xantinolnicotinaat

xantinolnicotinaat

Trefwoord
naar medicijnen

xantinolnicotinaat

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over xantinolnicotinaat

 • Xantinolnicotinaat vermindert de hoeveelheid vet en cholesterol in uw bloed en verwijdt de bloedvaten.
 • Bij te veel cholesterol en/of vet in uw bloed, als andere medicijnen niet werken of gebruikt kunnen worden. Verder bij het fenomeen van Raynaud (doorbloedingsstoornis).
 • Het effect op de bloedvetten is na 4 tot 6 weken te meten.
  Het effect op de doorbloedingsstoornis kunt u binnen 3 maanden merken. Overleg met uw arts, als u dan nog geen effect hebt gemerkt.
 • Gebruik: slik dit medicijn heel door, zonder te kauwen.
 • Neem het medicijn 1 uur na het eten in.
 • Meest voorkomende bijwerkingen: blozen, opvliegers, hoofdpijn, hartkloppingen en duizeligheid. Deze bijwerkingen beginnen na een kwartier, en houden 10 tot 20 minuten aan. Daarna trekt het vanzelf weg. Na een paar dagen tot weken is uw lichaam hieraan gewend.

Wat doet xantinolnicotinaat en waarbij gebruik ik het?

Xantinolnicotinaat vermindert de hoeveelheid vet en cholesterol in uw bloed en verwijdt de bloedvaten.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterol- of vetgehalte in het bloed. Ook wordt het soms voorgeschreven bij het fenomeen van Raynaud.

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

 • Verlaagt het cholesterol

Verschijnselen
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is ook nodig om vetten te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen.  

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Het bloed vervoert het cholesterol samen met vet als kleine bolletjes naar de lichaamscellen. Sommige bolletjes zijn nogal kleverig. Het cholesterol in deze bolletjes heet LDL-cholesterol. Als er teveel LDL-cholesterol in het bloed is, blijft dit aan de binnenkant van de bloedvaten plakken. Hierdoor kunnen de vaten vernauwen of verstopt raken. Dit heet aderverkalking (atherosclerose).
Atherosclerose vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

Oorzaak
Een te hoog cholesterol- of vetgehalte in ons bloed kan ontstaan als ons lichaam te veel cholesterol aanmaakt of als we te vet eten, of beide. Ook bestaat er een erfelijke vorm van te hoog cholesterol, die vooral in bepaalde families voorkomt.

Behandeling
Als uw cholesterol of bloedvetten zijn verhoogd, zal uw arts inschatten wat uw risico op een hart- of vaataandoening is. Uw arts houdt er daarbij ook rekening mee of er andere factoren zijn die uw kans op een hart-vaataandoening verhogen, zoals roken, hogere leeftijd, overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes (suikerziekte).

Uw arts zal u advies geven over gezonde voeding, stoppen met roken en voldoende lichaamsbeweging. Heeft u veel kans op een hart-vaatziekte, dan zal uw arts u ook een medicijn voorschrijven om het cholesterol te verlagen. In eerste instantie zal dat meestal een medicijn van de groep ‘statines’ zijn, zoals simvastatine.

Xantinolnicotinaat komt pas in aanmerking als alle andere middelen niet gebruikt kunnen worden. Het is namelijk niet door de overheid goedgekeurd voor deze aandoening. Daarom is niet bekend wat de werking en bijwerkingen zijn.

Werking
Xantinolnicotinaat kan de hoeveelheid vet en cholesterol in het bloed verlagen. Het is niet bekend hoe werkzaam het is.

Effect
Zelf merkt u niet veel van de werking. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Als na 3 maanden het effect niet voldoende is, zal uw arts met u overleggen over andere mogelijkheden.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Fenomeen van Raynaud

Het fenomeen van Raynaud noemt men ook wel de ziekte van Raynaud.

Verschijnselen en oorzaak
Bij deze aandoening verkrampen de bloedvaten in de huid als reactie op bijvoorbeeld kou of emoties. Hierdoor worden uw vingers of tenen onvoldoende doorbloed. Dit merkt u vooral doordat u pijnlijke, koude vingers of tenen krijgt. De vingers of tenen worden eerst bleek, daarna blauw en tenslotte rood.

Behandeling
Door kou of roken vernauwen de bloedvaten extra. Bescherm uw handen en voeten tegen de kou en rook niet. Er zijn enkele soorten geneesmiddelen die het fenomeen van Raynaud kunnen uitlokken. Bijvoorbeeld bètablokkers (onder meer in gebruik bij hart- en vaatziekten en migraine) en ergotamine (bij migraine). Overleg  met uw arts als u deze medicijnen gebruikt.

Als dit onvoldoende helpt kan uw arts medicijnen voorschrijven tegen het fenomeen van Raynaud. Meestal zijn dit calciumblokkers, zoals nifedipine. Deze medicijnen maken de bloedvaten in armen en benen wijder.

Xantinolnicotinaat verwijdt ook de bloedvaten. De werkzaamheid bij het fenomeen van Raynaud  is echter nooit goed aangetoond.

Lees meer over fenomeen van raynaud

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Blozen, opvliegers, hoofdpijn of een bonzend hoofd, hartkloppingen. Dit begint ongeveer een kwartier na inname. Het duurt meestal 10 tot 20 minuten en trekt daarna vanzelf weg. Binnen een aantal dagen reageert uw lichaam minder heftig op dit middel.
 • Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel. Dit gaat meestal over als uw bloeddruk zich heeft ingesteld op de vaatverwijding (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt dan het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, brandend maagzuur en diarree. Heeft u hier heel veel last van? Neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Wazig zien, opgezwollen ogen.
 • Vermoeidheid, slap gevoel.
 • Spierkramp, pijn in de gewrichten. Als u aanleg heeft voor jicht, kunt u eerder een jichtaanval krijgen. Overleg met uw arts als u eerder last van jicht heeft gehad.
 • Meer glucose in het bloed. Heeft u diabetes (suikerziekte)? Controleer vaker uw bloedglucose. Uw arts moet soms de dosering van de glucoseverlagers aanpassen.
 • Droge schilferige huid, bruine verkleuring van de huid.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor xantinolnicotinaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De tabletten heel doorslikken met een half glas water. Niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt dat ze langzaam oplossen, waardoor ze langer werken en minder bijwerkingen geven.

Wanneer?
Neem dit medicijn 1 uur na het eten in, na het ontbijt en na het avondeten. U heeft dan minder kans op bijwerkingen.

Hoelang?

 • Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte: als dit medicijn het cholesterolgehalte in uw bloed voldoende naar beneden brengt, kunt u het waarschijnlijk levenslang gebruiken.
 • Fenomeen van Raynaud: als het medicijn na een aantal weken geen effect heeft, is het waarschijnlijk niet zinvol ermee door te gaan. Overleg hierover met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag. Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Duizeligheid en wazig zien komen zelden voor bij dit medicijn. Rijd geen auto, zolang u hier last van heeft.

alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Uw medicijn werkt beter als u ook een cholesterol- en vetverlagend dieet houdt. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

Mag ik xantinolnicotinaat gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Als u dit medicijn al gebruikt: meestal kunt u tijdelijk stoppen.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Overleg hierover met uw arts.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Uw cholesterol kan dan wel weer gaan stijgen en uw doorbloedingsklachten kunnen terugkeren.

Onder welke namen is xantinolnicotinaat verkrijgbaar?

De werkzame stof xantinolnicotinaat zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Xantinolnicotinaat is sinds 1958 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknaam Complamin in retard tabletten (hieruit komt het medicijn geleidelijk vrij).

Het is officieel niet meer in Nederland in de handel, maar is op speciaal verzoek van de voorschrijvend arts door de fabrikant te leveren. De arts moet in dit verzoek verklaren waarom hij dit middel voor u wil voorschrijven. Dit heet een artsenverklaring. De apotheek heeft de artsenverklaring nodig om het bij de fabrikant te bestellen. U krijgt het dan via de apotheek.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 09-09-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

xantinolnicotinaat is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord