Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkVerplicht aandoening op recept: waarom?

Verplicht aandoening op recept: waarom?

Zorg van de ApothekerMedicijngebruik is maatwerkVerplicht aandoening op recept: waarom?

Verplicht aandoening op recept: waarom?

Verplicht aandoening op recept: waarom?

Bij welke medicijnen?Wat doet uw apotheker met de informatie?Wat kunt u zelf doen?Meer weten?

Op sommige recepten staat voor welke indicatie u het medicijn voorgeschreven krijgt. Zo kan de apotheker beoordelen of u de juiste dosering krijgt. Ook kan hij u dan gepersonaliseerde informatie geven, zodat u het medicijn veilig en juist kunt gebruiken.

 • Deze regeling geldt niet voor alle medicijnen. Momenteel moet de arts op het recept van 23 medicijnen schrijven voor welke indicatie hij dit voorschrijft. Dit is vastgelegd in de Geneesmiddelenwet. Het gaat om de volgende medicijnen:

  AzathioprineMethotrexaat
  CarbamazepineMetronidazol
  ChloroquineMinocycline
  CiclosporineParomomycine
  ColchicineRifabutine
  DanazolRifampicine
  DapsonSulfasalazine
  FenytoïneTacrolimus
  FluconazolTrimethoprim
  FlucytosineValaciclovir
  Ketoconazol (uit de handel)Valproïnezuur
  Lithiumcarbonaat 

  Dit zijn allemaal medicijnen die om meerdere redenen worden voorgeschreven. De arts vermeldt de indicatie op het recept, omdat de dosering kan verschillen. 

  • Voor uw apotheker is het belangrijk om te weten voor welke indicatie u bepaalde medicatie krijgt voorgeschreven. Dit heeft twee redenen. 

   • De dosering van de medicatie kan afhankelijk zijn van de reden waarvoor u deze gebruikt. Met de informatie over de indicatie kan de apotheker controleren of de voorgeschreven dosering klopt. Hierdoor worden klachten door te veel of te weinig medicijnen in uw lichaam voorkomen. Dit wordt medicatiebewaking genoemd. Als de dosering moet worden aangepast zal de apotheker dit altijd overleggen met uw arts. 
   • De apotheker kan u informatie op maat geven als hij weet voor welke indicatie u bepaalde medicatie voorgeschreven krijgt. Zo kan het tijdstip van innemen of het moment waarop het effect intreedt, anders zijn bij verschillende aandoeningen. Uw apotheker kan u hier uitgebreid over voorlichten. 

   De apotheker heeft net als uw arts een geheimhoudingsplicht. Hij mag niet zomaar informatie over uw gezondheid verstrekken aan anderen. De apotheker bewaart het recept in de apotheek. Het recept met de indicatie komt dus niet bij de zorgverzekeraar terecht.

   • U heeft ook een verantwoordelijkheid als het gaat om uw gezondheid. Vertel uw apotheker welke medicijnen u gebruikt. Ook de medicijnen die u bij de drogisterij haalt. Vraagt uw apotheker naar de indicatie? Informeer hem hierover. Als u dit niet prettig vindt, kunt u hem verwijzen naar uw arts. Of vraag de apotheker om de vertrouwelijke informatie te bespreken in de spreekkamer. Uw apotheker heeft hier uiteraard begrip voor.

    • www.apotheek.nl
     Op deze website staat nog meer nuttige informatie over de rol van de apotheek. Onder het kopje “Wat kan uw apotheek voor u doen?” vindt u meer informatie over medicatiebewaking en de adviesfunctie van de apotheek.

     www.knmp.nl
     Dit is de website van de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van apothekers. Op deze pagina kunt u meer lezen over de reden van voorschrijven.

     • Laatst bijgewerkt op 26-03-2019

      Disclaimer

      description

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: