Fenistil penciclovir

Fenistil penciclovir

Werkzame stof: penciclovir

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof penciclovir.

Trefwoord
naar medicijnen

penciclovir

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over penciclovir

 • Penciclovir remt de groei van bepaalde soorten virussen.
 • Bij koortslip (infectie met herpes-simplex-virus). Dit zijn jeukende, brandende en pijnlijke blaasjes in de mondhoeken of op de lippen.
 • Penciclovir-crème is niet bij iedereen even effectief. De koortslip kan iets sneller overgaan.
 • Breng aan zodra u de koortslip voelt opkomen. Zorg dat de crème niet op slijmvliezen komt, zoals in uw mond of ogen. Het geeft daar een branderig of stekend gevoel.
 • Was elke keer na aanbrengen goed uw handen. Zo voorkomt u dat het virus zich verspreidt. Het is zeer besmettelijk.
 • Zorg dat anderen niet in contact komen met de aangedane plek. Dus bij een koortslip niet zoenen of baby's knuffelen.
 • Gebruik dit middel 4 dagen. Merkt u geen effect van de kuur en keert de infectie regelmatig terug? Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet penciclovir en waarbij gebruik ik het?

Penciclovir is een virusremmer. Het is te gebruiken bij een koortslip.

Koortslip

Verschijnselen
Een koortslip begint met een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen. Daarna ontstaan pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met korstjes bedekte zweertjes. Dit noemt men een koortslip of koortsuitslag. De veroorzaker van een koortslip is het herpes simplex virus.

Besmettelijkheid
Een koortslip is besmettelijk. Uitroeien van het virus is vrijwel niet mogelijk. Het virus blijft, na de eerste infectie, levenslang in het lichaam. Het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en komt te voorschijn zodra de weerstand afneemt. Hier is weinig aan te doen. U kunt een koortslip proberen te voorkomen door de lippen vet te houden en in de zon een lippenbalsem met UV-filter te gebruiken.

Het virus is alleen besmettelijk als u een koortslip heeft, vanaf de eerste tinteling, totdat de zweertjes verdwenen zijn. U kunt anderen met het virus besmetten door aanraking van de plek, bijvoorbeeld door zoenen of knuffelen, maar ook door bijvoorbeeld gezamenlijk gebruik van handdoeken of bestek.

Behandeling
Een koortslip gaat vanzelf weer over binnen 10 dagen. U kunt de plekken verzachten met zinksulfaat- of zinkoxidecrème. Het effect van penciclovircrème is gering tot afwezig. Een virusremmer heeft bij koortslip maar een gering effect en werkt vaak zelfs helemaal niet.

Een andere nadeel van penciclovircrème is dat u het 8 tot 9 keer per dag moet aanbrengen.

Wilt u toch een virusremmer gebruiken? Dan adviseert men meestal aciclovircrème, omdat u dat 5 keer per dag moet aanbrengen.

Wel schrijven artsen tabletten met virusremmers voor aan mensen die er heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen.

Werking
Penciclovir voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt. Met penciclovircrème kunt u proberen de koortslip iets sneller te laten overgaan. De crème is echter niet bij iedereen even effectief. Hij voorkomt ook niet dat de koortslip later weer terugkeert. Penciclovir kan het virus niet doden. Er blijven daardoor altijd virussen in de gezichtszenuwen, die opnieuw klachten kunnen geven.

Effect
De werking begint direct. Hoe eerder u ermee begint, hoe beter het werkt. Houd er echter rekening mee dat de crème maar bij een deel van de mensen werkt. Bij een groot deel van de mensen is de crème niet of nauwelijks effectief. Dat komt doordat penciclovir de plek waar het virus zit, niet goed bereikt.

Lees meer over koortslip

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Een branderig of stekend gevoel of gevoelloosheid. De behandelde plek kan jeuken, uitdrogen en gaan schilferen. Neem contact op met uw arts als na een paar dagen gebruik de verschijnselen niet afnemen, maar juist verergeren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van de crème. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidreactie met blaren en zwelling. Waarschuw altijd een arts zodra u huiduitslag bemerkt. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst. Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor deze crème. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Breng de crème op de aangedane plekken aan.
 • Vermijd contact van de crème met de mondholte en de ogen. De crème kan slijmvliezen namelijk makkelijk irriteren.
 • Was na elke toepassing de handen goed. Zo voorkomt u dat zowel de crème als het virus zich verspreiden. U kunt het virus namelijk via uw vingers op uzelf of op anderen overdragen. Blijf verder zo veel mogelijk van de aangedane plek af en zorg ook dat anderen niet in aanraking met de plek komen. Dus niet kussen of knuffelen met baby's.

Wanneer?
Begin met smeren zodra de eerste verschijnselen, zoals tinteling, zich voordoen. Dat is het moment waarop het virus nog aan het groeien is.

Hoe lang?
Een kuur duurt 4 dagen. Start tijdig met de kuur, onderbreek hem niet en maak hem helemaal af, ook als de koortslip minder is geworden, anders is de kans dat u er baat bij heeft erg klein.

Merkt u na afloop van de kuur geen effect, en keert de koortslip regelmatig terug, dan is het raadzaam uw arts te raadplegen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Haal de vergeten behandeling alsnog zo snel mogelijk in. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Sla dan de vergeten behandeling over en hervat uw normale schema. Een dubbele hoeveelheid smeren heeft geen zin.

Probeert u zich aan het schema te houden. Alleen bij regelmatig smeren heeft u kans dat de crème effect heeft.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken, alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik penciclovir gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u beter aciclovir gebruiken. Met aciclovir is namelijk meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Het is beter de kuur volledig af te maken. Een kuur duurt 4 dagen. Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval contact op met uw arts.

Onder welke namen is penciclovir verkrijgbaar?

De werkzame stof penciclovir zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Penciclovir is sinds 1997 internationaal op de markt. Voor gebruik bij een koortslip is het in een crème zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Fenistil penciclovir.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 03-10-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

penciclovir is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!