Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnMerkloos medicijn: net zo goed maar goedkoper

Merkloos medicijn: net zo goed maar goedkoper

Zorg van de ApothekerDe prijs en vergoeding van uw medicijnMerkloos medicijn: net zo goed maar goedkoper

Merkloos medicijn: net zo goed maar goedkoper

Merkloos medicijn: net zo goed maar goedkoper

Merkloos goedkoperWerkzame stof hetzelfdePreferentiebeleidBij problemenGerelateerd

Krijgt u bij de apotheek uw medicijn maar van een ander merk? Misschien is uw (merk)medicijn vervangen door een merkloos medicijn. Dit is vaak vanwege de voorwaarden van de zorgverzekeraar. Maar wees gerust: een merkloos medicijn werkt net zo goed, maar is goedkoper.

 • Als een fabrikant een nieuw medicijn ontwikkelt, krijgt de fabrikant 10 jaar de tijd om de kosten hiervoor terug te verdienen. De fabrikant heeft het alleenrecht en mag als enige dit nieuwe medicijn maken en verkopen. Dit alleenrecht heet ook wel ‘patent’. Het medicijn is dan in de handel onder de merknaam en dit noemen we ook wel origineel of spécialité.

  Na 10 jaar verloopt het patent. Daarna mogen andere fabrikanten het medicijn ook maken. Zij maken het medicijn dan onder de naam van het medicijn zelf: een merkloos of generiek medicijn. Andere fabrikanten kunnen het merkloze medicijn goedkoper aanbieden. Dit komt omdat ze minder geld uit hoeven te geven aan onderzoek en ontwikkeling.

  Omdat merkloze medicijnen goedkoper zijn, maakt dit de zorg goedkoper en beter betaalbaar. Daarom willen de overheid, zorgverzekeraars en apothekers graag dat u merkloze medicijnen gebruikt.

  Overheid controleert of merkloos medicijn net zo goed werkt

  De overheid controleert of het merkloze medicijn net zo goed werkt als het origineel. Pas dan mogen patiënten het gebruiken.

  • De werkzame stof van een merkloos - generiek - medicijn is altijd dezelfde als die van het originele merkmedicijn. Er kunnen wel andere hulpstoffen in zitten. Dan zit er bijvoorbeeld tarwezetmeel in in plaats van maiszetmeel. Dit heeft meestal geen invloed op de werking van het medicijn. Meestal merkt u dus niets van andere hulpstoffen. Heel soms kunt u allergisch of overgevoelig zijn voor een hulpstof. Dan kan het nodig zijn om een ander merk te gebruiken zonder deze hulpstof. Als dit zo is, kunt u dit overleggen met uw apotheker.

   Een merkloos medicijn krijgt meestal de naam van de werkzame stof. Een voorbeeld: de werkzame stof in maagzuurremmer Nexium is esomeprazol. De merkloze variant heet esomeprazol.

   De merkloze medicijnen werken dus net zo goed zoals het origineel, maar zijn goedkoper. Hierdoor kunt u als patiënt ook goedkoper uit zijn. U heeft altijd een eigen risico bij uw zorgverzekeraar, in 2022 is dit 385 euro. Als  de kosten van uw medicijnen onder uw eigen risico vallen, betaalt u minder als u een merkloos medicijn gebruikt.

   • Meestal bepaalt uw zorgverzekeraar welk medicijn uw apotheek aan u moet afleveren. Dit noemen we het 'preferentiebeleid'. Het medicijn van voorkeur van uw zorgverzekeraar noemen we het ‘preferente’ medicijn. Meestal is het preferente medicijn van uw zorgverzekeraar merkloos en dit moet uw apotheek dan verplicht afleveren. Zelfs als de arts de naam van het merkmedicijn op het recept zet. Uw apotheker beoordeelt altijd of het merkloze medicijn geschikt is voor u.

    De zorgverzekeraar vergoedt alleen het preferente medicijn. Een merkloos medicijn van een andere fabrikant vergoedt uw zorgverzekeraar niet of niet helemaal. Heel soms kunt u allergisch of overgevoelig zijn voor een hulpstof. Dan is het ‘medisch noodzakelijk’ dat u een medicijn gebruikt zonder deze hulpstof.

    Welk medicijn preferent is, kan voor iedere zorgverzekeraar anders zijn. Soms kiest de zorgverzekeraar na enkele maanden of een jaar weer voor een ander preferent medicijn.

    Soms mag uw apotheek bepalen welk medicijn u krijgt.  Bijvoorbeeld als uw zorgverzekeraar geen preferent medicijn aanwijst.

    Zelf kiezen voor merkmedicijn

    Wilt u per se uw huidige (merk)medicijn blijven gebruiken? Ook al bent u niet allergisch of overgevoelig voor een hulpstof? Dat kan maar meestal zult u het merkmedicijn dan zelf moeten betalen.  De zorgverzekeraar vergoedt het merkmedicijn alleen als er een hele goede reden voor is.

    Wilt u uw merkmedicijn hebben maar hier niet zelf voor betalen? Dan kunt u proberen schriftelijk toestemming te vragen aan uw zorgverzekeraar voor vergoeding van het merkmedicijn met de reden van uw voorkeur.
    Of u kunt in de apotheek betalen voor uw merkmedicijn. U kunt dan met uw zorgverzekeraar overleggen of u de rekening kunt insturen naar uw zorgverzekeraar voor vergoeding.

    • Heeft u problemen met het gebruik van uw (merkloze) medicijn, of last van bijwerkingen? Overleg dan met uw apotheker of arts. Samen met u zoeken zij naar een oplossing.

     • Laatst bijgewerkt op 19-07-2022

      Disclaimer

      description

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: