Veklury

Veklury

Werkzame stof: Remdesivir infuus

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof Remdesivir infuus.

Trefwoord
naar medicijnen

Remdesivir infuus

Tijdelijke goedkeuring remdesivir

Sinds 25 juni 2020 hebben de Europese medicijnautoriteiten het medicijn remdesivir tijdelijk goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19 (corona). Remdesivir is tijdelijk goedgekeurd, omdat nog niet alle informatie bekend is. De informatie die wel bekend is, is positief. Daarom is remdesivir goedgekeurd voor 1 jaar. Daarna wordt het opnieuw beoordeeld.

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over Remdesivir infuus

 • Remdesivir zorgt ervoor dat u sneller beter wordt van COVID-19 (corona).
 • Bij een ernstige infectie met het coronavirus (COVID-19). U krijgt dit medicijn als u in het ziekenhuis ligt met een longontsteking en extra zuurstof nodig heeft.
 • Uw arts of verpleegkundige geeft u dit medicijn via een infuus. U gebruikt dit medicijn 5 tot 10 dagen.
 • Schade aan uw lever. Vaak merkt u hier niks van. Uw arts zal daarom voor en tijdens het gebruik van dit medicijn controleren hoe het met uw lever gaat. Uw arts neemt hiervoor bloed af.
 • U kunt ook last krijgen van hoofdpijn, misselijk gevoel en huiduitslag. Wilt u pijnstiller gebruiken tegen de hoofdpijn? Dan kunt u het best kiezen voor paracetamol.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt.

Wat doet Remdesivir infuus en waarbij gebruik ik het?

Remdesivir is een virusremmer. Het zorgt ervoor dat het coronavirus SARS-CoV-2 zichzelf niet kan kopiëren. Hierdoor stijgt het aantal coronavirussen minder snel.

Artsen schrijven het voor aan ernstig zieke COVID-19 (corona) patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen.

Infecties met virussen

 • Bij een infectie

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Coronavirussen leven in de neus en de keel. Ze kunnen zich verspreiden van mens tot mens door bijvoorbeeld hoesten, niezen of door te zoenen.

Verschijnselen 
Bij een groot deel van de besmette mensen verloopt deze ziekte zonder ernstige verschijnselen. Maar vooral bij mensen met een verminderde afweer, zoals ouderen en langdurig zieken, kan dit ernstig verlopen. Deze mensen kunnen een longontsteking krijgen en hieraan overlijden.

Verschijnselen die veel voorkomen:

 • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn;
 • hoesten;
 • benauwdheid;
 • koorts;
 • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

Heeft u een van deze klachten? Laat u zich dan testen. Wilt u meer weten over het testen op COVID-19? Kijk dan op de website van het RIVM.

Behandeling
Remdesivir wordt gebruikt bij ernstig zieke COVID-19 patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen. Deze patiënten kunnen sneller herstellen door dit medicijn. Artsen geven remdesivir niet aan minder zieke COVID-19 patiënten. 

Er bestaat op dit moment nog geen vaccin tegen het coronavirus.

Effect
Remdesivir kan ervoor zorgen dat u sneller beter wordt. Ook kan het de kans verlagen dat u aan COVID-19 overlijdt. Ernstig zieke COVID-19 patiënten die dit medicijn gebruiken liggen gemiddeld 4 dagen korter in het ziekenhuis.

Lees meer over infecties met virussen

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Niet alle bijwerkingen zijn nog bekend. U wordt tijdens het gebruik van dit medicijn extra gecontroleerd.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Leverschade. Uw arts zal uw leverwaarden vóór en tijdens het gebruik van dit medicijn regelmatig controleren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn. Heeft u een pijnstiller nodig tegen de hoofdpijn? Dan is paracetamol de eerste keus.
 • Misselijk gevoel.
 • Huiduitslag.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Ook kunt u griepachtige verschijnselen krijgen zoals koorts, hoesten, rillen en zweten. Uw arts zal u goed in de gaten houden tijdens het gebruik van dit medicijn. Waarschuw direct uw arts als u een van de overgevoeligheidsklachten merkt.
 • Maagdarmklachten, zoals overgeven, opgeblazen gevoel, vol gevoel na weinig eten, zuurbranden en bloedverlies uit uw poepgat (anus). Deze klachten gaan meestal vanzelf over. Raadpleeg uw arts als deze klachten niet overgaan.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Dit medicijn moet onder toezicht van een arts of verpleegkundige in een ziekenhuis worden gegeven.

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige zal het infuus geven. Het infuus duurt een half uur tot 2 uur.

Hoelang?
U gebruikt dit medicijn 5 tot 10 dagen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Dit is niet van toepassing.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Autorijden is meestal niet van toepassing bij COVID-19 patiënten die ernstig ziek zijn. Ook is er nog weinig bekend of u met dit medicijn veilig kunt autorijden. Overleg met uw arts.

alcohol?
Alcohol irriteert de slijmvliezen van maag en darmen. Het vergroot daardoor de kans op bijwerkingen op uw maag en de darmen. Gebruik daarom liever geen alcohol tijdens het gebruik van dit medicijn en zolang u last heeft van uw maag en darmen.

alles eten?
Er is nog weinig bekend of u alles mag eten en drinken met dit medicijn. U wordt tijdens de periode dat u in het ziekenhuis ligt en u dit medicijn gebruikt extra gecontroleerd. Merkt u bijwerkingen na het eten of drinken van sommige voedsel? Geef dit dan door aan uw arts.

Mag ik Remdesivir infuus gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn tot nu toe geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Uw arts beoordeelt of u (eerder) kunt stoppen met dit medicijn.

Onder welke namen is Remdesivir infuus verkrijgbaar?

De werkzame stof Remdesivir infuus zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Remdesivir is sinds 25 juni 2020 tijdelijk goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Na 1 jaar wordt dit medicijn opnieuw beoordeeld.
Remdesivir is op recept verkrijgbaar in infuus onder de merknaam Veklury.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 20-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Remdesivir infuus is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!