Ouderen en medicijngebruik

Thema's

Ouderen en medicijngebruik

Als u ouder wordt, kunt u problemen krijgen door medicijngebruik. Uw lichaam reageert anders op medicijnen dan vroeger. Ook gebruikt u misschien verschillende medicijnen, die elkaar beïnvloeden. De apotheker let goed op of uw medicijnen geschikt voor u zijn. En geeft u tips die het medicijngebruik gemakkelijker maken.

Trefwoord
naar thema's

Ouderen en medicijngebruik

vergroot
terug naar boven

Diensten apotheek voor oudere patiënten

Hulp nodig bij uw medicijngebruik? De apotheker:

  • houdt goed in de gaten of de voorgeschreven medicatie de goede dosering voor u heeft en of een nieuw medicijn samengaat met uw andere medicijnen;
  • kan een overzicht maken van alle medicijnen die u gebruikt. Dit medicatieoverzicht is handig voor u en voor de zorgverleners die u bezoekt;
  • heeft een kosteloze bezorgservice voor mensen die niet zelf hun medicijnen kunnen ophalen bij de apotheek;
  • heeft handige hulpmiddelen voor u, zodat u het innemen van uw medicijnen niet vergeet.

Wilt u weten wat uw apotheek nog meer voor u kan doen? Kijk in het thema ‘Wat kan uw apotheek voor u doen?’.

Problemen met medicijnen bij ouder worden

Als u ouder wordt, kunt u problemen krijgen door medicijngebruik. Dit heeft verschillende oorzaken.

Andere reactie op medicijnen

Als u ouder wordt, verandert de manier waarop uw lichaam reageert op medicijnen. De hoeveelheid lichaamsvocht neemt bijvoorbeeld af, waardoor geneesmiddelen die goed oplossen in water sterker werken. De hersenen worden gevoeliger voor de werking van bepaalde medicijnen, waardoor u meer last kunt krijgen van bijwerkingen als duizeligheid. En door een verminderde werking van de nieren duurt het langer voordat een medicijn helemaal uit het lichaam is verdwenen. Gevolgen: ouderen kunnen eerder last krijgen van bijwerkingen zoals vallen, verwardheid en sufheid.

Meer medicijnen

Ouderen slikken meer medicijnen. Dit komt doordat ze vaker een of meer ziekten hebben, en voor 1 ziekte verschillende medicijnen kunnen krijgen. Soms wordt een medicijn voorgeschreven om de bijwerkingen van een ander medicijn te voorkomen. Maar tussen de medicijnen kunnen ook wisselwerkingen ontstaan: dan versterken of verzwakken ze elkaars werking.

Veranderingen lichaam

Ouder worden kan ook tot gevolg hebben dat het moeilijker wordt potjes open te maken en tabletten of capsules door te slikken. Bij veel ouderen wordt het zicht slechter en wordt het moeilijker om overzicht te houden. Dit kan ook weer zorgen voor problemen met medicijngebruik.

Hulpmiddelen bij moeite met medicijngebruik

Er zijn verschillende producten die het gemakkelijker maken medicijnen in te nemen:

De apotheker kan u ook persoonlijk advies te geven als u veel moeite heeft met de inname van een medicijn.

Gemakkelijker overzicht bewaren

Voor ouderen kan het moeilijk zijn om overzicht te bewaren over hun medicijnen, zeker als zij verschillende naast elkaar gebruiken. Een doseerbox of doseeretui kan dan helpen. Deze vult u – of laat u vullen – met de medicijnen voor een week. Per dag zijn er 4 vakjes voor 4 innametijden. Zo weet u wanneer u het medicijn moet innemen, en kunt u zien wat u die dag al hebt ingenomen. De box of het etui is te koop bij de apotheek.

Hulp van apotheker en arts bij medicijngebruik

Uw arts en apotheker stemmen uw medicatie zoveel mogelijk af op u en uw situatie. Heeft u toch veel last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw arts of apotheker. Het kan soms even duren voordat medicijnen zo goed mogelijk op elkaar en op de patiënt zijn afgestemd.

Ook kunt u vragen of u in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling. Dit is een gesprek met uw apotheker en huisarts over uw medicijnen. Zij bespreken met u uw medicijngebruik en hoe dat bevalt. En ze kijken gezamenlijk wat zij in uw medicijngebruik kunnen veranderen om eventuele klachten te verminderen.

Laatst bijgewerkt: 18-11-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op verschillende (wetenschappelijke) bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!