Epianal

Epianal

Werkzame stof: polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien.

Trefwoord
naar medicijnen

polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien

vergroot
terug naar boven

Wat doet polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien en waarbij gebruik ik het?

Polidocanol werkt licht jeuk- en pijnstillend. Het wordt gebruikt bij aambeien.

Aambeien

 • Voor de anus

Aambeien zijn uitstulpingen van de binnenbekleding van de anus. Normaal sluit deze binnenbekleding de anus lekdicht af, maar bij aambeien 'zakt het uit' en kan het naar buiten komen.

Verschijnselen
U merkt een aambei aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed sluit, zodat weglekkend vocht de huid van de anus irriteert. U ziet vaak ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.

De aambei kan aan de binnenkant van de anus zitten, maar ook naar buiten komen. U voelt dan een knobbel aan de buitenkant van de anus. Is de knobbel niet meer naar binnen te duwen en erg pijnlijk, dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts. Heeft u last van voortdurend bloedende aambeien, raadpleeg dan ook uw arts.

Oorzaak
Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel, zodat zij sneller aambeien krijgen.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Zie hiervoor ook de zelfzorginformatie over aambeien op deze site.

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Heeft u harde ontlasting of bent u verstopt, gebruik dan een dieet met veel vezels en drink veel vocht (anderhalf tot twee liter per dag) om de ontlasting zachter te maken. Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel gebruiken, zoals lactulosestroop.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.
 • Gebruik zacht toiletpapier of een natte washand om de anus schoon te maken. U kunt ook met warm water spoelen. Gebruik liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren.
 • Draag katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging van de huid.
 • Krab niet, dit verergert de jeuk en irritatie.

De aambei  moet vervolgens vanzelf genezen.

Bij irritatie van de huid rond de anus kunt u zinksulfaat vaselinecrème smeren. Heeft u vooral veel last van jeuk en pijn, dan kunt u lidocaïne vaselinecrème gebruiken. Er zijn ook zetpillen voor aambeien.

Zetpillen werken minder goed dan een crème doordat de werkzame stoffen vaak te hoog in de darm terechtkomen en ze eigenlijk dicht bij de sluitspier hun werk moeten doen. Als u voornamelijk last heeft van jeuk en irritatie is een crème geschikter.

Effect
Polidocanol met oleaatnatrium-crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus en werkt licht jeuk- en pijnstillend. De werking begint direct. Het kan echter wel 2 weken duren voordat uw klachten geheel verdwijnen. Is het dan nog niet over, dan is het raadzaam uw arts te raadplegen.

Lees meer over aambeien

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn zelden bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Branderig en warm gevoel.
 • Huidirritatie. Raadpleeg uw arts als de irritatie en jeuk aanhouden.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan verergering van de jeuk, aan galbulten of aan zwelling. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.


Hoe?

 • Crème: maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen. Smeer de crème dun op de huid rond en in de anus. U kunt hiervoor een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek.

Wanneer?
Gebruik de crème 's ochtends en 's avonds en na elke ontlasting.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang u het nodig heeft. Neem contact op met uw arts als u na 2 weken nog steeds klachten heeft.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Gebruik het medicijn als u het nog nodig heeft.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Wel is het verstandig te zorgen voor vezelrijke voeding. Dit maakt de ontlasting zachter, zodat u minder hoeft te persen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten en fruit.

Mag ik polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Onder welke namen is polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien verkrijgbaar?

De werkzame stof polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

De combinatie polidocanol met oleaatnatrium is sinds 1961 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Epianal in een crème.

Een andere naam voor polidocanol is lauromacrogol 400.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 07-11-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

polidocanol met oleaatnatrium bij aambeien is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!