Penicilline G

Werkzame stof: benzylpenicilline

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof benzylpenicilline.

naar medicijnen

benzylpenicilline

Belangrijk om te weten over benzylpenicilline

 • Benzylpenicilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infecties van de longen, luchtpijp, keel, middenoor en huid (wondroos). En bij de ziekte van Lyme, syfilis en hersenvliesontsteking.
 • U kunt last krijgen van pijn op de injectieplaats. Krijgt u ernstige pijn en zwelling? Raadpleeg dan uw arts.
 • Als u tegen syfilis behandeld wordt, heeft u kans op griepachtige verschijnselen binnen 12 uur na de injectie. Uw arts zal daarom starten met een lage dosering. Of er medicijnen bijgeven om deze bijwerkingen te voorkomen.
 • Daarnaast kunt u misselijk worden, diarree  of buikkramp krijgen. Dit gaat vanzelf weer over.
 • Huiduitslag komt voor. Een enkele keer komt dit door allergie. Ook kunt u door allergie benauwd worden, koorts krijgen of flauwvallen. Als u allergisch bent, mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef door aan uw apotheker dat u allergisch bent voor benzylpenicilline.

Wat doet benzylpenicilline en waarbij gebruik ik het?

Benzylpenicilline behoort tot de groep geneesmiddelen die penicilline-antibiotica worden genoemd. Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (keelinfecties, longontsteking), oorinfecties (middenoorontsteking), hersenvliesontsteking, syfilis, ziekte van Lyme en huidinfecties, zoals wondroos.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Werking
Benzylpenicilline doodt een aantal soorten bacteriën. Het werkt vooral goed tegen bacteriën van de streptokokken- en pneumokokkensoort.

Het wordt gebruikt bij verschillende soorten infecties, zoals Ziekte van Weil (melkerskoorts, leptospirose), miltvuur (antrax) en vele andere infecties (zie hieronder).

Effect
Benzylpenicilline kan worden toegediend in een bloedvat of in de spieren.

Een injectie in een bloedvat werkt vier tot acht uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Er zijn twee soorten benzylpenicilline voor injectie in een spier, namelijk benzylpenicilline-natrium of Penidural. Een injectie in de spieren met benzylpenicilline-natrium werkt vier tot acht uur. Een injectie in de spieren met Penidural werkt drie tot vier weken.

Benzylpenicilline wordt onder andere toegepast bij de volgende infecties met bacteriën.

Lees meer over infecties met bacteriën

Keelpijn

 • Bij pijn

Oorzaak
Keelpijn kan ontstaan door een infectie met bacteriën, vaak is dat de streptokok-bacterie.

Verschijnselen
Als de keelpijn plotseling komt opzetten, is meestal sprake van een keelinfectie. U heeft dan een ontstoken, ruwe, rode keel. De keel doet pijn bij het slikken en praten.

Behandeling
Keelontsteking gaat meestal vanzelf weer over. Bij een ernstige keelontsteking die wordt veroorzaakt door een streptokok-bacterie kan uw arts benzylpenicilline voorschrijven. Hoe benzylpenicilline werkt bij keelontsteking, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Uit voorzorg
Dit middel wordt ook wel toegepast bij mensen die een aanval van acuut reuma hebben gehad hebben gehad na een keelontsteking door de streptokok-bacterie. Een bijkomend risico daarvan is een ontsteking van het hartzakje, vooral als men al iets aan de hartkleppen heeft.

Om een nieuwe acute reuma-aanval en ontsteking van het hartzakje te voorkomen, adviseert men uit voorzorg een penicilline te gebruiken, zoals benzylpenicilline. Dit geldt voor mensen met hartklepgebreken tot aan het veertigste levensjaar of soms levenslang.

Bij mensen zonder hartklepgebreken kan het varieren: tot vijf jaar na de laatste acute reuma-aanval, of tot en met het 18e-25e levensjaar. Het eerste-keuzemiddel is een maandelijkse injectie met benzylpenicilline. Ook ter behandeling van een ontsteking van het hartzakje, kan benzylpenicilline worden gebruikt.

Lees meer over keelpijn

Longontsteking

Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en u bent vaak benauwd.

De ziekte kan ernstig verlopen en ziekenhuisopname is dan nodig.

Behandeling
Een infuus of injecties met benzylpenicilline kunnen worden gebruikt om de infectie met bacteriën te bestrijden. Bij kinderen wordt soms een eenmalige injectie in de spier gegeven.

Lees meer over longontsteking

Gehoorgangontsteking

De gehoorgang is het deel van het oor dat toegang geeft tot het trommelvlies. Het wordt met oorsmeer beschermd tegen bacteriën, virussen, schimmels, stof en andere indringers.

Verschijnselen en oorzaak
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van deze doorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed.

De ontsteking ontstaat meestal door verstoring van de natuurlijke bescherming door oorsmeer. Door het oor schoon te maken met een wattenstaafje, beschadigt u bijvoorbeeld de beschermlaag van het oorsmeer. Het kan ook ontstaan door dragen van een gehoorapparaat en door achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen.

Behandeling
Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken en oordruppels met aluminiumacetotartraat of zure oordruppels voorschrijven. Als u bij de gehoorgangontsteking ook last heeft van koorts en zich erg ziek voelt, kan uw arts ook een antibioticum, zoals benzylpenicilline, voorschrijven.

Hoe benzylpenicilline werkt, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over gehoorgangontsteking

Middenoorontsteking

Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich in het hoofd, achter het trommelvlies bevindt. Bij een ontstoken middenoor kan de doorgang tussen het oor en de keel, de buis van Eustachius, verstopt zijn. Hierdoor kan het pus niet goed weglopen naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn. 

In zeldzame gevallen kan de ontsteking zich uitbreiden naar het mastoïd, het bot achter het middenoor. Men spreekt dan van mastoiditis. In deze gevallen wordt soms benzylpenicilline gebruikt. 

Hoe benzylpenicilline werkt bij een een infectie, kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over middenoorontsteking

Hersenvliesontsteking

Meningitis, ook wel nekkramp genoemd, is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen. Het wordt veroorzaakt door bepaalde soorten virussen of bacteriën.

De ziekte kan ernstig verlopen en ziekenhuisopname is dan nodig.

Behandeling
Een infuus met benzylpenicilline kan worden gebruikt om de infectie met bacteriën te bestrijden.

Lees meer over hersenvliesontsteking

Syfilis

Verschijnselen
Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie.

De ziekte doorloopt verschillende stadia. Drie tot vijf weken na de besmetting ontstaat een zweer met een harde rand op de geslachtsdelen, anus of lippen. Dit gaat vanzelf weg. Na zes tot acht weken ontstaat echter huiduitslag, koorts, gezwollen klieren, haaruitval, vermoeidheid, pijn in de gewrichten en spieren en zweertjes op huid en in de mond.

Behandeling
Als de ziekte niet wordt behandeld, woekert de ziekte voort en kunnen organen worden aangetast. Daarom is het belangrijk de ziekte zo snel mogelijk te behandelen, met bijvoorbeeld benzylpenicilline. Benzylpenicilline wordt bij syfilis gebruikt als injectie in de spieren of soms in de bloedvaten.

Voorkomen van syfilis
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met syfilis te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

Lees meer over syfilis

Lymeziekte

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Lyme is de beet van een teek die is geïnfecteerd met een bacterie. De teek komt vooral voor in bossen, struiken en in de duinen. De teek kan zich vastbijten in de huid van de mens. Als de teek met de Lyme-bacterie is geïnfecteerd, kan de ziekte door de beet worden overgedragen op de mens.

Verschijnselen
Een besmetting met de ziekte van Lyme kunt u vaak merken aan een ronde, zich uitbreidende, rode ring rond de plaats van de tekenbeet. Als de ziekte niet op tijd wordt behandeld, kan de infectie zich uitbreiden naar de gewrichten en het zenuwstelsel. In dat geval wordt soms benzylpenicilline gebruikt om de ziekte tot staan te brengen.

Behandeling
Hoe benzylpenicilline werkt tegen de Lyme-bacterie kunt u lezen in bovenstaande tekst over Infecties met bacteriën.

Lees meer over lymeziekte

Huidinfectie

 • Bij een infectie

Verschijnselen
Een huidinfectie kan men merken aan roodheid, pijn of jeuk, zwelling en het ontstaan van pus. Er zijn veel verschillende soorten huidinfecties. Benzylpenicilline wordt gebruikt bij ernstige infectie diep in de huid.

Benzylpenicilline kan worden toegepast bij een aantal huidinfecties, zoals wondroos, huidanthrax (miltvuur) en actinomycose (een infectie in het kaakgebied). Het wordt ook bij zware verwondingen toegediend om gasgangreen te voorkomen.

Hoe benzylpenicilline werkt kunt u hierboven lezen bij Infecties met bacteriën.

Lees meer over huidinfectie

Wondroos

Wondroos wordt ook wel belroos of erysipelas genoemd. Het is een plotseling opkomende ontsteking diep in de huid, veroorzaakt door een bacterie.

Verschijnselen
De ontsteking zit vaak in en rond een zwakke plek in de huid, zoals een wond, doorligplek of een insectenbeet. De ontstoken plek op de huid is rood, dik, warm en pijnlijk. Bovendien kunt u zich flink ziek voelen, met koorts, koude rillingen, misselijkheid en hoofdpijn.

Voorkomen van wondroos
De bacterie die wondroos veroorzaakt, kan worden bestreden met een antibioticum. Mensen bij wie wondroos steeds terugkomt, kunnen benzylpenicilline gebruiken als maandelijkse injecties.

Lees meer over wondroos

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Pijn op de injectieplaats. Raadpleeg de arts bij ernstige pijn en zwelling.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen) bij behandeling van syfilis, zelden bij ziekte van Lyme en de ziekte van Weil en zeer zelden bij andere aandoeningen

 • Hoofdpijn, koorts, rillingen, zweten, keelpijn, spier- en gewrichtspijn, hartkloppingen en verhoogde bloeddruk. Deze reacties treden binnen 2 tot 12 uur na de injectie op en kunnen een hele dag aanhouden. Ze worden veroorzaakt door afbraakproducten van de bacterie wanneer deze door het medicijn worden gedood. De arts zal daarom starten met een lage dosis benzylpenicilline of er medicijnen bijgeven om de verschijnselen tegen te gaan.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree of slappe ontlasting en lichte buikkrampen.
 • Misselijkheid of braken. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.
 • Huiduitslag en jeuk. Dit kan ook nog enkele dagen na afloop van de kuur beginnen. Dit is meestal onschuldig, maar kan ook wijzen op allergie voor dit middel. Raadpleeg uw arts, zodat deze kan bepalen of het allergie betreft.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Allergie, te merken aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts om te bepalen of u allergisch bent voor dit middel. In dat geval bent u ook allergisch voor andere penicillines en bestaat de kans dat u ook allergisch bent voor een andere groep antibiotica, de cefalosporines. Geef aan de apotheek door dat u allergisch bent voor penicillines. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of andere penicillines niet opnieuw krijgt. Weet u al of vermoedt u dat u allergisch bent voor penicillines, raadpleeg dan uw arts voor u met de kuur begint.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit middel veilig kunt gebruiken.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
 • Ernstige diarree en darmontsteking, meestal binnen zes dagen na begin van de behandeling. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van ernstige diarree met zware buikrampen.
 • Ernstige allergie, met als verschijnselen onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd, bewusteloosheid. Krijgt u last van benauwdheid, zwelling van mond, tong, keel of strottenhoofd, ernstige huiduitslag of galbulten, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.

Zeer zelden, bij hoge doseringen

 • Bloedafwijkingen, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. Deze bijwerking is zeer zeldzaam, maar wel ernstig. Als u ineens koorts, keelpijn, blaasjes in de mond of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.
 • Nierbeschadiging. Waarschuw uw arts als u opeens veel minder plast of bij bloed in de urine.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Dit medicijn wordt toegediend door een arts of verpleegkundige.

Hoe?
Benzylpenicilline wordt toegediend in injecties in een bloedvat of in een spier. Welke injectie gebruikt wordt, hangt af van het soort infectie en de ernst van de infectie.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie.

Voor injectie in de spier, bestaan twee verschillende injecties: een injectie met Penidural heeft een lange werkingsduur (enkele weken) en is meestal eenmalig. Soms is een nieuwe injectie nodig na 3-4 weken. Een injectie met benzylpenicilline-natrium moet meestal meerdere malen per dag gegeven worden. De behandelingsduur kan variëren.

Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

De vergeten dosis moet dan alsnog zo snel mogelijk worden toegediend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik benzylpenicilline gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn sommige bloedverdunners, sommige antibiotica en het buiktyfusvaccin.

 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, is dit een teken dat de instelling op de bloedverdunner ontregeld kan zijn. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
 • Antibiotica van het tetracycline-type. (dit zijn doxycycline, minocycline en tetracycline). Deze middelen en benzylpenicilline kunnen elkaars werking teniet doen. Onder sommige omstandigheden mogen ze wel samen gebruikt worden. Overleg met uw arts of apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • Dit middel maakt het buiktyfusvaccin onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en benzylpenicilline zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin ook via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Nee, maak de kuur af. Als u de kuur niet afmaakt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is benzylpenicilline verkrijgbaar?

De werkzame stof benzylpenicilline zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Benzylpenicilline is sinds 1941 internationaal op de markt. Het was tot juli 2015 in Nederland op recept verkrijgbaar onder de merknaam Penidural (voor injectie in een spier) en als het merkloze benzylpenicilline-natrium in injecties (voor injectie in een bloedvat of in een spier) en infusen. Momenteel is het alleen via import uit andere landen verkrijgbaar.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

30 april 2016

Prima ervaring met middel. Helaas in NL niet meer verkrijgbaar vanwege fijne regelgeving vanuit Den Haag. Schippers laat medisch NL verworden tot 3e wereld...

11 december 2015

Geen wondroos meer gehad, nu uit de handel genomen, nu na veel moeite vervangende Tadocillin 1200 gekregen, eerst zelf betaald, voor 3 stuks €165, vergoed...

19 mei 2015

Problemen met spuiten. Toenemend. Soms vijf tot zes keer nodig om vloeistof te kunnen injecteren omdat naalden verstopt raken. Als vloeistof verspreidt ...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.