Nystatine Labaz drank

Nystatine Labaz drank

Werkzame stof: nystatine om in te nemen

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof nystatine om in te nemen.

Trefwoord
naar medicijnen

nystatine om in te nemen

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over nystatine om in te nemen

 • Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals Candida-gist.
 • Bij schimmel- en gistinfecties van de mond (spruw), slokdarm, maag en darmen.
 • Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider, dan kan uw arts nystatinedrank voorschrijven. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende.
 • Schud de drank vlak voor gebruik.
 • Bij spruw: verdeel de hoeveelheid drank over beide zijden in de mondholte. Houd de drank zo lang mogelijk in de mond. Bij voorkeur meer dan 2 minuten. Slik daarna door. Spoel de mond niet na. Bij infecties van de maag en darmen: slik direct door.
 • Maak de hele kuur af. Ook als uw klachten al verdwenen zijn.
 • U kunt last krijgen van uw maag of darmen, zoals misselijkheid, braken en diarree. Dit gaat vanzelf over.

Wat doet nystatine om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Nystatine is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij spruw en schimmel- en gistinfecties van maag en darmen.

Spruw (Candida-infectie in de mond)

 • Bij een infectie

Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt.

Verschijnselen
U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft vrijwel  geen klachten.

Oorzaak
De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de gist een infectie veroorzaken. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen de weerstand tegen een Candida-infectie verminderen.

Behandeling
Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Een goede mondhygiëne is van belang. Maak een kunstgebit regelmatig schoon, desinfecteer het, en laat het zo nodig weer goed passend maken.

Als de infectie uitgebreid is en u er veel last van heeft, kan uw arts nystatine-drank voorschrijven.

Werking
Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 2 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.

Lees meer over spruw (candida-infectie in de mond)

Schimmel- en gistinfecties

 • Bij een infectie

De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature op de huid en slijmvliezen voorkomt. Bij mensen met een verminderde weerstand, zoals hiv- of aids-patiënten, verzwakte ouderen of kankerpatiënten, kan deze gist te veel gaan groeien en zo een ernstige infectie veroorzaken.

Werking
Nystatine doodt gisten, zoals de Candida-gist. Het wordt gebruikt bij een infectie in mond, keel, slokdarm, maag en darmen.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree. Deze klachten gaan vanzelf over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen kunt u een ernstige huidaandoening krijgen met blaren op de huid. Stop dan direct het gebruik en waarschuw een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor nystatine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Bij spruw: verdeel de dosis over beide zijden van de mondholte, en houd deze een paar minuten in de mond. Slik daarna door. Spoel uw mond niet na.
 • Bij infecties van maag en darmen: u mag de drank direct doorslikken.

Wanneer?
Verdeel de dosis zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect. Neem het in na de maaltijden en eventueel voor de nacht.

Hoelang?
Maak de hele kuur af voor een goed resultaat. Meestal duurt een kuur 1 tot 2 weken, Dat hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Stop of onderbreek de kuur niet. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen, dit betekent nog niet dat alle schimmels of gisten zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Gebruikt u dit medicijn 3 of 4 keer per dag? Duurt het meer dan 2 uur voordat u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Haal de vergeten dosis dan niet in, maar verleng de kuur aan het eind met de vergeten dosis. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak wel de volledige kuur af!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik nystatine om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u de kuur niet afmaakt is de kans groot dat de infectie met de Candida-gist nog niet is verdwenen. De klachten kunnen dan terugkomen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is nystatine om in te nemen verkrijgbaar?

De werkzame stof nystatine om in te nemen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Nystatine is sinds 1954 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in een drank onder de merknaam Nystatine Labaz en als het merkloze Nystatine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-10-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

nystatine om in te nemen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

30 August 2020

(31 jaar/Man) Na zeven dagen werd mijn motivatie minder, maar merkte uiteindelijk (tiende dag) toch verbetering. In combinatie met goede mondhygiëne (door ...

9 March 2020

Eerste keer spruw heeft het goed geholpen.Tweede keer spruw 3 kuren van 10 dagen gehad en we zagen geen verandering. Het leek zelfs erger te worden.Bij bei...

4 October 2019

Helpt erg goed tegen mond aandoening tijdens of vlak na chemokuur.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!