roxitromycine

roxitromycine

Trefwoord
naar medicijnen

roxitromycine

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over roxitromycine

 • Roxitromycine remt de groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij luchtweg infecties, zoals van longen, middenoor en keel. En bij huidinfecties en de geslachtsziekte chlamydia.
 • Neem de tablet in met een half glas water. Doe dit op een lege maag (dit is een half uur voor het eten). Voedsel vermindert namelijk de opname van roxitromycine in het lichaam.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, huiduitslag, misselijkheid, buikpijn en diarree. Raadpleeg uw arts als u veel klachten heeft.
 • De kuur duurt meestal tussen de 7 tot 10 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want er kunnen nog bacteriën over zijn.

Wat doet roxitromycine en waarbij gebruik ik het?

Roxitromycine is een macrolide-antibioticum. Macrolide-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (keelpijn door keelontsteking, longontsteking, middenoorontsteking), huidinfecties (steenpuisten, krentenbaard en wondroos) en de geslachtsziekte chlamydia.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Roxitromycine remt de groei van veel soorten bacteriën. Na inname verspreidt dit medicijn zich via het bloed over uw lichaam. Het komt bijna overal in het lichaam terecht. Het kan dus bij allerlei infecties worden gebruikt, als de bacterie gevoelig is voor roxitromycine.

Roxitromycine wordt vooral gebruikt bij infecties van longen, keel, middenoor, huid en geslachtsorganen.

Effect
De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
 

Lees meer over infecties met bacteriën

Luchtweginfecties

 • Bij een infectie

Roxitromycine kan worden gebruikt bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals keelontsteking, middenoorontsteking en longontsteking.

Kijk voor meer informatie bij Keelpijn, Longontsteking en Middenoorontsteking.

Lees meer over luchtweginfecties

Keelpijn

 • Bij pijn

Keelpijn is meestal het gevolg van irritatie van de keel, bijvoorbeeld door verkeerd stemgebruik of sigarettenrook. Ook een virus kan de keel infecteren en dan keelpijn veroorzaken. Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over.

Soms is een infectie met bacteriën de oorzaak van de keelpijn. Als de keelpijn niet vanzelf wegtrekt en u ernstig ziek bent van de keelontsteking, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal schrijft de arts niet roxitromycine, maar een ander antibioticum voor, zoals feneticilline, fenoxymethylpenicilline of azitromycine. Als deze niet helpen of niet gebruikt kunnen worden, kan de arts roxitromycine voorschrijven.

Effect
De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over keelpijn

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en vaak bent u benauwd.

Behandeling
Meestal schrijft de arts niet roxitromycine, maar een ander antibioticum voor, zoals amoxicilline, azitromycine of doxycycline. Als deze niet helpen of niet gebruikt kunnen worden, kan de arts roxitromycine voorschrijven.

Effect
De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over longontsteking

Middenoorontsteking

Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Meestal is een verkoudheidsvirus de oorzaak. Soms is een bacterie de oorzaak van de ontsteking.
Het virus of de bacterie kan via het gangetje tussen het middenoor en de neus en keel het middenoor binnenkomen en daar een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen
Doordat het middenoor is ontstoken en het slijmvlies is opgezwollen, kan het gangetje tussen middenoor en neus en keel verstopt raken. Hierdoor lopen het pus en het slijm niet goed weg naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts of een loopoor.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. Een antibioticum is dan niet nodig. Bovendien is in de meeste gevallen een virus de veroorzaker van de infectie. Een antibioticum helpt daar niet tegen.

Als de middenoorontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, en als u veel pijn heeft, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal schrijft de arts dan een ander antibioticum voor, zoals penicilline. Voor roxitromycine wordt de bacterie snel ongevoelig.

Effect
De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
 

Lees meer over middenoorontsteking

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem, doorligwonden, bijt- of snijwonden kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Vooral mensen met diabetes, mensen met een verminderde doorbloeding van de benen en mensen met een verminderde weerstand hebben sneller een huidinfectie.

Verschijnselen
Bij een huidinfectie wordt de huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid. Soms krijgt u koorts en voelt u zich ziek.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf-­ of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de geïnfecteerde huid goed te wassen en te ontsmetten. Het lichaam ruimt zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.

Als de infectie diep in of onder de huid zit, kan de arts een antibioticum voorschrijven. Roxitromycine kan worden gebruikt bij steenpuisten, krentenbaard en wondroos.

Lees meer over huidinfectie

Steenpuist

Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje ontstoken raakt met een bacterie. Het pus in het haarzakje hoopt zich op en zorgt voor een pijnlijke puist. Steenpuisten zitten vooral in de oksel of de lies, op de bil, in de nek, in het gezicht of in de neus.
Meestal breekt de steenpuist binnen een week open. Dan komt de pus er vanzelf uit en kan de huid genezen.

Behandeling
Ga met een steenpuist in het gezicht altijd naar uw arts. Laat een steenpuist met rust. Raak hem niet aan.
U kunt de (doorgebroken) steenpuist en de huid er omheen ontsmetten met povidon-jodium. U voorkomt zo dat de bacterie zich verspreidt en er nieuwe steenpuisten ontstaan. Als de steenpuist niet overgaat of in het gezicht zit, zal de arts meestal een antibioticum om in te nemen voorschrijven, zoals flucloxacilline. Als u geen flucloxacilline mag gebruiken, vanwege allergie, kan de arts u een ander antibioticum voorschrijven, bijvoorbeeld roxitromycine.

Effect
De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over steenpuist

Krentenbaard

Verschijnselen
Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen rond de leeftijd van 5 tot 7 jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Het wordt ook wel impetigo genoemd. Krentenbaard is zeer besmettelijk.

Verschijnselen
Bij krentenbaard infecteren bacteriën de huid rond mond en neus, soms ook op armen en benen. Er vormen zich jeukende rode blaasjes met gele korsten. Indien u veel plekken heeft, kunt u ook koorts en opgezette klieren krijgen in de hals, oksels of liezen.

Behandeling
Meestal schrijven artsen in dat geval een antibioticumzalf voor. Wanneer de infectie erg uitgebreid is en u koorts heeft, kan de arts een antibioticum om in te nemen voorschrijven, zoals flucloxacilline. Als u geen flucloxacilline mag gebruiken, vanwege allergie, kan de arts u een ander antibioticum voorschrijven, bijvoorbeeld roxitromycine.

Effect
De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over krentenbaard

Wondroos

Wondroos wordt ook wel belroos of erysipelas genoemd. Het is een plotseling opkomende ontsteking diep in de huid, veroorzaakt door een bacterie.

Verschijnselen
De ontsteking zit vaak in en rond een zwakke plek in de huid, zoals een wond, een doorligplek of een insectenbeet. De ontstoken plek is rood, dik, warm en pijnlijk. Bovendien kunt u zich flink ziek voelen, met koorts, koude rillingen, misselijkheid en hoofdpijn.

Behandeling
De bacterie die wondroos veroorzaakt, wordt meestal bestreden met een antibioticum, bijvoorbeeld flucloxacilline. Als u geen flucloxacilline mag hebben vanwege allergie, schrijft de arts een ander antibioticum voor, bijvoorbeeld roxitromycine.

Effect
De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over wondroos

Chlamydia

De chlamydia-infectie is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Verschijnselen
Vaak merkt u niet dat u een chlamydia-infectie hebt. Een enkele keer ontstaan pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Vrouwen kunnen afscheiding merken of tussentijds bloedverlies. Mannen hebben soms ook pijn in de zaadballen.
Bij vrouwen kan een onbehandelde chlamydia-infectie opstijgen naar de eierstokken en baarmoeder. Bij mannen naar de prostaat en de zaadballen. Het is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid.

Oorzaak
U kunt door seksueel contact besmet raken met de bacterie die chlamydia veroorzaakt.

Behandeling
Bij een chlamydia-infectie schrijven artsen meestal een eendaagse kuur met het antibioticum azitromycine voor. Als u azitromycine niet kunt gebruiken, kan de arts een ander antibioticum voorschrijven, bijvoorbeeld roxitromycine.

Lees meer over chlamydia

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, brandend maagzuur en diarree. Zeer zelden braken, verstopping en winderigheid.
  Zeer zelden ontstaat een ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts. Waarschuw dan een arts.
  Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.
 • Duizeligheid en hoofdpijn. Als u hier veel last van blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
 • Huiduitslag, rode vlekken op de huid. Dit kan wijzen op overgevoeligheid. Heeft u huiduitslag? Laat uw arts het controleren, zodat deze kan bepalen of het overgevoeligheid betreft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Minder goed kunnen zien of horen, oorsuizen.
 • Smaakverlies, minder reukvermogen. Hierdoor kunt u minder eetlust hebben. Dit trekt vanzelf weer weg na de kuur.
 • Ontstoken slijmvliezen van mond, keel, vagina of anus. Dit is meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit komt omdat het normale evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels is verstoord. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van een wit beslag in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.
 • Psychische klachten, zoals hallucinaties of verwardheid.
 • Draaierig gevoel.
 • Doof of tintelend gevoel in handen of voeten.
 • Hartkloppingen en andere hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kan uw arts een ander antibioticum voorschrijven.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
 • Leveraandoeningen, zoals hepatitis of galstuwing, ontsteking van de alvleesklier. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, hevige pijn boven in de buik, donkere urine, een gele kleur van het oogwit of van de huid of jeuk over het hele lichaam. Waarschuw dan een arts.
 • Minder witte bloedcellen of minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, rode vlekken op de huid, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. U kunt ook last krijgen van bloedingen, paarse vlekjes op de huid, kortademigheid, bloedarmoede en plotseling nierfalen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Neem de tablet in op een lege maag, dit is een half uur voor het eten. Voedsel vermindert namelijk de opname van roxitromycine in het lichaam, waardoor het minder goed werkt.

Neem de tabletten elke dag op hetzelfde tijdstip in, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 1 keer per dag gebruikt, bijvoorbeeld een half uur voor het ontbijt. Als u het 2 keer per dag gebruikt: een halfuur voor het ontbijt en een halfuur voor de avondmaaltijd.

Hoelang?
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 7 tot 10 dagen, soms langer.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem helemaal moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
 • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik roxitromycine gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Medicijnen met een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Bij combinatie met roxitromycine kan een ernstige hartritmestoornis ontstaan. Vooral bij vrouwen of bij mensen die ouder dan 70 jaar zijn of al een hartaandoening hebben. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Mogelijk controleert de arts uw hart met een hartfilmpje. Of schrijft hij een ander medicijn voor. U merkt een hartritmestoornis aan plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Neem direct contact op met uw arts als u dit merkt.
 • Digoxine, een medicijn tegen hartfalen en hartritmestoornissen. Roxitromycine kan de bijwerkingen van digoxine versterken. Overleg hierover met uw arts. Misschien kan deze u een ander antibioticum voorschrijven.
 • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Roxitromycine kan de bijwerkingen van deze medicijnen versterken. Geef door aan uw trombosedienst dat u roxitromycine gebruikt.
 • Buiktyfusvaccin-capsules. Roxitromycine maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met roxitromycine. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
  Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met roxitromycine? Neem dan contact op met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is roxitromycine verkrijgbaar?

De werkzame stof roxitromycine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Roxitromycine is sinds 1989 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Roxitromycine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 12-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!