Trispan

Trispan

Werkzame stof: triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht.

Trefwoord
naar medicijnen

triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht

vergroot
terug naar boven

Wat doet triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht en waarbij gebruik ik het?

Triamcinolonhexacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen (corticosteroïden). Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Een plaatselijke injectie met triamcinolonhexacetonide wordt gespoten in en rond ontstoken gewrichten (intra-articulair). Aan de te injecteren vloeistof is vaak een snelwerkend verdovingsmiddel toegevoegd om de injectie minder pijnlijk te maken.

Triamcinolonhexacetonide wordt gebruikt bij reumatoïde artritis, vooral bij jeugdreuma, gewrichtspijn en artrose.

Reumatoïde artritis

 • Voor de gewrichten

Verschijnselen
Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Jeugdreuma is een speciale vorm van reuma die voorkomt bij kinderen of jongeren.

Behandeling
Reumatoïde artritis bij volwassenen en jeugdreuma worden meestal behandeld met ontstekingsremmende pijnstillers en  DMARD's, een speciale groep medicijnen die een sterke werking heeft bij reuma en de voortgang van de gewrichtsbeschadiging kan afremmen.

Helpen deze DMARD's onvoldoende en geven één of enkele grote gewrichten ernstige klachten, dan kan de arts bij deze gewrichten een plaatselijke injectie geven met triamcinolonhexacetonide.

Werking
Triamcinolonhexacetonide remt ontstekingen en vermindert pijn.

Een injectie bij een ontstoken gewricht kan de pijn snel verminderen. De injectie werkt minstens 4 maanden. 

Lees meer over reumatoïde artritis

Artrose

Verschijnselen
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen bekleedt de botuiteinden in het gewricht. Bij artrose is het kraakbeen aangetast, meestal in de heup of knie.

Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Hierdoor kunt u moeite hebben met bewegen en problemen hebben met slapen. De klachten kunnen verdwijnen of af en toe terugkomen.

Soms ontstaat artrose na letsel, zoals een fractuur, een bandletsel of een meniscusscheur. Dit wordt posttraumatische artrose genoemd. Posttraumatische artrose kan jaren na het letsel alsnog optreden.

Behandeling
De klachten kunnen verminderen door het pijnlijke gewricht te bewegen en de spieren te trainen. Maar voorkom wel overbelasting van het gewricht.

De pijn bij artrose wordt meestal behandeld met pijnstillers om in te nemen. Helpen deze onvoldoende en geven één of enkele grote gewrichten ernstige klachten, dan kan de arts bij deze gewrichten een plaatselijke injectie geven met triamcinolonhexacetonide.

Werking
Triamcinolonhexacetonide remt ontstekingen en vermindert pijn.

Een injectie bij een ontstoken gewricht kan de pijn snel verminderen. De injectie werkt minstens 4 maanden. 

Lees meer over artrose

Gewrichtspijn

Verschijnselen
Aan en rond de gewrichten bevinden zich spieren, pezen, peesschedes, gewrichtsvliezen en slijmbeurzen. Deze kunnen beschadigen en daardoor ontsteken en dat veroorzaakt pijn, zwelling en roodheid rond een gewricht. Voorbeelden hiervan zijn slijmbeursontsteking, tenniselleboog en RSI-klachten.

De klachten ontstaan meestal doordat u het gewricht overbelast of doordat het gewricht in een onnatuurlijke richting wordt gedraaid. Zoals bij een verzwikking. Ook ontstaan de klachten door kneuzingen.

Behandeling
Vermijd bewegingen die pijn doen. Soms is het nodig het lichaamsdeel tijdens wat hoger te leggen. Bij een kneuzing of verzwikking het gewricht meteen koelen met ijs. U kunt het gewricht ook met een drukverband beschermen, zodat u niet opnieuw een onnatuurlijke beweging maakt.

De pijn wordt meestal behandeld met pijnstillers om in te nemen. Helpen deze onvoldoende en geven één of enkele grote gewrichten ernstige klachten, dan kan de arts bij deze gewrichten een plaatselijke injectie geven met triamcinolonhexacetonide.

Werking
Triamcinolonhexacetonide remt ontstekingen en vermindert pijn.

Een injectie bij een ontstoken gewricht kan de pijn snel verminderen. De injectie werkt minstens 4 maanden. 

Lees meer over gewrichtspijn

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Pijn, roodheid en zwelling, zweren of ernstige beschadiging van de huid op de plaats van de injectie. Aan de injectie wordt meestal een plaatselijk verdovend middel toegevoegd om de pijn te verminderen. De pijn kan nog enkele dagen aanhouden. U kunt tegen deze pijn bijvoorbeeld paracetamol gebruiken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Deukje in de huid op de plaats van de injectie. Het kan een aantal maanden duren voor dit zich heeft hersteld.
 • Donkere of lichtere verkleuring van de huid op de plaats van de injectie
 • Beschadiging van het bot.

Ook al is dit een plaatselijke injectie, toch kunnen er ook in de rest van het lichaam bijwerkingen ontstaan. Dit komt wel veel minder vaak voor dan bij gebruik van tabletten of bij injecties die wel in het hele lichaam moeten komen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Opvliegers (aanvallen met een warmtegevoel en rood hoofd).
 • Bij mensen met diabetes (suikerziekte) kan de bloedglucose tijdelijk verhogen.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
 • Uitblijven of tijdelijk veranderen van de menstruatie of bloedverlies bij vrouwen die al in de overgang zijn geweest.
 • Ernstige allergie met onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd of shock. Staak meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Dit medicijn wordt toegediend door een arts.

Hoe vaak?
De injecties worden herhaald als de klachten weer opspelen. Om blijvende beschadiging van het gewricht te voorkomen, mag de injectie niet te vaak in hetzelfde gewricht worden gegeven.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Pas op met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers, zoals acetylsalicylzuur, diclofenac, ibuprofen, naproxen en celecoxib. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben als bijwerking maag- en darmzweren. Triamcinolonhexacetonide kan de kans op deze bijwerking verhogen. De pijnstiller paracetamol heeft deze bijwerking niet. Deze kunt u wel veilig gebruiken.
 • Bepaalde vaccins, zoals het BMR-vaccin, het gelekoortsvaccin en de capsules met buiktyfusvaccin. Triamcinolonhexacetonide vermindert de werking van deze vaccins. Het BMR-vaccin en het gelekoortsvaccin mag u niet gebruiken als u meer dan twee weken triamcinolonhexacetonide gebruikt. Het buiktyfusvaccin dat u via de mond kunt innemen, mag u ook niet gebruiken. Het is wel mogelijk het buiktyfusvaccin via een injectie te krijgen. Neem hierover contact op met uw arts.
 • Middelen onder andere gebruikt bij epilepsie die een van de volgende bestanddelen bevatten: carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne of primidon en het middel tegen tuberculose rifampicine. Deze middelen kunnen de hoeveelheid triamcinolonhexacetonide in het bloed verlagen. Bij stoppen verhogen ze juist de hoeveelheid triamcinolonhexacetonide . Overleg hierover met uw arts of apotheker. Dus ook als u met een van deze middelen gaat stoppen.
 • Sommige middelen tegen hiv, namelijk lopinavir/ritonavir en ritonavir. De hoeveelheid triamcinolonhexacetonide in het bloed kan door deze middelen stijgen. Hierdoor zijn de werking en de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Maak samen met uw arts een afweging tussen de voordelen van de behandeling en de risico's voor het kind. De effecten op het ongeboren kind zijn nog niet allemaal bekend, maar bij veel injecties of hoge doseringen kan het kind minder goed groeien.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het komt waarschijnlijk in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Onder welke namen is triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht verkrijgbaar?

De werkzame stof triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Triamcinolonhexacetonide is sinds 1958 internationaal op de markt onder de merknaam Trispan. Het is verkrijgbaar in injecties voor toediening in of rond gewrichten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 31-01-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

triamcinolonhexacetonide injectie in of rond een gewricht is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!