Aloxi

Aloxi

Werkzame stof: palonosetron

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof palonosetron.

Trefwoord
naar medicijnen

palonosetron

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over palonosetron

 • Palonosetron vermindert braakneigingen en misselijkheid.
 • Om ernstige misselijkheid en braken door chemotherapie te voorkomen. Chemotherapie is een behandeling met medicijnen tegen kanker.
 • U krijgt de injectie een half uur voordat u met de chemotherapie begint.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, duizelig gevoel, verstopping of diarree. Raadpleeg uw arts als u hier veel last heeft.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het slecht zijn voor de baby.

Wat doet palonosetron en waarbij gebruik ik het?

Palonosetron werkt tegen misselijkheid en braken door chemotherapie.

Artsen schrijven het voor om misselijkheid en braken door chemotherapie te voorkomen.

Misselijkheid en braken

 • Bij misselijkheid en overgeven

Oorzaak en behandeling
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen prikkels ontvangen. De prikkels kunnen van de hersenen of van de maag en darmen komen. 

Bij chemotherapie kunt u last hebben van ernstige misselijkheid en braken. Hoe dit precies ontstaat, is niet duidelijk. Mogelijk komen stoffen vrij die het braakcentrum prikkelen. Artsen schrijven dit medicijn voor als zij ernstige misselijkheid en braken door chemotherapie verwachten.

Werking
Palonosetron houdt de prikkels tegen, zodat het braakcentrum ze niet meer ontvangt. Hierdoor verminderen de misselijkheid en braakneigingen. 

Lees meer over misselijkheid en braken

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.
 • Duizelig gevoel.
 • Maagdarmklachten, zoals verstopping en diarree. Zeer zelden buikpijn, winden laten, misselijk gevoel, verminderde eetlust en zuurbranden. Bij verstopping helpt het om voedsel met veel vezels te eten en veel te drinken. Neem contact op met uw arts als u veel last blijft houden van verstopping.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Een hoger risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of even flauwvallen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.
 • Niet kunnen slapen (slapeloosheid) of juist erg slaperig zijn, veel slapen en vermoeidheid.
 • Droge mond. Heeft u veel last van een droge mond? Het zuigen op ijsblokjes of kauwen op een (suikervrije) kauwgom helpt om meer speeksel te maken.
 • Te veel suiker (glucose) in uw bloed. Dit medicijn kan de hoeveelheid suiker in uw bloed verhogen. Heeft u diabetes (suikerziekte)? Controleer dan vaker uw bloedsuiker.
 • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, spierpijn, gewrichtspijn en hoest.
 • Psychische klachten, zoals angstgevoelens of juist veel te vrolijk voelen.
 • Gezwollen ogen, irritatie van de ogen en een lui oog.
 • Moeite met plassen.
 • Oorsuizen.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw direct uw arts. Als u overgevoelig bent voor palonosetron, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige geeft de injectie in uw ader.

Wanneer?
U krijgt de injectie een half uur voor u begint met de chemotherapie.

Hoelang?
U gebruikt dit medicijn zolang u een chemotherapie krijgt die misselijkheid kan veroorzaken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Dit is niet van toepassing.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik palonosetron gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U krijgt telkens 1 injectie met dit medicijn vóór u met een chemotherapie begint. Daarna kunt u gewoon stoppen met het gebruik.

Onder welke namen is palonosetron verkrijgbaar?

De werkzame stof palonosetron zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Palonosetron is sinds 2003 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties en infuus onder de merknaam Aloxi.

Palonosetron wordt ook gebruikt in combinatie met netupitant onder de merknaam Akynzeo in capsules.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 17-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

palonosetron is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!