Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerk Ouderen en medicijngebruik

Ouderen en medicijngebruik

Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerk Ouderen en medicijngebruik

Ouderen en medicijngebruik

Ouderen en medicijngebruik

Hulp van apotheek Problemen bij ouder wordenStoppen en afbouwen bij ouderenHulpmiddelen bij medicijngebruikOverzicht bewarenHulp van apotheker en arts

Als u ouder wordt, kunt u problemen krijgen door het gebruik van medicijnen. Uw lichaam reageert anders op medicijnen dan vroeger. Ook gebruikt u misschien verschillende medicijnen, die invloed hebben op elkaar. De apotheker let goed op of uw medicijnen geschikt voor u zijn. En uw apotheker geeft u tips die het gebruik van medicijnen gemakkelijker maken.

 • Hulp nodig bij het gebruik van medicijnen? De apotheker:

  • houdt goed in de gaten of de het medicijn de goede dosering voor u heeft en of een nieuw medicijn samengaat met uw andere medicijnen;
  • kan een overzicht maken van alle medicijnen die u gebruikt. Dit overzicht is handig voor u en voor de arts die u bezoekt;
  • heeft een gratis bezorgservice voor mensen die niet zelf hun medicijnen kunnen ophalen bij de apotheek;
  • heeft handige hulpmiddelen voor u, zodat u het innemen van uw medicijnen niet vergeet.

  Wilt u weten wat uw apotheek nog meer voor u kan doen? Kijk in het thema ‘Wat kan uw apotheek voor u doen?’.

  • Als u ouder wordt, kunt u problemen krijgen door medicijngebruik. Dit heeft verschillende oorzaken.

   Andere reactie op medicijnen

   Als u ouder wordt, verandert de manier waarop uw lichaam reageert op medicijnen. De hoeveelheid lichaamsvocht wordt minder, waardoor medicijnen die goed oplossen in water sterker werken. De hersenen worden gevoeliger voor de bepaalde medicijnen, waardoor u meer last kunt krijgen van bijwerkingen als duizeligheid. En als de nieren minder goed werken, duurt het langer voordat een medicijn helemaal uit het lichaam is verdwenen. Hierdoor kan het medicijnen langer of sterker werken.  Ouderen kunnen dan last krijgen van bijwerkingen zoals vallen, verwardheid en sufheid.

   Meer medicijnen

   Ouderen slikken meer medicijnen. Dit komt doordat ze vaker een of meer ziekten hebben, en voor 1 ziekte verschillende medicijnen kunnen krijgen. Soms schrijft de arts een medicijn voor om de bijwerkingen van een ander medicijn te voorkomen. Maar de medicijnen kunnen invloed hebben op elkaar: ze versterken of verzwakken ze elkaars werking.

   Veranderingen lichaam

   Door het ouder worden kan het soms moeilijker worden om potjes open te maken en tabletten of capsules door te slikken. Veel ouderen zien slechter en dan wordt het moeilijker om overzicht te houden. Dit kan ook weer zorgen voor problemen met het gebruik van medicijnen.

   • Als oudere gebruikt u mogelijk veel medicijnen. Uw lichaam kan met de jaren gevoeliger worden voor medicijnen. U kunt bijvoorbeeld meer last krijgen van bijwerkingen. Soms kan het ook zijn dat u bepaalde medicijnen niet meer hoeft te gebruiken. Samen met uw apotheker en arts kunt u bespreken of u minder medicijnen kunt gebruiken of met sommige medicijnen kunt stoppen. Sommige medicijnen kunt u niet in 1 keer stoppen. Uw apotheker geeft u graag advies over hoe u moet stoppen. 

    Hieronder lees u meer informatie over het stoppen of afbouwen van medicijnen die vaker worden gebruikt door ouderen:

    • Er zijn verschillende producten die het gemakkelijker maken medicijnen in te nemen:

     De apotheker kan u ook persoonlijk advies te geven als u veel moeite heeft met de inname van een medicijn.

     • Voor ouderen kan het moeilijk zijn om overzicht te bewaren over hun medicijnen, zeker als zij veel verschillende medicijnen naast elkaar gebruiken. Een doseerbox of doseeretui kan dan helpen. Deze kunt u vullen met de medicijnen voor een week. Voor iedere dag zijn er 4 vakjes om in te nemen: in de ochtend, in de middag, in de avond en voor het slapen. Zo weet u wanneer u het medicijn moet innemen. En u kunt zien of u de medicijnen al hebt ingenomen. De box of etui is te koop bij de apotheek.

      • Uw arts en apotheker stemmen uw medicijnen zoveel mogelijk af op u en uw situatie. Heeft u toch veel last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw arts of apotheker. Het kan soms even duren voordat medicijnen zo goed mogelijk op elkaar en op u zijn afgestemd.

       Ook kunt u vragen of u in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling. Dit is een gesprek met uw apotheker en huisarts over uw medicijnen. Zij bespreken met u uw medicijngebruik en hoe dat bevalt. En ze kijken gezamenlijk wat zij in uw medicijngebruik kunnen veranderen om eventuele klachten te verminderen.

       • Laatst bijgewerkt op 24-01-2023

        Disclaimer

        description

        Vind een apotheek

        Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
        Vind een apotheek blob

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: