Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerk Uw medische gegevens delen

Uw medische gegevens delen

Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerk Uw medische gegevens delen

Uw medische gegevens delen

Uw medische gegevens delen

Medische gegevensGegevens delenToestemming Andere instanties

In uw medisch dossier staat informatie over uw gezondheid. Zorgverleners (artsen, apothekers, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, tandartsen) leggen in uw medisch dossier informatie vast zoals (verwijs)brieven van een huisarts of specialist, medicatiegegevens of röntgenfoto's. Een zorgverlener mag alleen informatie uit uw medisch dossier inzien als dat nodig is voor uw behandeling en wanneer u daar toestemming voor heeft gegeven.

 • Welke gegevens houdt mijn apotheek bij en waarom?
  Uw apotheek houdt uw persoonsgegevens en gegevens over uw medicijngebruik bij. Dit doet uw apotheker om ervoor te zorgen dat u uw medicijnen zo veilig mogelijk kunt gebruiken. De apotheek let bijvoorbeeld op de volgende dingen:

  • Heeft u deze medicijnen al eerder gebruikt?
  • Gebruikt u andere medicijnen met dezelfde werking?

  Gaat dit medicijn goed samen met de andere medicijnen die u gebruikt?
  Sommige medicijnen gaan elkaars werking tegen. De medicijnen werken niet goed of versterken elkaar juist. U kunt dan meer last krijgen van bijwerkingen. Deze invloed van medicijnen op elkaar heet 'wisselwerking' of 'interactie'. Bent u onder behandeling van verschillende artsen? Dan weten zij soms niet van elkaar welke medicijnen ze voorschrijven. Of soms is een arts niet op de hoogte van een wisselwerking. Daarom is het belangrijk dat de apotheek weet welke medicijnen u allemaal gebruikt. Uw apotheker let er goed op dat u deze medicijnen veilig kunt combineren.

  Is het medicijn geschikt voor u? Sommige medicijnen zijn bijvoorbeeld niet of minder geschikt bij zwangerschap of borstvoeding, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de baby. Of u kunt allergisch zijn voor een bepaalde stof. Ook kunt u sommige medicijnen beter niet gebruiken als u een bepaalde aandoening heeft.

  Wilt u meer weten over wat de apotheek doet om ervoor te zorgen dat u uw medicijnen zo veilig mogelijk kunt gebruiken? Lees dan het thema ‘Wat kan uw apotheek voor u doen?’

  • Waarom moeten andere zorgverleners mijn gegevens kunnen zien?

   Wat gebeurt er als u onverwacht bij een andere apotheek of arts moet aankloppen? Of als u naar het ziekenhuis moet? Dan is het erg belangrijk dat de andere apotheek of zorgverlener van uw medicijngebruik op de hoogte is. Daarom werken apothekers, huisartsen en medisch specialisten in uw regio samen. Zij kunnen gegevens elektronisch delen via een regionaal beveiligd netwerk: het LSP. Als u bijvoorbeeld bij een andere apotheek komt, kan deze uw medische gegevens bij uw eigen apotheek opvragen. Zo kan de apotheker uw medicatiegebruik goed controleren. Uw eigen apotheek ontvangt vervolgens weer informatie van de andere apotheek over de geleverde medicijnen. 

   Andere zorgverleners moeten wel uw toestemming hebben om uw medische gegevens in te kunnen zien. Als u dat doet, heeft uw eigen apotheek altijd een volledig overzicht van uw medicatiegegevens. Uw medicijngebruik verloopt dan zo veilig mogelijk.

   • U kunt toestemming geven via www.volgjezorg.nl of bij een bezoek aan uw apotheek of huisarts.
    Haalt u regelmatig medicijnen bij verschillende apotheken? Geef dan elke apotheek apart toestemming. 

    Meer informatie over de uitwisseling van gegevens en hoe u daar toestemming voor kunt geven, vindt u op de website van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ.nl).

    Natuurlijk kunt u met eventuele vragen ook altijd terecht bij uw apotheker.

    • Wat moet ik doen als een instantie om inzage in mijn medische gegevens vraagt?

     Instanties als het UWV, arbodiensten, levensverzekeraars of gemeenten kunnen vragen om inzage in uw medische gegevens. Let op: u hoeft in zo’n geval geen kopie van uw medisch dossier te geven. Instanties mogen namelijk alleen met uw toestemming gerichte vragen stellen aan uw behandelaars. Geef daarom niet zomaar uw medische gegevens door aan derden.

     • Laatst bijgewerkt op 05-11-2020

      Disclaimer

      description

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: