ombitasvir met paritaprevir en ritonavir

ombitasvir met paritaprevir en ritonavir

Trefwoord
naar medicijnen

ombitasvir met paritaprevir en ritonavir

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over ombitasvir met paritaprevir en ritonavir

 • De combinatie van ombitasvir met paritaprevir en ritonavir remt de groei van het hepatitis C-virus.
 • Bij chronische hepatitis C (leverontsteking).
 • Het duurt enkele maanden tot uw klachten afnemen, zoals vermoeidheid en buikklachten.
 • Een kuur duurt meestal 3 tot 6 maanden. Maak de hele kuur af, ook als uw klachten al eerder zijn verdwenen. Overleg met uw arts als u het moeilijk vindt de behandeling vol te houden. Bijvoorbeeld door de bijwerkingen.
 • Neem de tabletten in met wat voedsel. Het lichaam neemt het dan beter op. Bovendien veroorzaakt het zo minder misselijkheid.
 • Andere bijwerkingen: vermoeidheid, slapeloosheid en jeuk.
  Als u ook andere medicijnen tegen hepatitis-C gebruikt kunt u meer bijwerkingen krijgen. Klik daarvoor op deze site bij deze stoffen.
 • Er zijn veel wisselwerkingen met andere middelen. Laat uw apotheker controleren of u het veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen. Ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.

Wat doet ombitasvir met paritaprevir en ritonavir en waarbij gebruik ik het?

Ombitasvir en paritaprevir zijn virusremmers. Ritonavir versterkt de werking van paritaprevir. De combinatie remt de groei van het hepatitis-C-virus.

Artsen schrijven het voor bij de leverziekte chronische hepatitis C.

Ernstige leverziekte

Hepatitis C is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Er bestaan verschillende soorten hepatitisvirussen. Ze worden met letters aangeduid: A, B en C. Het gaat hier om virustype C, en de ziekte hepatitis C.

Verschijnselen
De eerste infectie met het virus kan zonder verschijnselen verlopen. Bij 1 op de 10 mensen ontstaan wel klachten. Bijvoorbeeld gebrek aan eetlust, gevoel van ziek zijn, vermoeidheid, misselijkheid en braken, buikklachten, koorts en pijn in de gewrichten. Soms wordt de huid na een paar dagen geel (geelzucht). Na een paar weken verdwijnt dat weer. De meeste ziekteverschijnselen zijn binnen enkele weken tot maanden verdwenen.

Bij sommige mensen kan de ziekte na jaren weer opspelen. Zij hebben chronische hepatitis C. Bij mensen die hiv of aids hebben komt dat vaak voor. Door de continue ontsteking van de lever ontstaan littekens in de lever en kan een chronische leverziekte ontstaan. Uiteindelijk raakt de lever onherstelbaar beschadigd (levercirrose).  

Oorzaak
Hepatitis C is een besmettelijke ziekte. U kunt de ziekte krijgen door contact met bloed van een besmet persoon. Ook kunt u de ziekte oplopen als u zich prikt aan besmette voorwerpen, bij het zetten van tatoeages en piercings, of bij het scheren met een gebruikt mesje, bijvoorbeeld bij de kapper.

Zwangere vrouwen die het virus bij zich dragen kunnen hun kind tijdens de bevalling besmetten.

In zeldzame gevallen kunt u besmet raken door seksueel contact.

Vaak is niet bekend of iemand het virus bij zich draagt, omdat men geen klachten heeft. Daarom kan besmetting ongemerkt plaatsvinden.

Besmettelijkheid
Bij de meeste mensen met hepatitis C zal de besmetting niet vanzelf overgaan. Ook al zijn de ziekteverschijnselen verdwenen, toch is het virus dan nog in het lichaam aanwezig en is men besmettelijk. Wie drager is van het virus, kan ongemerkt ook anderen besmetten, ook al heeft men zelf geen klachten.

Besmetting voorkomen
Besmetting door hepatitis C is te voorkomen door:

 • Geen naalden en scheermesjes van elkaar te gebruiken
 • Geen tatoeages te nemen
 • Geen seksueel contact te hebben waarbij makkelijk wondjes kunnen ontstaan, zoals bij anale seks
 • Medische instrumenten goed te steriliseren
 • Bloed dat wordt gebruikt voor bloedtransfusies goed te controleren

Voor hepatitis C bestaat geen vaccin.

Behandeling
Indien bloedonderzoek uitwijst dat u chronische hepatitis C heeft, hangt het af van de ernst van uw klachten of de arts een behandeling met medicijnen instelt. Medicijnen zijn soms ook nodig om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Bijvoorbeeld bij vrouwen met hepatitis C die kinderwens hebben, of bij mensen die dialyse ondergaan.

Als uw lever niet goed werkt door hepatitis C zal uw arts medicijnen voorschrijven om verdere achteruitgang van de lever te voorkomen. Het hangt af van de eigenschappen van het virus en de ernst van de leverziekte, welke medicijnen uw arts kiest. U krijgt altijd een combinatie van medicijnen tegen hepatitis C, omdat anders het virus snel ongevoelig (resistent) kan worden. Ombitasvir, paritaprevir en ritonavir horen bij deze medicijnen. U krijgt deze combinatie altijd samen met andere medicijnen tegen hepatitis C, namelijk met dasabuvir , ribavirine of beide. Meestal duurt een kuur 12 tot 24 weken.

Werking
Ombitasvir en paritaprevir voorkomen dat het hepatitis-C-virus zich vermenigvuldigt. Hierdoor remmen zij de groei van het virus. Ze werken op iets verschillende manier, waardoor de effecten elkaar versterken. Ritonavir is toegevoegd om het effect van paritaprevir te versterken. Uw arts kan in uw bloed meten of het aantal virussen voldoende is gedaald. Na een aantal maanden merkt u dat u minder moe bent en minder buikklachten heeft.

Lees meer over ernstige leverziekte

Infecties met virussen

 • Bij een infectie

De combinatie ombitasvir met paritaprevir en ritonavir wordt gebruikt bij de virusziekte hepatitis C. Onder de aandoening Ernstige leverziekte kunt u lezen over deze aandoening en de behandeling hiervan.

Lees meer over infecties met virussen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Ombitasvir met paritaprevir en ritonavir wordt altijd in combinatie met andere medicijnen gebruikt bij hepatitis C. Zoals met dasabuvir, ribovarine of beide. De bijwerkingen hieronder zijn gemeld bij de combinatie van dasabuvir met ombitasvir, paritaprevir en ritonavir.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Slapeloosheid, vermoeidheid, zwak gevoel.
 • Misselijkheid en diarree. Wordt u misselijk van dit medicijn? Neem het dan in met wat voedsel. Dan heeft u hier minder last van.
 • Jeuk.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Bloedarmoede. Dat komt door een tekort aan rode bloedcellen. U merkt het aan een bleke huid en extreme vermoeidheid.
 • Braken. Blijft u hier ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verdere achteruitgang van de lever. In zeldzame gevallen kan de combinatie aan medicijnen de werking van de lever juist verslechteren. Dat kan voorkomen bij mensen met levercirrose. U merkt dit binnen 1 tot 4 weken na het begin van het gebruik. Waarschuw uw arts bij een gele kleur van de huid, ogen en slijmvliezen, hevige pijn in de buik, koorts en misselijkheid.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag of galbulten. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen ontstaan er zwellingen van de lippen, tong, keel of in het gezicht. U kunt hierbij benauwd worden. Waarschuw direct een arts als u dit merkt, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u deze medicijncombinatie in de toekomst niet meer gebruiken. Meld dit aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten, dat u deze medicijnen niet meer krijgt.
 • Psychische klachten, zoals depressie en gedachten aan zelfmoord. Neem contact op met uw arts als psychische klachten ontstaan of verergeren.
 • Uitdroging. Drink voldoende als u last heeft van diarree of braken. Zo voorkomt u uitdroging.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Neem de tabletten in tijdens de maaltijd, of met wat voedsel. Het lichaam neemt de werkzame stoffen dan beter op. Bovendien veroorzaakt het zo minder misselijkheid.
Slik de tabletten heel door, zonder te kauwen, omdat u anders de zeer bittere smaak te veel proeft.

Wanneer?
U gebruikt per dag 2 tabletten. U moet ze in één keer 's ochtends innemen. Kies een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
U gebruikt dit medicijn meestal 3 tot 6 maanden.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag:
  Duurt het nog meer dan 12 uur voor u de volgende dosis moet innemen? Slik dan de vergeten tabletten zo snel mogelijk en neem de volgende dosis op het gebruikelijke moment.
  Duurt het minder dan 12 uur voor u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten tabletten over en neem de volgende dosis op het gebruikelijke moment.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Autorijden is dan geen probleem. Maar het kan zijn dat u door dit medicijn vermoeid bent. Als u deze medicijncombinatie gebruikt met andere hepatis-C-medicijnen kunt u meer bijwerkingen krijgen, die het reactievermogen beïnvloeden. Zoals duizeligheid, angstige gevoelens en wazig zien. Heeft u hier last van? Rijd dan geen auto.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol belast de lever. Drink dus geen alcohol als u een leverontsteking heeft.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik ombitasvir met paritaprevir en ritonavir gebruiken met andere medicijnen?

Ombitasvir, paritaprevir en ritonavir hebben met veel andere medicijnen wisselwerkingen.

De combinatie remt de afbraak van veel medicijnen in het lichaam, waardoor deze medicijnen meer bijwerkingen kunnen hebben. Ook kunnen veel medicijnen de werking van de combinatie verminderen, waardoor de werkzaamheid afneemt en het virus aanwezig blijft.

Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u dit medicijn veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen. Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Overleg hierover met uw arts.

Als u dit medicijn samen met het medicijn ribavirine gebruikt: van ribavirine is wel bekend dat het schadelijk is voor de baby.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Overleg met uw arts als u wilt stoppen. Een kuur met dit medicijn duurt minstens 3 tot 6 maanden. Uit onderzoek blijkt dat een dergelijke periode nodig is om het virus te bestrijden. Als u voortijdig stopt, heeft u veel kans dat het virus nog aanwezig is en dat de infectie blijft bestaan.

Onder welke namen is ombitasvir met paritaprevir en ritonavir verkrijgbaar?

De werkzame stof ombitasvir met paritaprevir en ritonavir zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ombitasvir met paritaprevir en ritonavir is sinds 2015 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Viekirax.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 19-02-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

ombitasvir met paritaprevir en ritonavir is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!