Zorg van de ApothekerOp vakantie? Uw medicijn kan gezien worden als drugs!

Op vakantie? Uw medicijn kan gezien worden als drugs!

Zorg van de ApothekerOp vakantie? Uw medicijn kan gezien worden als drugs!

Op vakantie? Uw medicijn kan gezien worden als drugs!

Goed voorbereid op reis:

MedicijnverklaringVoldoende medicijnen MedicijnpaspoortReisapotheekTips voor verre reizenMag ik in de zon?Hoe bewaren? Tijdsverschil Originele verpakkingMenstruatie uitstellen CoronavirusBetrouwbare medicijninfoPodcast Pod pillen

  Op tijd regelen

  Medicijnverklaring aanvragen

  Slaappillen, sterke pijnstillers en ADHD- en kalmeringsmiddelen mogen niet zomaar de grens over. U heeft hiervoor een officiële verklaring nodig. Dat kan een Schengenverklaring zijn, een Engelstalige medicijnverklaring, of een verklaring van het vakantieland zelf. Het kost minimaal twee weken om de juiste verklaring te verkrijgen. Begin dus op tijd! 

  Op tijd regelen

  Voldoende medicijnen

  Kom tijdens uw vakantie niet zonder medicijnen te zitten. Neem voldoende medicijnen mee voor uw vakantie, en voor de week erna. Controleer uw medicijnvoorraad ruim voor vertrek. En bestel ze op tijd bij uw apotheek. 

  Op tijd regelen

  Medicijnpaspoort

  In uw medicijnpaspoort staan alle gegevens over uw medicatie en andere zaken, zoals allergieën. Handig tijdens een bezoek aan de dokter of apotheek op uw reisbestemming. De apotheek print uw medicijnpaspoort graag voor u uit. Let op, dit is geen geldig reisdocument voor de douane. 

  Op tijd regelen

  Reisapotheek

  Welke middelen neemt u mee tegen kwaaltjes of ziekten onderweg? Wat mag u niet vergeten als u ver of lang op vakantie gaat? Wat moet er in de verbanddoos? Apotheek.nl biedt een handige checklist voor uw eigen reisapotheek.

  Op tijd regelen

  Verre reis

  U heeft voor uw reisbestemming misschien een vaccinatie tegen hepatitis (leverontsteking) nodig. Of medicijnen tegen malaria. Regel dit tijdig. Want soms moet u van tevoren een vaccinatie hebben of met medicijnen beginnen. 

  Vooraf checken

  Mag ik in de zon met mijn medicijn?

  Sommige medicijnen kunnen u overgevoelig maken voor zonlicht. Met als mogelijk gevolg: uitslag, jeuk of verkleuring van de huid. Of flinke verbranding. Uw apotheker kan u vertellen of u met uw medicijn moet opletten in de zon.

  Vooraf checken

  Hoe bewaar ik mijn medicijnen bij hitte?

  Hoge en lage temperaturen kunnen effect hebben op de werking van uw medicijnen. De kwaliteit kan dan achteruit gaan waardoor ze minder goed hun werk doen. Uw apotheker vertelt u graag hoe u uw medicijn het beste bewaart, ook in de auto of het vliegtuig. 

  Vooraf checken

  Is er een tijdsverschil?

  Neemt u uw medicijn altijd op dezelfde tijd in? En heeft uw vakantiebestemming een tijdsverschil met Nederland? Uw apotheker bespreekt graag met u wat een goed innamemoment is tijdens uw vakantie.

  Vooraf checken

  Medicijnen in de originele verpakking?

  Neem uw medicijnen mee in de originele verpakking met het etiket erop. Dit voorkomt onduidelijkheid bij de douane.

  Vooraf checken

  Anticonceptiepil

  Het kan fijn zijn om de menstruatie over te slaan tijdens uw vakantie. In veel gevallen kunt u de pil doorslikken. 

  Op locatie

  Coronavirus

  Check voor vertrek de actuele coronamaatregelen op uw bestemming. Neem mondkapjes, zeep en een desinfecterend middel mee als dit nodig is. Neem dit voor de zekerheid zelf mee in uw bagage.

  Op locatie

  Betrouwbare medicijninformatie

  Zoekt u vanaf uw vakantieadres naar betrouwbare medicijninformatie? Apotheek.nl biedt begrijpelijke medicijninfo. Voor iedereen! Dat is belangrijk. Want om medicijnen op de juiste manier te gebruiken, is het essentieel om de uitleg goed te snappen. Of u nu moeite heeft met lezen, weinig tijd heeft, of het liefst alleen video’s bekijkt. 

  Podcast 'Pod pillen'

  Tijdens de zomer kunnen we weer de hele wereld over! Maar mogen je medicijnen dat ook? Apotheker Chuck van de Capelle en ervaringsdeskundige Melissa vertellen er over in de podcast 'Pod pillen'. Ze bespreken alle do's en don'ts rondom medicijnen op reis. Want moeten je pillen nou in de hand- of de ruimbagage? En wat kan er gebeuren als je je slaapmedicatie mee het vliegtuig in neemt?

Zoek gemakkelijk naar medicijnen, klachten en ziektes en apotheken
Informatie wordt bijgewerkt: