proguanil

proguanil

Trefwoord
naar medicijnen

proguanil

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over proguanil

 • Proguanil doodt malariaparasieten.
 • Om malaria te voorkomen. Vaak in combinatie met andere malariamedicijnen.
 • Neem proguanil in bij of net na een maaltijd. U heeft dan minder kans op maagpijn en misselijkheid.
 • Begin op de dag dat u aankomt in het malariagebied. Slik het medicijn elke dag. Ga hiermee door tot 4 weken nadat u weer weg bent uit dit gebied.
 • Maak de hele kuur af.
 • Doe ook altijd uw best om muggenbeten te voorkomen (bedekkende kleding, DEET, klamboe).

Wat doet proguanil en waarbij gebruik ik het?

Proguanil is een malariamiddel. Het doodt de malariaparasieten in de lever.

Artsen schrijven het voor ter voorkoming van malaria.

Malaria

Oorzaak
Bij reizen naar, of verblijf in, de tropen moet u rekening houden met malaria. Malaria ontstaat door besmetting met een parasiet. Deze parasiet komt via de steek van een besmette mug in het bloed.

Een groot deel van de muggen in tropische landen is besmet met de malariaparasiet. De parasieten nestelen zich eerst in de lever. Als ze het volwassen stadium bereiken, verhuist een deel van deze parasieten naar de rode bloedcellen. In de rode bloedcellen ontwikkelen de parasieten zich verder, waardoor de rode bloedcellen kapot gaan. Dit veroorzaakt de malaria-aanval. De parasieten die in de lever zijn achtergebleven, kunnen weken tot maanden later op dezelfde manier een nieuwe malaria-aanval veroorzaken.
 
Verschijnselen
Als de parasiet in de rode bloedcellen zit ontstaat koorts. U merkt malaria dan ook aan een grieperig gevoel, gevolgd door koude rillingen en koortspieken.

Er bestaan verschillende soorten malariaparasieten. Het ziekteverloop is afhankelijk van de soort parasiet. Malaria tropica komt het meest voor en verloopt het hevigst. Deze wordt veroorzaakt door de malariasoort falciparum. Malaria tertiana (‘derdedaagse koorts’) en malaria quartana (‘vierdedaagse koorts’) verlopen iets milder. Bij de derdedaagse koorts kan de malariaparasiet achterblijven in de lever en maanden tot jaren later alsnog een malaria-aanval veroorzaken.

Malaria voorkómen (profylaxe)
U kunt malaria voorkomen met een combinatie van malariatabletten en beschermende maatregelen tegen muggenbeten.

 • Draag na zonsondergang bedekkende kleding, dus een lange broek, lange mouwen, sokken en dichte schoenen.
 • Smeer op de onbedekte huid, zoals gezicht, handen en enkels, een insectenwerende lotion. Middelen die DEET bevatten hebben het beste effect.
 • Slaap ’s nachts onder een klamboe. Bij voorkeur één die is geïmpregneerd met een insectenwerend middel.

Welke soort malariatablet voor u het geschiktst is om malaria te voorkomen, hangt af van het gebied waar u naar toe gaat, hoelang en hoe primitief u er verblijft. Het hangt ook af van uw persoonlijke omstandigheden, zoals zwangerschap of de aanwezigheid van chronische ziekten. U krijgt hier advies over van uw reisorganisatie, huisarts, apotheek of de GGD.

Proguanil kan alléén gebruikt worden, of in combinatie met andere malariamiddelen, zoals chloroquine of atovaquon. De werking van proguanil begint na enkele uren. U begint met innemen op de dag van aankomst in het malariagebied. Vervolgens neemt u elke dag ’s ochtends en ’s avonds één dosis.

Lees meer over malaria

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree en verstopping. Neem dit medicijn daarom in tijdens of vlak na het eten of met wat voedsel.
 • Haaruitval.
 • Blaren in de mond en keel en een pijnlijke mond. Dit treedt vooral op bij hoge doseringen en verdwijnt weer na stoppen van het gebruik.
 • Bloedarmoede, vooral als u ook een verminderde nierfunctie heeft. Bent u extreem moe: raadpleeg dan een arts. Bent u van negroïde afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied, dan kán het zijn (maar dat hoeft niet) dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie). Dit medicijn kan bij u een ernstige bloedafwijking veroorzaken. Zodra u klachten krijgt als vermoeidheid of duizeligheid, staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek!
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan jeuk, roodheid van de huid of galbulten. In zeldzame gevallen ontstaat er opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid of flauwvallen. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor proguanil. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of daarop lijkende medicijnen niet opnieuw krijgt.
 • Galstuwing. U kunt dit merken aan een gele verkleuring van de huid en het oogwit (geelzucht), donkergekleurde urine en jeuk. Waarschuw dan een arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Innemen met een half glas water. Voor jonge kinderen kunt u de tabletten eventueel breken en mengen met melk, jam of vruchtensap.

Wanneer?
Neem dit medicijn bij of net na een maaltijd. U heeft dan minder kans op maagpijn en misselijkheid.

Gebruikt u het medicijn twee keer per dag? Verdeel de twee doses per dag zo goed mogelijk over de dag, bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds na het eten.

Hoe lang?

 • Als u dit middel alléén gebruikt, of in combinatie met chloroquine: u begint meestal met innemen op de dag van aankomst in het malariagebied. Soms begint u al 2 dagen voordat u aankomt in het malariagebied. Vervolgens gebruikt u het elke dag tot en met 4 weken na het verlaten van het malariagebied.
 • Als u dit middel in combinatie met atovaquon gebruikt: u begint meestal 1 of 2 dagen voor aankomst in het malariagebied. Vervolgens gebruikt u het elke dag tot ten minste 7 dagen na het verlaten van het malariagebied.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: neem de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in. Neem geen dubbele dosis.

Bent u meer dan één dosis vergeten? Neem zo snel mogelijk een dosis in en ga verder met het schema. Bedenk wel dat u nu minder beschermd bent tegen malaria.

Beschermende maatregelen om muggenbeten te voorkomen, zijn dan extra belangrijk. Let ook op verschijnselen die op malaria kunnen wijzen, zoals koortspieken en koude rillingen. Waarschuw dan direct een arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik proguanil gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden. Of dat een ander medicijn geschikter is.
Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken. Overleg met uw arts als u levercirrose heeft.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U moet de kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de kans groot dat u alsnog last krijgt van een infectie met de malariaparasiet.

Stop wel als u een allergische reactie of ernstige bijwerkingen krijgt van het medicijn. Neem in dat geval direct contact op met een arts.

Onder welke namen is proguanil verkrijgbaar?

De werkzame stof proguanil zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Proguanil is sinds 1946 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Paludrine.

Proguanil is ook op recept verkrijgbaar in een combinatie met atovaquon, een ander malariamiddel, onder de merknamen Malarone en Malarone Junior.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 05-09-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

proguanil is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

15 December 2015

Na enkele weken pillen slikken in India werd ik onmiddellijk na het innemen misselijk en moest ik meteen overgeven; daarna voelde ik me prima. Bij een volg...

22 December 2014

Vaak reageren alleen mensen op deze sites als ze wel bijwerkingen hebben gehad. Dus bij deze: ik heb samen met mijn 17 medereizigers nergens last van gehad...

26 August 2006

direct na het innemen misselijk gevoel dat ca 2 uur aanhoudt; komt smorgen en savonds voor; gedurende de 7 weken dat ik dit slikte

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!