nedocromil inhalatie

nedocromil inhalatie

Trefwoord
naar medicijnen

nedocromil inhalatie

vergroot
terug naar boven

Wat doet nedocromil inhalatie en waarbij gebruik ik het?

Nedocromil is een anti-allergiemedicijn en een luchtwegbeschermer.

Artsen schrijven het voor bij astma.

Astma

 • Bij benauwdheid

Verschijnselen
Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor u kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt.

De aanvallen en periodes van benauwdheid ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspaning en stoffen waar u allergisch voor bent. Op sommige momenten bent gevoeliger voor deze prikkels dan op andere momenten.
Door deze prikkels komen er stoffen in het lichaam vrij die de luchtwegen laten samentrekken.

Oorzaak
Bij gezonde mensen veroorzaken deze prikkels geen benauwdheid, terwijl mensen met astma hier wel gevoelig voor zijn. Bij hen reageren de slijmvliezen in de luchtwegen als ze met deze prikkels in aanraking komen. Bij deze reactie trekken de luchtwegen samen, waardoor u benauwd wordt.

Behandeling
Als dergelijke benauwdheidsaanvallen vaker dan 2 keer per week optreden, schrijven artsen in eerste instantie een luchtwegbeschermer van het corticosteroïd-type voor. Deze kunnen benauwdheidsaanvallen meestal goed voorkomen. Nedocromil werkt in het algemeen minder goed. Artsen schrijven het daarom voornamelijk voor wanneer behandeling met een luchtwegbeschermer van het corticosteroïd-type niet mogelijk is.

Werking
Nedocromil voorkomt dat de stoffen vrijkomen die de luchtwegen laten samentrekken. Als u in contact komt met de prikkels die benauwdheid veroorzaken krijgt u zo minder snel een aanval. Het aantal aanvallen van benauwdheid neemt dus af. Bovendien voorkomt nedocromil dat de luchtwegen beschadigd raken.

Effect
Binnen 4 weken kunt u merken dat u minder vaak benauwd bent. Na 1-2 maanden is het effect van nedocromil optimaal. U moet het dan wel consequent gebruiken, meestal is dat 4 keer per dag, soms minder vaak.

U kunt dit medicijn niet gebruiken om een aanval van benauwdheid direct op te heffen. De stoffen die de benauwdheid veroorzaken zijn dan immers al vrijgekomen.

Lees meer over astma

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Het komt echter alleen in uw luchtwegen terecht en heeft daarom maar weinig bijwerkingen.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms, direct na inhalatie

 • Hoest of een prikkelend gevoel in keel of luchtpijp. Meestal helpt het om een slokje water na het inhaleren te drinken. Na enige tijd bent u gewend aan de inhalatie en heeft u geen last meer van deze bijwerking.
 • Hoofdpijn.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en braken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Direct na inhaleren een vreemde smaak in de mond. Dit gaat vanzelf weer over en is geen reden met het gebruik te stoppen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ernstige benauwdheid direct na inhalatie. Neem dan contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Goed inhaleren is lastig en vergt veel oefening. Alleen als u goed inhaleert komt de werkzame stof diep genoeg in uw longen om te werken.
 • De apotheekmedewerker zal u uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kunt u een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker nagaan of u alle handelingen goed uitvoert.
 • Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, controleren of u nog op de juiste manier inhaleert. Lukt het u niet om goed te inhaleren? Vraag uw arts of apotheker om advies.
 • De werkzame stof zit in een inhalatiespray, ook wel dosisaërosol of verstuiver genoemd. Voor iedere verstuiving moet u het spuitbusje stevig schudden, zodat de inhoud zich goed verdeelt. Alleen dan komt elke keer evenveel nedocromil vrij.
 • Adem langzaam en diep uit. Doe daarna het mondstuk in uw mond en plaats de lippen om het mondstuk heen. Adem daarna langzaam en diep door het mondstuk in. Nadat u begonnen bent met inademen, drukt u op de bovenkant van het spuitbusje om een dosis af te geven.
 • Houd daarna de adem zo lang mogelijk in. Haal de inhalator uit uw mond en adem langzaam uit. Als u twee inhalaties tegelijk moet nemen, herhaal dan deze stappen nogmaals voor de tweede dosis. Vindt u het lastig om tegelijk te inhaleren en het apparaat in te drukken? Overleg dan met uw arts of apotheker.
 • Om een inhalatiespray beter of makkelijker te inhaleren, kunt u ook gebruikmaken van een voorzetkamer. Dit is een grote buis, waar u de inhalatiespray inspuit. U kunt dan rustig meermalen via de buis inademen. Controleer van deze voorzetkamer regelmatig of de kleppen nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat beschreven in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Als de kleppen niet meer goed werken kunt u in de apotheek een nieuwe voorzetkamer krijgen. Hier hoeft u niet voor te betalen als u deze samen met het recept voor de spray ophaalt. Vindt u het lastig om de voorzetkamer mee te nemen naar uw werk of een andere plek? Vraag dan uw arts twee apparaten voor te schrijven. U kunt ze dan op beide plekken achterlaten.

Wanneer?

 • Gebruik de inhalaties met regelmatige tussenpozen. Als u 4 keer per dag moet inhaleren: ongeveer om de 6 uur, bijvoorbeeld bij het ontbijt, bij de lunch, bij het avondeten en voor de nacht.
 • Gebruikt u ook regelmatig een luchtwegverwijder? Gebruik die dan zo mogelijk vlak voor de nedocromil. De luchtwegverwijder maakt de luchtwegen 'ruimer', waardoor nedocromil dieper in de longen kan komen.

Hoe lang?
Binnen 4 weken zult u merken dat u minder erg en minder vaak benauwd bent. Pas na 1-2 maanden is het effect optimaal.

Gebruik dit medicijn zolang u last heeft van benauwdheid en zolang de arts het voorschrijft.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn 2 tot 4 keer per dag. Het is belangrijk dat consequent te doen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: duurt het nog meer dan een halfuur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan een halfuur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik nedocromil inhalatie gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Dit medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind komen.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Het kan 2tot 4 weken duren voor u effect van de inhalatie merkt. Stop daarom niet te snel als u twijfelt aan het nut van dit medicijn.

Als u dit medicijn al meerdere weken gebruikt en u wilt stoppen, overleg dit dan met uw arts. Stop niet ineens, dan kunnen de benauwdheidsklachten terugkomen. Bouw daarom in een week tijd langzaam af.

Onder welke namen is nedocromil inhalatie verkrijgbaar?

De werkzame stof nedocromil inhalatie zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Nedocromil is sinds 1986 internationaal op de markt. Voor inhalatie is het op recept verkrijgbaar in een inhalatiespray (aerosol) onder de merknaam Tilade.

Nedocromil was met recept verkrijgbaar als inhalatiespray (aerosol) onder de merknaam Tilade. Nedocromil is sinds december 2019 uit de handel.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 12-05-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

nedocromil inhalatie is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

31 January 2014

Regelmatig zit de inhaler verstopt. Dit gebeurt vaker bij buitenlandse verpakkingen.

13 July 2006

1. doordat de inhalator uit twee delen bestaat, gebeurt het nogal eens, dat de inhalator dichtklapt in het gezicht ( lippen, tanden en neus beschadigen). D...

22 October 2005

Als je de inhalator open doet en je gebruikt hem volgens de beschrijving, kan er gas ontsnappen. Eigenlijk zou je de bovenkant met een klepje af moeten kun...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!