strontiumranelaat

naar medicijnen

strontiumranelaat

Belangrijk om te weten over strontiumranelaat

 • Strontiumranelaat remt de afbraak van botten en maakt ze steviger.
 • Bij ernstige botontkalking (osteoporose) als andere medicijnen niet mogelijk zijn.
 • Als u dit medicijn gebruikt, heeft u minder kans op botbreuken. U moet het meestal meerdere jaren gebruiken om de botten voldoende stevig te maken.
 • Neem strontiumranelaat 's avonds in voor u gaat slapen. Neem in op een lege maag, minstens 2 uur nadat u heeft gegeten.
 • Strooi de korrels in een glas en vul dit daarna met water. Roer goed tot de korrels zijn verdeeld en drink op.
 • Eet of drink daarna niet meer, behalve kraanwater. Door voedsel neemt de maag dit medicijn minder goed op.
 • U kunt last krijgen van misselijkheid en diarree. Zijn deze klachten ernstig of heeft u hier na enkele maanden nog last van? Overleg dan met uw arts.
 • Krijgt u een dikke, rode, pijnlijke plek op uw been of wordt u plotseling kortademig? Waarschuw dan direct een arts.

Wat doet strontiumranelaat en waarbij gebruik ik het?

Strontiumranelaat stimuleert de botaanmaak en vermindert de botafbraak.

Artsen schrijven het voor bij botontkalking.

Botontkalking

 • Voor de botten

Oorzaken
Door de verminderde aanmaak van oestrogenen na de overgang kunnen de botten brozer worden. Dit heet botontkalking of osteoporose. Hierdoor kunnen makkelijker botbreuken of breuken in de ruggenwervels ontstaan.

U loopt ook kans op botontkalking na een operatieve verwijdering van de eierstokken.

U merkt zelf niet dat u botontkalking heeft. Als uw arts twijfelt of u risico loopt op botontkalking, kan een botdichtheidmeting worden uitgevoerd.

Behandeling
Botontkalking kunt u tegengaan door de botopbouw te stimuleren met lichaamsbeweging, gebruik van voldoende zuivel dat kalk en vitamine D bevat en eventueel extra kalktabletten. Als toch te veel botontkalking optreedt, kan de arts besluiten geneesmiddelen voor te schrijven.

Meestal wordt botontkalking behandeld met geneesmiddelen die bisfosfonaten wordt genoemd. Is dat niet mogelijk, dan kan de arts eventueel strontiumranelaat voorschrijven. De arts mag strontiumranelaat alleen voorschrijven bij vrouwen met ernstige botontkalking en een hoog risico op botbreuken, en bij mannen met een verhoogd risico op botbreuken.

Werking
Strontiumranelaat stimuleert de botaanmaak en vermindert de botafbraak.

Effect
U loopt minder kans op botbreuken en breuken van de ruggenwervels.

Lees meer over botontkalking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid van de huid. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Zeer zelden kan een overgevoeligheidssyndroom optreden. Dit begint vaak met huiduitslag. Verder kunt u last krijgen van koorts, gezwollen klieren en problemen met de lever, nieren en longen. De verschijnselen van deze ernstige bijwerkingen kunnen 3 tot 6 weken na het begin van het gebruik ontstaan. Stop met het gebruik van strontiumranelaat zodra u last krijgt van huiduitslag en neem direct contact op met uw arts. In deze gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor strontiumranelaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
 • Spierpijn of spierkramp, pijn in gewrichten en ledematen. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, verstopping, winderigheid of diarree. Deze bijwerkingen gaan meestal over als uw lichaam aan het middel gewend is. Als u hier na enkele maanden nog steeds last van heeft, raadpleeg dan uw arts.
 • Hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en geheugenverlies.
 • Trombose. Dit kunt u herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. Raadpleeg uw arts als u ooit last heeft gehad van trombose, ook bijvoorbeeld bij een hartaanval, beroerte of longembolie, of als u bedrust moet houden. Het risico op trombose is bij u dan groter. Een ander middel is dan beter voor u.
 • Leverontsteking. Dit is soms te merken aan een gele verkleuring van de huid of het oogwit. Waarschuw dan een arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verwardheid.
 • Droge mond en irritatie van het mondslijmvlies, zoals ontsteking van het tandvlees en zweertjes in de mond.
 • Maagdarmklachten, zoals braken, buikpijn, verstopping en winderigheid.
 • Epileptische aanvallen.
 • Kaalheid.
 • Vreemde gevoelswaarnemingen, zoals kriebelingen, jeuk en tintelingen.

Er is nog niet zo veel ervaring met dit middel, waardoor zeer zeldzame bijwerkingen of bijwerkingen die pas op de lange termijn kunnen optreden mogelijk nog onbekend zijn.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Strooi de korrels in een glas en vul dit glas daarna met water. Roer tot de korrels goed over het water zijn verdeeld en drink de drank daarna op. Als u de drank niet in een keer opdrinkt, roer de drank dan opnieuw door zodat de korrels weer goed zijn verdeeld.

Wanneer?
Neem dit middel 's avonds voor het slapengaan in. Drink geen melk en eet daarna niet meer en zorg dat u minimaal twee uur voor inname ook niet heeft gegeten. (als u bijvoorbeeld om half elf gaat slapen, mag u vanaf half negen niets meer eten). Door voedsel wordt dit middel namelijk minder goed in het lichaam opgenomen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit middel blijft gebruiken, op basis van de resultaten. Meestal is dat meerdere jaren.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U moet dit middel voor de nacht innemen. Bedenkt u het 's nachts: neem de vergeten dosis dan alsnog in. Bedenkt u het de volgende ochtend: sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alchohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Voedingsmiddelen met calcium (kalk) belemmeren de opname van strontiumranelaat in het lichaam. Omdat in veel voedingsmiddelen calcium zit, geldt het advies vanaf 2 uur vóór tot 2 uur ná inname van dit middel niets eten of drinken. Als u in deze periode dorst heeft, kunt u het best gewoon leidingwater drinken.

Het is echter heel belangrijk op de andere tijden van de dag juist wel veel kalkrijke voedingsmiddelen, zoals melk, te gebruiken, omdat kalk nodig is voor de opbouw van de botten.

Mag ik strontiumranelaat gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Niet van toepassing.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. Als u stopt, neemt de kans op botbreuken en de botpijn echter toe. Stop daarom alleen op advies van uw arts!

Onder welke namen is strontiumranelaat verkrijgbaar?

De werkzame stof strontiumranelaat zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Strontiumranelaat is sinds 2004 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Protelos, als zakjes met korrels.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 15-03-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

strontiumranelaat is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

11 December 2009

blaren in en om de mond

11 December 2009

blaren in en om de mond

16 September 2007

extreme vorm van huiduitslag, jeuk, bulten, opgezwollen handen. Kontakt met huisartsenpost en die schrok

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.