels.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 06-08-2013

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

nedocromil in het oog is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!