Azathioprine

Werkzame stof: azathioprine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof azathioprine.

naar medicijnen

azathioprine

Belangrijk om te weten over azathioprine

 • Azathioprine onderdrukt de lichaamsafweer tegen vreemde cellen en remt ontstekingen.
 • Om afstoting na orgaantransplantatie te voorkomen. Ook bij ontstekingsziekten, zoals bepaalde darmziekten, reumatoïde artritis, ernstige huidontsteking en lupus erythematodes (LE). Verder bij de bloedstollingsziekte idiopatische trombocytopenische purpura (ITP), bij hemolytische anemie (ernstige vorm van bloedarmoede) en bij leverontsteking.
 • Onderdrukken afstoting: u gebruikt het middel langdurig. Voor het getransplanteerde orgaan is het belangrijk dat u geen dosis mist. Merkt u dat u dat niet altijd lukt? Praat erover met uw arts.
 • Ontstekingsziekten: het duurt enkele weken tot maanden voor u het effect merkt.
 • Neem het medicijn in tijdens of vlak na het eten. U heeft dan minder kans op misselijkheid.
 • Bijwerkingen onder meer: verminderde aanmaak van bloedcellen. Dit veroorzaakt bloedarmoede, bloedingen en meer kans op infecties. De arts zal uw bloed daarom regelmatig controleren. Bent u extreem moe, heeft u koorts, blaren in de mond of snel blauwe plekken? Waarschuw dan direct een arts.
 • Blijf uit de zon tussen 10.00 en 15.00 uur. Ga niet onder de zonnebank. Door azathioprine heeft u meer kans op huidkanker.

Wat doet azathioprine en waarbij gebruik ik het?

Azathioprine onderdrukt afweerreacties van het lichaam.

Artsen schrijven het voor bij verschillende aandoeningen, zoals na een transplantatie om afweerreacties te onderdrukken, bij chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, reumatoïde artritis en lupus erythematodes (LE).

Artsen schrijven het ook voor bij bepaalde ernstige huidaandoeningen, zoals pemphigus vulgaris, dermatomyositis, polymyositis en zeer ernstig eczeem.

Verder schrijven ze het voor bij bepaalde bloedstollingsziekten, bij bloedarmoede door afbraak van de rode bloedcellen en bij een bepaalde vorm van chronische leverontsteking.

Voorkomen van afweerreacties

 • Remt de afweer

De beruchtste complicatie bij orgaantransplantaties is afstoting. Het afweersysteem  ziet de cellen van de donor als 'vreemd' en probeert ze op te ruimen, net zoals het bacteriën en virussen opruimt. Dit heeft tot gevolg dat het getransplanteerde orgaan wordt afgestoten. Om dit te voorkomen, schrijven artsen medicijnen voor die de lichaamseigen afweer onderdrukken. Deze moeten dan levenslang worden gebruikt.

Behandeling
Na een transplantatie is er meestal een groot aantal medicijnen nodig om het getransplanteerde orgaan in goede conditie te houden.

De meest gebruikte medicijnen om de afweer te onderdrukken zijn ciclosporine, tacrolimus, sirolimus, mycofenolaatmofetil en azathioprine. Ze worden vaak gecombineerd met corticosteroïden (bijnierschorshormonen).

Werking
Azathioprine remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor komen er minder afweerstoffen tegen het getransplanteerde orgaan vrij.

Lees meer over voorkomen van afweerreacties

Ziekte van Crohn

Verschijnselen
Bij de ziekte van Crohn zijn delen van de darm chronisch ontstoken. De ontsteking dringt diep door tot de spierlagen van de darmen. Meestal is het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm aangedaan. Er zijn perioden waarin de ziekte hevig opvlamt, en perioden dat de ziekte rustig is.

Als de ziekte opvlamt is er sprake van - vaak bloederige - diarree, vermagering, ontstekingen en fistels (een soort gangetjes). Door de chronische ontsteking ontstaan verdikkingen in de darm, waar de ontlasting moeilijk langs kan. De fistels kunnen van de darm naar andere organen gaan, zoals naar de blaas, de vagina en tussen delen van de darm onderling.

Oorzaak
De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de darmen. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de darmen verder beschadigt. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

Behandeling
De behandeling is erop gericht om de pijn en ontsteking te remmen en verdikkingen en fistels in de darmen te voorkomen. De arts zal in eerste instantie meestal 5-ASA-medicijnen voorschrijven, zoals mesalazine of sulfasalazine. In tweede instantie schrijven artsen bijnierschorshormonen (corticosteroïden) voor in klysma's of als tabletten om in te nemen. Indien deze medicijnen niet voldoende helpen of als u deze medicijnen niet kunt of mag gebruiken, kan de arts azathioprine voorschrijven.

Effect
Azathioprine remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor remt het de ontsteking en verminderen de klachten, zoals diarree en buikpijn. Het duurt ongeveer twee maanden voor u het effect merkt.

 

Lees meer over ziekte van crohn

Colitis ulcerosa

Verschijnselen
De darmziekte colitis ulcerosa geeft verschijnselen als frequente en forse diarree, vaak met bloed en slijm erbij. Andere klachten zijn buikpijn, koorts, uitdrogingsverschijnselen, bloedarmoede en gewichtsverlies. De verschijnselen ontstaan doordat het slijmvlies van het laatste deel van de darm, de dikke darm, chronisch ontstoken is.  Na verloop van tijd kan de ziekte zich uitbreiden naar de rest van de darm.

Oorzaak
Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de darmen. Hierdoor ontstaat een ontsteking die de darmen verder beschadigt. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

Behandeling
Colitis ulcerosa wordt in eerste instantie behandeld met 5-ASA-medicijnen, zoals mesalazine of met bijnierschorshormonen (corticosteroïden), Indien deze medicijnen niet voldoende helpen of als u deze medicijnen niet kunt of mag gebruiken kan de arts azathioprine voorschrijven.

Effect
Azathioprine remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor remt het de ontsteking en verminderen de klachten zoals diarree en buikpijn. Het kan enige weken duren voor u het effect merkt.

Lees meer over colitis ulcerosa

Reumatoïde artritis

 • Bij reuma

Verschijnselen
Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Oorzaak
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de gewrichten. Hierdoor ontstaat een ontsteking die het gewricht verder beschadigt. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

Werking
Azathioprine remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor remt het de ontsteking en verminderen de klachten zoals pijn en zwelling.

Azathioprine is een DMARD: een zogenaamde Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door reuma kunnen afremmen. Ze hebben geen snel effect op de pijn, maar ze kunnen de ontstekingsverschijnselen onderdrukken.

Artsen schrijven azathioprine pas voor als andere DMARD`s, zoals methotrexaat, onvoldoende effect hebben of niet worden verdragen.

Effect
Net als de andere DMARD's werkt azathioprine niet meteen. De klachten als pijn, stijfheid en zwelling nemen meestal binnen 2 tot 4 maanden af.

 

Lees meer over reumatoïde artritis

Lupus Erythematodes (LE)

Azathioprine wordt gebruikt bij systemische lupus erythematodes (SLE).

Verschijnselen
Lupus erythematodes, ook wel LE genoemd, is een chronische ontsteking van de huid. Behalve de huid kunnen ook gewrichten, nieren, longen en andere organen ontstoken zijn. Dan noemt men het wel systemische LE of SLE.

De ziekte komt in aanvallen, maar kent ook rustige periodes. Een aanval lijkt op een ernstige griepperiode met koorts, spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid. Ook komen er meestal huidafwijkingen voor, zoals rode vlekken in het gezicht en verschillende soorten huiduitslag.

Oorzaak
SLE is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de huid, gewrichten, nieren en longen. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

Behandeling
De ontstekingen worden meestal behandeld met prednison, een bijnierschorshormoon. Bij ernstige verschijnselen waarbij de nieren zijn aangedaan, schrijft de arts vaak ook cyclofosfamide of azathioprine voor om de lichaamseigen afweer te remmen.

Werking
Azathioprine remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor remt het de ontsteking en verminderen de klachten. Meestal gebruikt u het tijdens een aanval in hoge dosering gedurende enkele dagen tot weken, samen met corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Daarna is een lagere dosering gedurende langere tijd voldoende om de verschijnselen voor een groot deel te onderdrukken. U gebruikt het dan meestal ook in combinatie met corticosteroïden.

 

Lees meer over lupus erythematodes (le)

Overige huidaandoeningen

Azathioprine wordt ook gebruikt bij ernstige huidaandoeningen veroorzaakt door ontstekingen. Bijvoorbeeld de volgende aandoeningen:

 • Pemphigus vulgaris, een ernstige huidaandoening waarbij de huid en slijmvliezen met blaasjes en blaren overdekt raken.
 • Dermatomyositis en polymyositis, een ziekte waarbij de huid en onderliggende spieren zijn ontstoken. Het heeft als verschijnselen huiduitslag en spierzwakte of spierpijn.
 • Ernstig eczeem, als alle andere medicijnen niet helpen.

Werking
Azathioprine remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor remt het de ontsteking en verminderen de klachten.

Lees meer over overige huidaandoeningen

Bloedstollingsziekten

Door een foutieve afweerreactie kan het lichaam afweerstoffen tegen de eigen bloedplaatjes aanmaken. Hierdoor worden deze bloedplaatjes afgebroken. Deze aandoening heet idiopatische trombocytopenische purpura (ITP). Doordat de bloedstolling is verstoord, ontstaan 'purperen' bloeduitstortingen in de huid en slijmvliezen.

Behandeling
Meestal verminderen de verschijnselen voldoende als men de milt verwijdert en als men behandelt met bijnierschorshormonen. Soms schrijft de arts een afweeronderdrukkend medicijn voor, zoals azathioprine.

Werking
Azathioprine remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor remt het de afbraak van de bloedplaatjes en verminderen de bloeduitstortingen.

Lees meer over bloedstollingsziekten

Bloedarmoede

 • Bij bloedarmoede

Door een foutieve afweerreactie kan het lichaam afweerstoffen tegen de eigen rode bloedcellen aanmaken. Hierdoor worden deze bloedcellen afgebroken en ontstaat bloedarmoede (anemie).

Behandeling
De arts zal met medicijnen proberen de eigen afweer van het lichaam te remmen. Dat gebeurt meestal met bijnierschorshormonen (corticosteroïden). Soms gecombineerd met andere afweeronderdrukkende medicijnen, zoals azathioprine.

Werking
Azathioprine remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor remt het de afbraak van de rode bloedcellen en verminderen de verschijnselen van bloedarmoede.

 

Lees meer over bloedarmoede

Ernstige leverziekte

Door een foutieve afweerreactie kan het lichaam afweerstoffen tegen de lever aanmaken. Hierdoor ontstaan er ontstekingen in de lever (hepatitis). De verschijnselen zijn geelzucht, extreme moeheid, buikpijn, jeuk en een opgeblazen buik.

Werking
Azathioprine remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor remt het de ontstekingsverschijnselen in de lever. Het wordt meestal samen met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) voorgeschreven.

Lees meer over ernstige leverziekte

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Verminderde aanmaak van rode en witte bloedcellen of bloedplaatjes. Dit kan na enkele weken tot maanden ontstaan. Uw arts zal het bloed daarom regelmatig laten controleren. U merkt deze bijwerking aan extreme vermoeidheid, keelpijn, koorts en blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen en meer kans op infecties. Waarschuw in deze gevallen direct een arts. Soms kan het helpen om de dosering te verlagen of de behandeling tijdelijk te onderbreken.
 • Verhoogde kans op infecties, zoals verkoudheid, bronchitis, longontsteking, schimmelinfecties of huidinfecties omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u koorts of verschijnselen van een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts. Bij ernstige infecties moet het gebruik worden gestopt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid en braken. Door de tabletten tijdens of kort na het eten in te nemen, heeft u hier minder last van.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontsteking van de lever of de alvleesklier. Bij plotselinge hevige pijn in de buik of gele verkleuring van de huid of slijmvliezen, direct uw arts waarschuwen. Mensen met een niertransplantaat of met de ziekte van Crohn hebben hier meer kans op. De arts zal regelmatig de leverwerking controleren. Na verlaging van de dosering of na stoppen verdwijnt deze bijwerking weer.
  Bij niertransplantatiepatiënten kan in zeer zeldzame gevallen een ernstige leveraandoening ontstaan, waarbij de doorbloeding van de lever vermindert. Het gebruik moet dan direct gestopt.
 • Ernstige ontsteking van de darm of maagwand, maagzweer. Dit kan vooral ontstaan na transplantatie. Mensen die azathioprine gebruiken voor de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben hier minder last van. Wel kan ook bij hen de diarree verergeren. Raadpleeg uw arts, als dit het geval is.
 • Haaruitval. Meestal verdwijnt deze bijwerking vanzelf als u dit medicijn langer gebruikt.
 • Meer kans op bepaalde soorten kanker, zoals lymfklierkanker, bloedkanker (leukemie), huidkanker, borstkanker of longkanker. Zonlicht en UV-licht verhogen de kans op huidkanker. Tijdens het gebruik moet u intensieve blootstelling aan UV-licht vermijden, dus geen zon, zonnebank, hoogtezon of solarium. De verhoogde kans op kanker is niet waargenomen bij mensen die azathioprine gebruiken bij de darmziekten ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
 • Verhoging van de hoeveelheid cholesterol en vetten in het bloed. Een bepaald soort vetten, triglyceriden, kan zich ophopen in de bloedvaten. Als u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk, galbulten, koorts, benauwdheid of flauwvallen. Waarschuw dan een arts.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met een arts.
  Als u overgevoelig bent mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor azathioprine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?

Neem dit medicijn in tijdens of vlak na het eten met een glas water. U heeft dan minder kans op misselijkheid. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Als u het medicijn 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends bij het ontbijt. Als u het medicijn 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends bij het ontbijt en 's avonds bij het avondeten.

Hoe lang?

Onderdrukken van de afweer na transplantatie
Dit medicijn moet u waarschijnlijk zeer langdurig gebruiken om afstotingsreacties te voorkomen. Daarbij past de arts de dosering geleidelijk aan om tot de laagst mogelijke dosering te komen, die nog goed werkzaam is.

Reumatoïde artritis
Het kan enkele weken tot maanden duren voor u het effect merkt. Als na 3 maanden geen effect merkbaar is, is het meestal niet zinvol om door te gaan met dit medicijn.

Darmziekten (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)
Het kan maanden tot 1 jaar duren voordat het effect goed merkbaar is.

Overige ziekten door een foutieve afweerreactie
Het kan enkele weken tot maanden duren voor u het effect merkt. Als na 3 maanden geen effect merkbaar is, heeft verder gebruik geen zin.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Als u dit medicijn gebruikt na een transplantatie: overleg direct met uw arts over de in te nemen dosis en eventueel het verschuiven van het innameschema.

Bij andere toepassingen:

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: neem de vergeten dosis dan alsnog in. Ook al is het al (bijna) tijd voor de volgende dosis. Neem nooit meer tabletten per dag dan de arts heeft voorgeschreven.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Gebruik liever geen alcohol, als u dit medicijn gebruikt. Zowel alcohol als azathioprine kunnen de lever beschadigen. Door de combinatie is de kans op een leveraandoening groter.

Mag ik azathioprine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Allopurinol en febuxostat, medicijnen tegen jicht, kunnen de bijwerkingen van azathioprine versterken. Mogelijk kan de arts andere medicijnen tegen jicht voorschrijven. Als u toch allopurinol of febuxostat moet gebruiken, zal de arts de dosering van azathioprine verlagen. Ook zal uw bloed extra gecontroleerd worden. Waarschuw uw arts als u keelpijn en koorts krijgt.
  Bij chronische darmziekten combineert de arts allopurinol en azathioprine soms bewust voor een beter effect.
 • De antistollingsmiddelen, acenocoumarol en fenprocoumon. Azathioprine kan de werking van deze medicijnen verminderen. Meld de trombosedienst dat u azathioprine bent gaan gebruiken. Ook als u stopt met het gebruik of als de dosering azathioprine anders wordt, moet u dit melden.
 • Vaccins. Dit medicijn kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Overleg met uw apotheker of arts als u gevaccineerd moet worden.
 • Ribavirine, een medicijn tegen virusinfecties. Samen met azathioprine geeft dit medicijn meer kans op bloedafwijkingen. Uw arts zal uw bloed vaker controleren. Krijgt u last van erge keelpijn in combinatie met koorts, vermoeidheid, regelmatig een bloedneus en snel blauwe plekken, neem dan direct contact op met uw arts.

Twijfelt u eraan of één van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen met uw arts kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt. Bij gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap bestaat er namelijk een risico op bijwerkingen bij het kind, zoals een onderdrukt afweersysteem en afwijkingen in het bloedbeeld. Ook is er een verhoogd risico op vroeggeboorte en groeiachterstand. Maar soms kan het niet optimaal behandelen van een aandoening ook schadelijk voor de baby zijn. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn. Als dit medicijn gebruikt wordt tijdens de zwangerschap is wel extra controle nodig. De arts zal bijvoorbeeld bij gebruik van dit medicijn in het derde trimester van de zwangerschap uw bloedbeeld controleren.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt namelijk in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Er zijn tot nu toe geen bijwerkingen bij het kind gemeld. Als uw arts vindt dat u borstvoeding kunt geven: wacht na inname van het medicijn 4 tot 6 uur tot u borstvoeding geeft. Er is dan nauwelijks meer medicijn in de moedermelk.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Stop niet zomaar met het gebruik, zeker niet als u dit medicijn gebruikt om een afweerreactie na een transplantatie te onderdrukken. Maar ook als u dit medicijn bij gewrichtsontsteking, de ziekte van Crohn of andere chronische ontstekingen gebruikt. De dosis moet geleidelijk afgebouwd worden. Raadpleeg uw arts als u stoppen wilt.

Onder welke namen is azathioprine verkrijgbaar?

De werkzame stof azathioprine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Azathioprine is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Azafalk en Imuran en als het merkloze Azathioprine in tabletten en injecties.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 25-01-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

27 november 2017

3 weken azathioprine gebruikt 150 mg per dag hevige koorts 40,8 gr.hevige rillingen en huid uitslag ,een week in,t ziekenhuis gelegen,gestopt met azathiopr...

5 november 2017

Heel erg ziek van geweest 4 dagen lang koorts en rillingen gehad voor mijn nooit meer vind het de grooste rotzooi dat er is

14 september 2017

Azathioprine 25 mg. 2 jaar genomen. 3 x bij mdl arts gemeld,dat ik psychisch achteruit ging. Paniekaanvallen, angsttoestanden, geen energie. Mocht na 2 ja...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.