ranitidine bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

ranitidine bij kinderen

Melding over ranitidine

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft op 4 oktober 2019 besloten tot een terugroepactie van een aantal medicijnen met ranitidine. Uw apotheker zal controleren welk merk u of uw kind gebruikt en bij u aangeven of het nodig is om het terug te brengen naar de apotheek.

Meer informatie

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Ranitidine is een maagzuurremmer. Het behoort tot de H2-blokkers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Kinderen kunnen ranitidine gebruiken bij:

 • maagklachten;
 • maag- of darmzweer.

Maagklachten

Er zijn verschillende soorten maagklachten. Het meest komen voor brandend maagzuur, pijn in de bovenbuik en oprispingen. Soms gaat dit samen met misselijkheid of een zure adem.

Brandend maagzuur
Brandend maagzuur merkt het kind aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt het kind vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of als er  wondjes op het maagslijmvlies zitten, kan uw kind last krijgen van dit zuur.

Oprispingen (refluxklachten)
Bij oprispingen sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag niet goed, waardoor een deel van de zure maaginhoud naar boven komt. Vooral als uw kind ligt of voorover buigt. Het maagzuur kan de slokdarm irriteren. Dit is vooral te merken aan een flinke pijn hoog in de buik of achter het borstbeen.          

Refluxklachten komen bij baby’s vrij vaak voor. Bij hen is het klepje tussen de slokdarm en de maag nog in ontwikkeling, waardoor het niet goed sluit. Refluxklachten zijn bij baby’s meestal onschuldig. Het klepje ontwikkelt zich tijdens het eerste levensjaar. In de meeste gevallen heeft uw kind na het eerste levensjaar weinig of geen klachten meer.

Bij jongeren kunnen maagklachten soms ontstaan door bepaalde eetgewoonten (te veel, te vet, te snel), overmatig gebruik van koffie zoals in ‘energy drinks’ of alcohol. Ook sigaretten en stress kunnen maagklachten veroorzaken.

Behandeling
Als uw kind maagpijn (pijn in de bovenbuik) heeft, ga dan naar uw huisarts.

Soms helpt het de eetgewoonten aan te passen. Laat uw kind bijvoorbeeld regelmatig kleine hoeveelheden eten en drinken. Vermijd voedsel en drank waar het kind snel last van krijgt, zoals voedsel met scherpe kruiden. Denk bij jongeren ook aan het stoppen met roken en het vermijden van alcohol.

Ook sommige medicijnen die uw kind gebruikt kunnen maagklachten geven. Overleg met de arts als u denkt dat de maagklachten door medicijnen komen.

Lees meer over maagklachten

Maagzweer en darmzweer

Kinderen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

Oorzaak
Het slijmvlies beschermt de maagwand. Bij een maag- of darmzweer is er een wondje in dit slijmvlies. Hierdoor kan maagzuur de maagwand irriteren en kunnen zweren ontstaan.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

 • een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan in de maagwand gaan zitten. Het irriteert op den duur het maagslijmvlies, waardoor er een zweertje kan ontstaan.  Meestal wordt dan een combinatie van antibiotica en een ander maagzuurremmend medicijn gegeven, zoals omeprazol.  
 • ook bepaalde medicijnen kunnen het maagslijmvlies irriteren. Bijvoorbeeld ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac) en bijnierschorshormonen (corticosteroïden, zoals prednisolon).
 • al lange tijd te veel maagzuur in de maag. Dit gebeurt weleens bij jongeren die roken. 
 • na bijvoorbeeld een grote operatie of verwonding, kunnen maagzweren ontstaan door stress. Dit wordt ook wel stress-ulcera genoemd. Ranitidine kan uit voorzorg worden gegeven om deze maag- of darmzweren door stress te voorkomen.   
Lees meer over maagzweer en darmzweer

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat ranitidine wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 3 jaar met maagklachten;
 • kinderen vanaf 3 jaar met een maag- of darmzweer.

Ranitidine is bij deze ziektes en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant ranitidine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is en dat kinderen het mogen gebruiken.

Er is ook onderzoek gedaan naar ranitidine bij:

 • kinderen jonger dan 3 jaar met maagklachten;
 • kinderen jonger dan 3 jaar met een maag- of darmzweer;
 • kinderen ter voorkoming van een maag- of darmzweer door stress;
 • kinderen met een maag- of darmbloeding.

Deze ziektes en leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt ranitidine te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts ranitidine ook voor bij kinderen met deze ziektes en leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Ranitidine remt de aanmaak van maagzuur.
Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het laagje huid met slijm van de maag (maagslijmvlies) genezen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

 • Maagklachten: uw kind merkt binnen enkele dagen dat het minder last heeft van de maag.
 • Maagzweer en darmzweer: uw kind merkt binnen enkele dagen dat het minder last heeft van de maag. Het kan echter 4 tot 8 weken duren voor een zweer is genezen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Tabletten: laat uw kind de tablet innemen met een half glas water.
  • Heeft uw kind er moeite mee de tablet heel door te slikken? Bekijk dan het instructiefilmpje 'Slikken van medicijnen'. Hierin kunt u zien hoe een kind de tablet het beste in kan nemen.
  • Als uw kind moeite heeft met slikken, mag u de tablet in een half glas water uit elkaar laten vallen. Dit kan enkele minuten duren. Roer de vloeistof om voordat uw kind het opdrinkt. Spoel het glas daarna om met een beetje water en laat uw kind zo ook achtergebleven tablet restjes opdrinken.
  • U mag de tablet ook fijnmaken tussen twee lepels en met wat vla of appelmoes aan uw kind geven.
  • Blijft uw kind problemen houden met het innemen van het medicijn? Vraag dan aan de arts of apotheker of er een andere toedieningsvorm is die uw kind gemakkelijker kan innemen.
 • Bruistabletten: laat de tablet uiteen vallen in een glas water. Laat de tablet helemaal uitbruisen. Zorg dat uw kind het glas volledig leegdrinkt.
 • Drank: meet de juiste hoeveelheid drank af in een maatbekertje. Laat uw kind het maatbekertje leegdrinken en spoel het bekertje om. Heeft u voor uw baby een doseerspuit gekregen? Trek de juiste hoeveelheid drank op in een doseerspuit. Spuit de vloeistof dan voorzichtig en langzaam in de wangzak van uw baby.
 • Injecties: deze worden toegediend door een arts of verpleegkundige.

Wanneer?

 • Gebruikt uw kind dit medicijn 1 keer per dag? Als het kind vooral 's nachts klachten heeft, kunt u het medicijn het beste na het avondeten geven. Bovendien is 's nachts de aanmaak van maagzuur het grootst, zodat het kind dan het meest profijt heeft van de zuurremmende werking.
 • Gebruikt uw kind dit medicijn 2 keer per dag? Laat het kind dit medicijn dan innemen 's ochtends na het ontbijt en 's avonds na de avondmaaltijd of voor het gaat slapen.
 • Heeft uw kind voornamelijk klachten tijdens het eten? Laat het kind dit medicijn dan 1 uur voor de maaltijd innemen.

Hoelang?
Hoelang uw kind het medicijn kan gebruiken hangt af van de ziekte.

 • Bij een maag- of darmzweer duurt de behandeling 4 tot 8 weken.
 • Soms schrijft de arts het medicijn meerdere maanden voor om te voorkomen dat de zweer terugkomt.

Gebruikt uw kind het medicijn als maagbeschermer bij ontstekingsremmende pijnstillers of bijnierschorshormonen? Uw kind moet ranitidine blijven gebruiken zolang het deze medicijnen slikt.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over ranitidine bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en een langzame hartslag. Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt. Deze bijwerkingen gaan meestal over als het lichaam van het kind aan het medicijn gewend is. Laat uw kind langzaam opstaan en laat het zitten of liggen bij duizeligheid. Als uw kind hier na enkele weken nog steeds last van heeft, moet u de arts raadplegen.
 • Meer kans op infecties in de maag of darmen. Dit merkt u aan braken, diarree, buikkramp, koorts en slechte eetlust. Raadpleeg uw arts als uw kind hier last van heeft. Let erop dat het kind niet uitdroogt. Zorg dat het kind voldoende drinkt. Merkt u dat uw kind te veel vocht verliest? Neem dan contact op met de arts. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.
 • Problemen met de ademhaling of een longontsteking, vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar. Neem bij benauwdheid, hoesten, pijn op de borst of koorts contact op met uw arts. Het is niet bekend hoe vaak dit voorkomt.
 • Leverziekte of bloedafwijkingen. Waarschuw de arts bij een of meer van de volgende verschijnselen bij het kind: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, een gele kleur van de huid en oogwit, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.
 • Sepsis. Dit is een hevige reactie van het lichaam op een infectie met bacteriën, virussen of schimmels. U merkt het aan beven, koude rillingen, koorts, ziek voelen, In de war zijn (verwardheid), misselijkheid, braken en diarree. Waarschuw direct uw arts. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.
 • Bewegingsstoornis aan een kant van het lichaam. Het kind maakt dan heftige slingerende bewegingen van de armen of benen. Neem direct contact op met de arts als u dit merkt. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Ranitidine is voor kinderen te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • bruistabletten;
 • drank;
 • injectie.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij ranitidine bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 08-10-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

ranitidine bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!