Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerk Verplicht indicatie op recept: waarom?

Verplicht indicatie op recept: waarom?

Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerk Verplicht indicatie op recept: waarom?

Verplicht indicatie op recept: waarom?

Verplicht indicatie op recept: waarom?

Bij welke medicijnen?Wat doet uw apotheker met de informatie?Meer weten?

Op sommige recepten vermeldt de arts voor welke klacht of ziekte u het medicijn krijgt. Deze klacht of ziekte noemen we ook wel 'de indicatie'. Zo kan de apotheker bekijken of u de goede dosering krijgt. Ook kan hij de apotheker of de assistente u dan de goede informatie geven. Met de goede informatie kunt u het medicijn veilig en op de goede manier gaan gebruiken.

 • De arts hoeft niet voor alle medicijnen de indicatie te vermelden. Op dit moment moet de arts voor 23 medicijnen de indicatie op het recept vermelden. Dit staat in de Geneesmiddelenwet. Het gaat om de volgende medicijnen:

  AzathioprineMethotrexaat
  CarbamazepineMetronidazol
  ChloroquineMinocycline
  CiclosporineParomomycine
  ColchicineRifabutine
  DanazolRifampicine
  DapsonSulfasalazine
  FenytoïneTacrolimus
  FluconazolTrimethoprim
  FlucytosineValaciclovir
  Ketoconazol (uit de handel)Valproïnezuur
  Lithiumcarbonaat 

  Dit zijn medicijnen die de arts voor meerdere indicaties kan voorschrijven. De goede hoeveelheid van het medicijn (de dosering) kan bij de ene indicatie anders zijn dan bij de andere indicatie.

  • Voor uw apotheker is het belangrijk om te weten voor welke indicatie u het medicijn krijgt. Dit heeft twee redenen.

   • De dosering van de medicatie hangt af van de indicatie. Als de apotheker de indicatie weet, kan de apotheker beter controleren of de dosering klopt. Hierdoor is de kans groter dat het medicijn goed gaat werken en u geen last heeft van bijwerkingen.
    Soms kan het nodig zijn dat u een andere dosering nodig heeft. De apotheker zal dit dan altijd overleggen met uw arts.

   • De apotheker kan u de goede informatie geven als hij de indicatie van het medicijn weet. Zo kan het tijdstip van innemen verschillen. Of wanneer het medicijn gaat werken. De assistente of uw apotheker kan u hier uitgebreid informatie over geven.

   De apotheker mag niet zomaar informatie over uw gezondheid of uw medicijn aan anderen geven. Dit geldt ook voor uw arts en dit noemen we een ‘geheimhoudingsplicht'. De apotheker bewaart het recept in de apotheek, op papier of als ingescande versie (digitaal). De indicatie geeft de apotheker dus niet door aan uw zorgverzekeraar.

   • www.apotheek.nl
    Op deze website staat nog meer nuttige informatie over de rol van de apotheek. Onder het kopje “Wat kan uw apotheek voor u doen?” vindt u meer informatie over medicatiebewaking en de adviesfunctie van de apotheek.

    www.knmp.nl
    Dit is de website van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers. Op deze pagina kunt u meer lezen over de reden van voorschrijven.

    • Laatst bijgewerkt op 09-08-2022

     Disclaimer

     description

     Vind een apotheek

     Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
     Vind een apotheek blob

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
     Informatie wordt bijgewerkt: